Application of geostatistical simulation models in the charac- terization of complex geological structures

Περίληψη
Η χρήση μεθόδων προσομοίωσης στη γεωστατιστική μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αριθμητικών μοντέλων χωρικής κατανομής συνεχών γεωλογικών μεταβλητών (περιεκτικότητα, πάχος, πυκνότητα, κλπ) ή κατηγορικών μεταβλητών (γεωλογικοί σχηματισμοί και λιθολογικές φάσεις ή τύποι πετρωμάτων). Στην παρούσα εργασία, η ανασκόπηση των κλασικών μεθόδων προσομοίωσης, όπως η Sequential Indicator Simulation (SIS), αναδεικνύει ένα σημαντικό μειονέκτημα που προκύπτει από τις θεωρητικές δυσκολίες στην ανάπτυξη ενός έγκυρου μοντέλου συνδιασποράς. Αντιθέτως, ένα παρόμοιο μοντέλο μπορεί να οριστεί αυτόματα στο πλαίσιο της Truncated Gaussian Method (TGS). Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη δημιουργία κατηγορικών μεταβλητών μέσω της αποκοπής μίας πολλαπλά κανονικής τυχαίας μεταβλητής σε διάφορα όρια. Η Plurigaussian Simulation Method (PGS) αποτελεί επέκταση της προηγούμενης με τη διαφορά στην ταυτόχρονη αποκοπή περισσότερων της μίας τυχαίων μεταβλητών. Στη συνέχεια της εργασίας παρουσιάζεται μία εφαρμογή αυτής της μεθόδου στην πεδιάδα της Δυτικής Θεσσαλίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματική στην αναπαραγωγή των χωρικών χαρακτηριστικών των διαφόρων λιθολογικών σχηματισμών και της κατανομής τους στο χώρο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Sideri, D., Modis, K., & Rozos, D. (2013). Application of geostatistical simulation models in the charac- terization of complex geological structures. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(4), 1882–1891. https://doi.org/10.12681/bgsg.11068
- Ενότητα
- Τεχνική Γεωλογία και Γεωτεχνική Μηχανική

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.