PRELIMINARY GEOTHERMAL INVESTIGATION IN THE BASIN OF KATERINI (NORTHERN GREECE)
Περίληψη
Η παρούσα εργασία περιγράφει τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής γεωθερμικής έρευνας που διενεργήθηκε από το ΙΓΜΕ στην λεκάνη της Κατερίνης (Β. Ελλάδα). Οι ερευνητικές εργασίες κατά κύριο λόγο περιελάμβαναν θερμομετρήσεις στην κεφαλή 73 υπαρχουσών υδρογεωτρήσεων, μέτρηση της θερμοκρασίας σε συνάρτηση με το βάθος στο εσωτερικό πέντε (5) γεωτρήσεων και χημικές αναλύσεις 18 δειγμάτων από επιλεγμένες θέσεις. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την κατανομή των θερμοκρασιών, διακρίνονται τρεις επιμέρους περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος. Ως σημαντικότερη κρίνεται αυτή του Κάτω Αγίου Ιωάννη (νότια τμήμα της λεκάνης), όπου μετρήθηκαν θερμοκρασίες της τάξης των 27oC σε βάθος 340m. Εν τούτοις, για τη λεπτομερή διερεύνηση των γεωθερμικών συνθηκών στη λεκάνη Κατερίνης, απαιτείται περαιτέρω συστηματική έρευνα και κατασκευή τουλάχιστον μίας ερευνητικής γεωθερμικής γεώτρησης μεγάλου βάθους.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Papachristou, M., Arvanitis, A., & Kolios, N. (2016). PRELIMINARY GEOTHERMAL INVESTIGATION IN THE BASIN OF KATERINI (NORTHERN GREECE). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(2), 907–916. https://doi.org/10.12681/bgsg.11796
- Ενότητα
- Engineering Geology, Hydrogeology, Urban Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.