PRELIMINARY SHEAR-WAVE SPLITTING RESULTS IN THE BROADER AIGION AREA (GREECE) DURING 2013
Περίληψη
Τις προηγούμενες δύο δεκαετίες έχει παρατηρηθεί ότι ο φλοιός στον Δ. Κορινθιακό Κόλπο παρουσιάζει το φαινόμενο της ανισοτροπίας με δυνητικά μεταβαλλόμενες ιδιότητες. Κατά το 2013, η εκδήλωση έντονης σεισμικότητας, συμπεριλαμβανομένης της σμηνοσειράς μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη τοπικών σεισμολογικών δικτύων, αποτέλεσε έναυσμα για τη διεξαγωγή της παρούσας μελέτης. Το Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ) και το Corinth Rift Laboratory Network (CRLN) έχουν καταγράψει μεγάλο πλήθος δεδομένων στη διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένου. Κατά τη διάδοση των εγκαρσίων κυμάτων σε ένα ανισοτροπικό μέσο, λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της σχάσης, με αποτέλεσμα η διάδοση αυτών να μπορεί να χαρακτηρίζεται από δύο διακριτές συνιστώσες: την ταχεία (Sfast) και τη βραδεία (Sslow), η οποία καταγράφεται από τον σταθμό σε ύστερη χρονική στιγμή. Κύριο αίτιο του φαινομένου αυτού αποτελεί η ύπαρξη μικρορωγμών στον ανώτερο φλοιό. Οι σύγχρονες εξελίξεις στη σεισμολογία και τη γεωφυσική έχουν καταστήσει τη μελέτη της σχάσης των εγκαρσίων κυμάτων ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τον προσδιορισμό των ιδιοτήτων ανισοτροπικών μέσων. Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει αποτελέσματα για 8 σταθμούς από ένα σύνολο 535 αναλυθέντων σεισμών, τα οποία συμφωνούν με τα μοντέλα ανισοτροπίας EDA και APE.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kaviris, G., Spingos, I., Kapetanidis, V., & Papadimitriou, P. (2016). PRELIMINARY SHEAR-WAVE SPLITTING RESULTS IN THE BROADER AIGION AREA (GREECE) DURING 2013. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(3), 1153–1162. https://doi.org/10.12681/bgsg.11821
- Ενότητα
- Γεωφυσική και Σεισμολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.