GEOLOGICAL EVOLUTION - STRATIGRAPHY OF FLORINA, PTOLEMAIDA, KOZANI AND SARADAPORO GRABEN
Περίληψη
Μετά το πέρας του Αλπικού ορογενετικού κύκλου και κατά τη διάρκεια του Κατώτερου Μειόκαινου, στην περιοχή της ΒΑ Μακεδονίας -όπως και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο- αρχίζει ένας έντονος ρηγματογόνος τεκτονισμός. Aπoτέλεσμα αυτού και εξαιτίας της δράσης μεγάλων και βαθιών ρηγμάτων, κύριας διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ, δημιουργείται η Τάφρος Φλώρινας, Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου, Κοζάνης-Σερβίων και Νοτιότερα η λεκάvη Σαρανταπόρου. Η τεκτονική αυτή Τάφρος επεκτείνεται πέραν των Ελληνικών συνόρων προς Βορρά και έχει μήκος μεγαλύτερο των 150 Km. Ένα μεγάλο πλήθος δειγμάτων για την εξέταση παλαιοχλωρίδας, διατομών, παλυνολογικών εξετάσεων και απολιθωμάτων, με σκοπό τον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας των διαφόρων σχηματισμών, λήφθηκε από τους πυρήνες των γεωτρήσεων. Το υπόβαθρο και τα περιθώρια του βυθίσματος αυτού, γεωτεκτονικά ανήκουν στην Πελαγονική ζώνη. Ακολουθεί η απόθεση της κατώτερης Νεογενούς σειράς. Κατά τη διάρκεια του ανώτερου Πλειόκαινου, η παραπάνω σειρά εξελίσσεται σε ένα λιμναίο - ελώδες σύστημα, με αποτέλεσμα την απόθεση των σχηματισμών της ανώτερης Νεογενούς σειράς. Στο Τεταρτογενές αποτίθενται οι παρακάτω σχηματισμοί: Σχηματισμός Προαστείου, Σχηματισμός Πέρδικα, Χερσαίοι, Ποταμό - χερσαίοι σχηματισμοί, πρόσφατοι σχηματισμοί. Τέσσερις (4) φάσεις λιγνιτογένεσης έχουν παρατηρηθεί, κύρια στην λεκάνη Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου. Σε αυτή την τεκτονική τάφρο έχουν εντοπισθεί τα κυριότερα Ελληνικά λιγνιτικά κοιτάσματα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Metaxas, A., Karageorgiou, D. E., Varvarousis, G., Kotis, T., Ploumidis, M., & Papanikolaou, G. (2007). GEOLOGICAL EVOLUTION - STRATIGRAPHY OF FLORINA, PTOLEMAIDA, KOZANI AND SARADAPORO GRABEN. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(1), 161–172. https://doi.org/10.12681/bgsg.16502
- Ενότητα
- Παλαιοντολογία, Στρωματογραφία και Ιζηματολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.