MORPHOTECTONICS OF THE PSATHOPYRGOS ACTIVE FAULT, WESTERN CORINTH RIFT, CENTRAL GREECE
Περίληψη
Η περιοχή μελέτης είναι στο δυτικό άκρο του Κορινθιακού ανοίγματος. Ο Κορινθιακός κόλπος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοτεκτονικού βυθίσματος στον Ελληνικό χώρο. Το βύθισμα αυτό δημιουργήθηκε από την δράση μεγάλων ρηγμάτων τα οποία ανοίγουν τον φλοιό κατά την διεύθυνση Β-Ν. Με βάση το ψηφιακό υψομετρικό μοντέλο της περιοχή,ς υπολογίστηκαν τέσσερις μορφοτεκτονικοί δείκτες (υψομετρικό ολοκλήρωμα, ασυμμετρία L·κάvης απορροής, λόγος πλάτους κοιλάδας προς ύψος, και ο δείκτης κλίσης). Επίσης χρησιμοποιώντας το ψηφιακό μοντέλο εδάφους, δορυφορικές εικόνες από τον σαρωτή ΕΤΜ+ του δορυφόρου Landsat 7 και δεδομένα SRTM, έγινε η ψηφιοποίηση των ρηγμάτων της περιοχής μελέτης. Στην συνέχεια, η μελέτη της τεκτονικής γεωμορφολογίας της περιοχής έγινε με χρήση θεματικών χαρτών, οι οποίοι απεικόνιζαν την χωρική κατανομή των δεικτών. Στην εργασία αυτή μελετήθηκε ιδιαίτερα το κανονικό ρήγμα του Ψαθόπυργου το οποίο λειτουργεί ως μία ενιαία, ενεργή δομή μήκους 16 χιλιομέτρων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Tsimi, C., Ganas, A., Soulakellis, N., Kairis, O., & Valmis, S. (2007). MORPHOTECTONICS OF THE PSATHOPYRGOS ACTIVE FAULT, WESTERN CORINTH RIFT, CENTRAL GREECE. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(1), 500–511. https://doi.org/10.12681/bgsg.16657
- Ενότητα
- Tectonic- Dynamic- Applied Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.