OVEREXPLOITATION OF GROUNDWATER RESOURCES IN THE COASTAL AQUIFER SYSTEM OF ARGOLIS
Περίληψη
Η υφαλμύρωση του Αργολικού πεδίου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, το οποίο άρχισε να γίνεται αισθητό στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η εντατική γεωργία με την αλματώδη ανάπτυξη των αρδευόμενων καλλιεργειών και ιδιαίτερα των εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του τουρισμού οδήγησε στην υπερεκμετάλλευση των υπόγειων νερών με καταστροφικές συνέπειες για τα υδροφόρα στρώματα της περιοχής. Η παρούσα εργασία παρουσιάζει την διερεύνηση της πιεζομετρικής κατάστασης των εκμεταλλευόμενων υδροφόρων στρωμάτων στο Αργολικό πεδίο από το 1986 έως το 2014, θέλοντας έτσι να τονίσει τις διακυμάνσεις στη στάθμη των υπόγειων νερών της περιοχής και να προβάλει το πρόβλημα της θαλάσσιας διείσδυσης στην περιοχή μελέτης. Για την διερεύνηση της πιεζομετρίας του υδροφορέα πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στάθμης Y.N. το μήνα Οκτώβριο 2014 σε περίπου 160 γεωτρήσεις, η θέση των οποίων εντοπίζεται μέσα στα όρια του κοκκώδους υδροφορέα. Παρουσιάζονται και σχολιάζονται χάρτες πιεζομετρικών καμπυλών που σκιαγραφούν την εξέλιξη του φαινομένου και καταδεικνύουν με μεγάλη σαφήνεια το πρόβλημα της υπεράντλησης των γεωτρήσεων του Αργολικού κάμπου. Τέλος παρατίθενται συμπεράσματα που προκύπτουν ύστερα από την ανάλυση των πιεζομετρικών χαρτών χωροχρονικά από το 1986 έως το 2014.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Mitropapas, A., Koumantakis, I., Vasileiou, E., Perdikaki, M., & Kallioras, A. (2016). OVEREXPLOITATION OF GROUNDWATER RESOURCES IN THE COASTAL AQUIFER SYSTEM OF ARGOLIS. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(2), 865–873. https://doi.org/10.12681/bgsg.11792
- Ενότητα
- Engineering Geology, Hydrogeology, Urban Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.