PALAEOSEISMOLOGICAL ANALYSIS OF THE EAST GIOUCHTAS FAULT, HERAKLION BASIN, CRETE (PRELIMENARY RESULTS)

Περίληψη
Στο Ανατολικό ρήγμα του Γιούχτα που έχει ΒΒΔ-ΝΝΑ διεύθυνση και κλίση προς τα ανατολικά πραγματοποιήθηκε λεπτομερής παλαιοσεισμολογική έρευνα. Το Ανατολικό ρήγμα του Γιούχτα διαμορφώνει μαζί με το αντιθετικό του, Δυτικόρήγμα του Γιούχτα ένα τεκτονικό κέρας μέσα στη Νεογενή λεκάνη του Ηρακλείου. Μια φυσική τομή στο Ανατολικό ρήγμα προετοιμάστηκε και αποτυπώθηκε με λεπτομέρεια σε μια προσπάθεια να αναγνωριστούν οι πιο σημαντικές παράμετροι που συσχετίζουν το ρήγμα με ισχυρά σεισμικά γεγονότα. Ανιχνεύοντας τα χαρακτηριστικά παλαιών σεισμικών γεγονότων τα οποία προκλήθηκαν από τη δράση του Ανατολικού ρήγματος του Γιούχτα εκτιμούμε ότι το υπό μελέτη ρήγμα συσχετίζεται με τουλάχιστον 4 γεγονότα μεγέθους 6,4. Το ρήγμα επίσης χαρακτηρίζεται από μετατοπίσεις των 20-40 εκ. κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών και εμφανίζει ρυθμούς ολίσθησης της τάξης των 0,25 χιλιοστών/χρόνο. Επομένως, η εγγύτητα του ρήγματος στην πυκνά δομημένη πόλη του Ηρακλείου καθώς και στο πολιτιστικό μνημείο της Κνωσσού ενισχύει την αναγκαιότητα μιας πληρέστερης μελέτης της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Zygouri, V., Koukouvelas, I., & Ganas, A. (2016). PALAEOSEISMOLOGICAL ANALYSIS OF THE EAST GIOUCHTAS FAULT, HERAKLION BASIN, CRETE (PRELIMENARY RESULTS). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(1), 563–571. https://doi.org/10.12681/bgsg.11756
- Ενότητα
- Γεωφυσική και Σεισμολογία

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.