Μελέτη της Τυπολογίας, της λεκάνης απορροής του Κούρη Ποταμού (Κύπρος) και των ανθρωπογενών επεμ-βάσεων, με την χρήση GIS, στα πλαίσια της Οδηγίας 2000/60ΕΕ για τα ύδατα
Résumé
παρούσα εργασία βασίστηκε σε ορισμένες από τις βασικές διατάξεις της οδηγίας 2000/60 που σαν σκοπό έχει την θέσπιση πλαισίου για την προστασία των υδάτων. Ανώτερος περιβαλλοντικός στόχος της οδηγίας 2000/60 είναι η επίτευξη καλής κατάστασης όλων των υδάτων μέχρι το 2015. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ακολουθήθηκαν τα βήματα που ορίζει η οδηγία.
Aρχικά, έγινε η οροθέτηση της λεκάνης απορροής του ποταμού Κούρη, που αποτελεί την περιοχή έρευνας, η οποία βρίσκεται δυτικά της πόλης της Λεμεσού (Κύπρος) και με έκταση που υπολογίστηκε στα 357km2. Ακολούθησε η εφαρμογή της τυπολογίας για τον προσδιορισμό των τύπων και των υδάτινων σωμάτων όπως ορίζει η οδηγία 2000/60. Από τα δύο συστήματα που ορίζει η οδηγία (Α’ και Β’) επιλέχθηκε το σύστημα Β καθώς είναι πιο ευέλικτο από το Α’ και επιτρέπει την χρήση πρόσθετων περιγραφέων. Λόγω της κατασκευής του φράγματος του Κούρη, της κατακράτησης όλου του νερού ανάντη αυτού και της μη τροφοδοσίας της προς τα κατάντη περιοχής, η λεκάνη απορροής του Κούρη χωρίζεται τελικά σε δύο ανεξάρτητες λεκάνες απορροής. Έτσι θεωρείθηκε σκόπιμο να εφαρμοστεί μία τυπολογία για την λεκάνη απορροής του Κούρη στην αρχική φυσική της κατάσταση και μια για τις δύο ανεξάρτητες λεκάνες απορροής που προκύπτουν με την κατασκευή του φράγματος. Επίσης δύο τυπολογίες εφαρμόστηκαν και ως προς τους περιγραφείς. Στην μία περίπτωση επιλέχθηκαν σαν περιγραφείς το υψόμετρο, το μέγεθος της λεκάνης απορροής, η γεωλογία και σαν προαιρετικός περιγραφέας οι κλίσεις. Στην δεύτερη περίπτωση επιλέχθηκαν οι περιγραφείς όπως εφαρμόζονται στην Κύπρο, δηλαδή το καθεστώς ροής (συνεχής / μη συνεχής) και ο ετήσιος όγκος βροχής που προκύπτει από το ύψος βροχής και το μέγεθος της λεκάνης απορροής).
Ως αποτέλεσμα για την λεκάνη απορροής του Κούρη στην φυσική της κατάσταση, προκύπτουν 8 τύποι και 62 υδάτινα σώματα στην περίπτωση των τεσσάρων περιγραφέων και 3 τύποι και 53 υδάτινα σώματα στην περίπτωση των περιγραφέων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο. Από την ανάλυση φάνηκε ότι το Σύστημα Β’ με τους προτεινόμενους 4 περιγραφείς διαχωρίζει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα υδατικά σώματα από ότι το εφαρμοζόμενο από τις Κυπριακές Υπηρεσίες, Σύστημα Β’ με δύο περιγραφείς.
Article Details
- Comment citer
-
Ηλιάδης Μ., Οικονομίδης Δ., Αλμπανάκης Κ., & Βουβαλίδης Κ. (2011). Μελέτη της Τυπολογίας, της λεκάνης απορροής του Κούρη Ποταμού (Κύπρος) και των ανθρωπογενών επεμ-βάσεων, με την χρήση GIS, στα πλαίσια της Οδηγίας 2000/60ΕΕ για τα ύδατα. Bulletin of the Geological Society of Greece, 44, 70–78. https://doi.org/10.12681/bgsg.11437
- Rubrique
- Articles
Ce travail est disponible sous licence Creative Commons Attribution - Pas d’Utilisation Commerciale 4.0 International.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution Non-Commercial License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal. Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.