THE EVOLUTION OF THE STRESS FIELD IN EASTERN MACEDONIA AND THRACE
Περίληψη
Η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη με βάση ιστορικές αναφορές όσο και ενόργανες καταγραφές, χαρακτηρίζονται από μέτρια σεισμικότητα συγκριτικά με τη γειτονική σεισμική ζώνη του Β. Αιγαίου. Ωστόσο οι γνωστοί ισχυροί (Μ>6.5) ιστορικοί σεισμοί οι οποίοι έγιναν κατά τους τρεις περασμένους αιώνες έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες καθιστώντας σημαντική την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή αυτή. Οι ισχυροί αυτοί σεισμοί (Διδυμότειχο (Μ=7.4), 1752, Κομοτηνή (Μ=6.7), 1784 και Δράμα (Μ=7.3), 1829) συνδέονται με μια ζώνη διάρρηξης η οποία διατρέχει την περιοχή μελέτης από τα δυτικά προς τα ανατολικά, σε γειτονικά ρήγματα. Η διαδοχική γένεση των σεισμών αυτών εξετάζεται με βάση την εξέλιξη του πεδίου των τάσεων στην περιοχή, με υπολογισμό των μεταβολών της τάσης Coulomb που οφείλεται τόσο στις σεισμικές ολισθήσεις όσο και στη μακροπρόθεσμη τεκτονική φόρτιση των σημαντικών ρηξιγενών δομών. Η γεωμετρία και η κινηματική των ρηγμάτων προκύπτουν από μακροσεισμικά δεδομένα και από γεωλογικές παρατηρήσεις στα ενεργά νεοτεκτονικά ρήγματα που κυριαρχούν στη περιοχή. Η παρούσα κατάσταση του πεδίου των τάσεων παρέχει ενδείξεις για πιθανές θέσεις μελλοντικού ισχυρού σεισμού λόγω της μεταφοράς τάσεων μεταξύ γειτονικών ρηγμάτων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Gkarlaouni, C., Papadimitriou, E., Kilias, A., Falalakis, G., & Gemitzi, A. (2007). THE EVOLUTION OF THE STRESS FIELD IN EASTERN MACEDONIA AND THRACE. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(1), 321–332. https://doi.org/10.12681/bgsg.16580
- Ενότητα
- Tectonic- Dynamic- Applied Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.