GEOCHEMICAL CHARACTERISTICS OF THE GEOTHERMAL FLUIDS IN THE AKROPOTAMOS AREA (MACEDONIA, NORTHERN GREECE)
Περίληψη
Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου Καβάλας παράγει ρευστά θερμοκρασίας μέχρι 90oC. Τα νερά των γεωτρήσεων ΑΚΡ-1, ΑΚΡ-3, ΑΚΡ-4, ΑΚΡ-5 και ΑΚΡ-6θερμοκρασίας 30-86oC και ΣΔΑ (TDS) 3.1-30.7 g/l κατατάσσονται στην κατηγορία των Na-CI νερών. Το νερό της γεώτρησης ΑΚΡ-2 θερμοκρασίας 46oC και TDS 2.15 g/l, είναι Na-HCO3Cl τύπου. Τα ψυχρά και υπόθερμα νερά (16.4 27oC) είναι γλυκά έως χαμηλής αλατότητας νερά (TDS 0.31-4.34 g/l) διαφόρων μεικτών τύπων. Τα γεωθερμικά νερά, Na-CI σύστασης, μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες εξαιτίας της ύπαρξης δύο διαφορετικών θερμών υδροφορέων (α) Ο πρώτος ρηχός υδροφορέας περιέχει νερά υψηλής αλατότητας (TDS: 27.4 30.7 g/l), θερμοκρασίας 30-48oC, μέσα σε άμμους, ψαμμίτες και χάλικες. (β) Ο δεύτερος βαθύτερος ταμιευτήρας αποτελούμενος από ασβεστολιθικά κροκαλοπαγή και ψαμμίτες φιλοξενεί νερά χαμηλότερης αλατότητας (TDS: 3.1 5.08 g/l) θερμοκρασίας 83-90oC. Η συμβολή του θαλασσινού νερού στη χημική σύσταση των θερμών νερών φαίνεται ότι είναι σημαντική. Με τη βοήθεια χημικών γεωθερμομέτρων που εφαρμόστηκαν στο γεωθερμικό νερό της γεώτρησης ΑΚΡ-1, η βαθύτερη θερμοκρασία των ρευστών υπολογίστηκε σε >120oC. Στις γεωτρήσεις ΑΚΡ-1 και ΑΚΡ-3 συναντώνται σημαντικές ποσότητες CO2.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Arvanitis, A., Dotsika, E., & Kolios, N. (2016). GEOCHEMICAL CHARACTERISTICS OF THE GEOTHERMAL FLUIDS IN THE AKROPOTAMOS AREA (MACEDONIA, NORTHERN GREECE). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(2), 596–605. https://doi.org/10.12681/bgsg.11764
- Ενότητα
- Engineering Geology, Hydrogeology, Urban Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.