Μελέτη της Τυπολογίας, της λεκάνης απορροής του Κούρη Ποταμού (Κύπρος) και των ανθρωπογενών επεμ-βάσεων, με την χρήση GIS, στα πλαίσια της Οδηγίας 2000/60ΕΕ για τα ύδατα
Περίληψη
παρούσα εργασία βασίστηκε σε ορισμένες από τις βασικές διατάξεις της οδηγίας 2000/60 που σαν σκοπό έχει την θέσπιση πλαισίου για την προστασία των υδάτων. Ανώτερος περιβαλλοντικός στόχος της οδηγίας 2000/60 είναι η επίτευξη καλής κατάστασης όλων των υδάτων μέχρι το 2015. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ακολουθήθηκαν τα βήματα που ορίζει η οδηγία.
Aρχικά, έγινε η οροθέτηση της λεκάνης απορροής του ποταμού Κούρη, που αποτελεί την περιοχή έρευνας, η οποία βρίσκεται δυτικά της πόλης της Λεμεσού (Κύπρος) και με έκταση που υπολογίστηκε στα 357km2. Ακολούθησε η εφαρμογή της τυπολογίας για τον προσδιορισμό των τύπων και των υδάτινων σωμάτων όπως ορίζει η οδηγία 2000/60. Από τα δύο συστήματα που ορίζει η οδηγία (Α’ και Β’) επιλέχθηκε το σύστημα Β καθώς είναι πιο ευέλικτο από το Α’ και επιτρέπει την χρήση πρόσθετων περιγραφέων. Λόγω της κατασκευής του φράγματος του Κούρη, της κατακράτησης όλου του νερού ανάντη αυτού και της μη τροφοδοσίας της προς τα κατάντη περιοχής, η λεκάνη απορροής του Κούρη χωρίζεται τελικά σε δύο ανεξάρτητες λεκάνες απορροής. Έτσι θεωρείθηκε σκόπιμο να εφαρμοστεί μία τυπολογία για την λεκάνη απορροής του Κούρη στην αρχική φυσική της κατάσταση και μια για τις δύο ανεξάρτητες λεκάνες απορροής που προκύπτουν με την κατασκευή του φράγματος. Επίσης δύο τυπολογίες εφαρμόστηκαν και ως προς τους περιγραφείς. Στην μία περίπτωση επιλέχθηκαν σαν περιγραφείς το υψόμετρο, το μέγεθος της λεκάνης απορροής, η γεωλογία και σαν προαιρετικός περιγραφέας οι κλίσεις. Στην δεύτερη περίπτωση επιλέχθηκαν οι περιγραφείς όπως εφαρμόζονται στην Κύπρο, δηλαδή το καθεστώς ροής (συνεχής / μη συνεχής) και ο ετήσιος όγκος βροχής που προκύπτει από το ύψος βροχής και το μέγεθος της λεκάνης απορροής).
Ως αποτέλεσμα για την λεκάνη απορροής του Κούρη στην φυσική της κατάσταση, προκύπτουν 8 τύποι και 62 υδάτινα σώματα στην περίπτωση των τεσσάρων περιγραφέων και 3 τύποι και 53 υδάτινα σώματα στην περίπτωση των περιγραφέων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο. Από την ανάλυση φάνηκε ότι το Σύστημα Β’ με τους προτεινόμενους 4 περιγραφείς διαχωρίζει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα υδατικά σώματα από ότι το εφαρμοζόμενο από τις Κυπριακές Υπηρεσίες, Σύστημα Β’ με δύο περιγραφείς.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Ηλιάδης Μ., Οικονομίδης Δ., Αλμπανάκης Κ., & Βουβαλίδης Κ. (2011). Μελέτη της Τυπολογίας, της λεκάνης απορροής του Κούρη Ποταμού (Κύπρος) και των ανθρωπογενών επεμ-βάσεων, με την χρήση GIS, στα πλαίσια της Οδηγίας 2000/60ΕΕ για τα ύδατα. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 44, 70–78. https://doi.org/10.12681/bgsg.11437
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.