Mineralogical investigation and mineral processing of iron ore from the Skines area (Chania – West Crete)
Περίληψη
Σε περιοχές της Κρήτης και ιδιαίτερα στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου (Δυτική Κρήτη) απαντώνται αξιόλογα κοιτάσματα σιδηρομεταλλευμάτων, μερικά από τα οποία υπήρξαν κατά καιρούς αντικείμενο εκμετάλλευσης. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ορυκτολογική εξέταση και οι δυνατότητες εμπλουτισμού δειγμάτων σιδηρομεταλλεύματος από την περιοχή Σκινέ Χανίων, Δυτικής Κρήτης. Το υπό διερεύνηση σιδηρομετάλλευμα εντοπίζεται πλησίον του χωριού Σκινέ και απαντάται με φακοειδή μορφή στην επαφή μεταξύ των φυλλιτών-χαλαζιτών της Φυλλιτικής-Χαλαζιτικής σειράς της Κρήτης και των υπερκείμενων ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Τα κύρια ορυκτολογικά συστατικά του μεταλλεύματος είναι γκαιτίτης, αιματίτης, χαλαζίας και δευτερευόντως μοσχοβίτης, λεπιδοκροκίτης, γκιπσίτης, τάλκης και σιδηροπυρίτης. Σύμφωνα με τη μικροσκοπική διερεύνηση του μεταλλεύματος, πρόκειται για μία ευρείας έκτασης μεταλλοφορία σιδήρου επιγενετικής προέλευσης. Οι δοκιμές εμπλουτισμού δεν έδωσαν γενικά ικανοποιητικά αποτελέσματα με εξαίρεση το βαρυτομετρικό κλάσμα -1+0,250 mm καθώς και τα μαγνητικά προϊόντα των κοκκομετρικών κλασμάτων -8+4 mm, -4+1 mm και -1+0,250 mm, όπου παρατηρείται οριακά ένας εμπλουτισμός του μεταλλεύματος. Η μικροσκοπική εξέταση των διαφόρων κοκκομετρικών κλασμάτων έδειξε, ότι η δυσκολία εμπλουτισμού του μεταλλεύματος συνδέεται στενά με τα ιστολογικά χαρακτηριστικά του.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Trichos, D., Alevizos, G., Stratakis, A., Petrakis, E., & Galetakis, M. (2013). Mineralogical investigation and mineral processing of iron ore from the Skines area (Chania – West Crete). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(4), 1652–1662. https://doi.org/10.12681/bgsg.11009
- Ενότητα
- Κοιτασματολογία, Μεταλλευτική Τεχνολογία και Οικονομική Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.