NEOGENE TECTONIC ROTATIONS IN THE VICINITY OF THE NORTH AEGEAN TROUGH: NEW PALAEOMAGNETIC EVIDENCE FROM ATHOS AND SAMOTHRAKI (GREECE)
Περίληψη
Μελετώνται δύο μετα-ορογενείς πλουτωνίτες, ο γρανίτης του Αθω (Ερηγορίου) και της Σαμοθράκης, και τα ηφαιστειακά πετρώματα της Σαμοθράκης, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Τάφρου του Βορείου Αιγαίου. Πραγματοποιήθηκε λεπτομερής παλαιό μαγνητική μελέτη, με σκοπό τον καθορισμό της ηλικίας και του μηχανισμού των τεκτονικών περιστροφών. Επιπλέον μετρήθηκε η ασθενούς πεδίου ανισοτροπία της μαγνητικής επιδεκτικότητας (AMS) και έγιναν πειράματα ισόθερμης παραμένουσας μαγνήτισης και θερμομαγνητικές αναλύσεις. Τέλος, καθορίστηκε ραδιομετρικά η ηλικία του γρανίτη του Αθω (43.3 ±1.0 Μα K/Ar σε βιοτίτη). Οι μετρηθείσες μαγνητικές αποκλίσεις αναδεικνύουν δεξιόστροφη περιστροφή για τον Άθω (16.6e) και τη Σαμοθράκη (36.3°). Η ηλικία της περιστροφής εκτιμάται μικρότερη των 18 Μα για τη Σαμοθράκη, ενώ η πολύ μικρότερη περιστροφή του τεκτονικού τεμάχους του Άθω χαρακτηρίζεται νεώτερη από Ηωκαινική. Συγκρίνοντας τα νέα παλαιό μαγνητικά αποτελέσματα με τα ήδη δημοσιευμένα για τον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο, προτείνουμε ότι οι τεκτονικές περιστροφές στην περιοχή της Τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που καθορίστηκαν με παλαιό μαγνητικές μετρήσεις, χρονολογούνται μετά το Κάτω Μειόκαινο και ελέγχονται από κύρια ρήγματα οριζόντιας μετατόπισης και πληθώρα μικρότερων δευτερευόντων ρηγμάτων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kondopoulou, D., Zananiri, I., Michard, A., Feinberg, H., Atzemoglou, A., Pozzi, J.-P., & Voidomatis, P. (2007). NEOGENE TECTONIC ROTATIONS IN THE VICINITY OF THE NORTH AEGEAN TROUGH: NEW PALAEOMAGNETIC EVIDENCE FROM ATHOS AND SAMOTHRAKI (GREECE). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(1), 343–359. https://doi.org/10.12681/bgsg.16590
- Ενότητα
- Tectonic- Dynamic- Applied Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.