ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΣΑΚΩΝΑΣ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ. ΓΕΩΛΟΓΙΚΈΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ


Δημοσιευμένα: Ιαν 1, 2004
Λέξεις-κλειδιά:
κατολίσθηση Τσακώνας Αρκαδία
Λ. Σωτηρόπουλος
E. Λυμπέρης
Α. Σιγάλας
Α. Ντουρούπη
Κ. Προβιά
Γ. Ντουνιάς
Περίληψη
Η αστοχία στην περιοχή Τσακώνας του Ν. Αρκαδίας διέκοψε τη συνέχεια της Ν.Ε.Ο. Τρίπολης - Καλαμάτας και είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν εκδηλωθεί ποτέ στο ελληνικό οδικό δίκτυο. Για τη μελέτη της εκτελέσθηκαν λεπτομερείς γεωλογικές έρευνες σε συνδυασμό με προγράμματα γεωτρήσεων. Η αλληλεπίδραση συγκεκριμένων φυσικών παραγόντων, όπως η λιθολογία των σχηματισμών του «1 ο υ φλύσχη» της ζώνης Πίνδου και η τεκτονική καταπόνηση που έχουν υποστεί, οι υδρογεωλογικές συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν από τους τεκτονικά υπερκείμενους ασβεστόλιθους και η μορφολογία, δημιούργησαν μία ασταθή θέση με ιστορικό κατολισθητικών φαινομένων στο εγγύς γεωλογικό παρελθόν. Στην πρόσφατη ενεργοποίηση της σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν επίσης ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στα πλαίσια κατασκευής της Ν.Ε.Ο., ενώ στην τελική εκδήλωση της συνέβαλλαν αποφασιστικά οι έντονες βροχοπτώσεις της περιόδου φθινόπωρο - χειμώνας 2003.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Engineering Geology, Hydrogeology, Urban Geology
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Cruden D.M. & Varnes D.J. 1996. Landslide types and processes. In Special Report 247: Landslides. Investigation and Mitigation., TRB (A.K. Turner & R. Schuster, Eds.), National Research Council, National Academic Press, Washington, D.C., pp. 36-75.
Ζίνδρος Γ. Α. 1996. Γεωτεκτονική εξέλιξη της κεντρικής και Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και η σχέση της με τη μεταλλογένεση και με το σχηματισμό συγκεντρώσεων ενεργειακών πρώτων υλών, Αθήνα, σελ. 29-32, 63-73.
Ι.Γ.Μ.Ε. 1997. Γεωλογικός Χάρτης της Ελλάδας, Φύλο Μεγαλόπολη, Κλίμακα 1:50000.
Κατσικάτσος Γ.Χ. 1980. Γεωλογική μελέτη περιοχής Βασιλικού-Ιθώμης Μεσσηνίας, Αθήνα, σελ.70-90
Κατσικάτσος Γ. Χ. 1992. Γεωλογία της Ελλάδας, Αθήνα, σελ. 195-208.
Μαρίνος Π. & Καββαδάς Μ. 2000. Έκθεση αυτοψίας επί των φαινομένων αστάθειας στις περιοχές των Χ.Θ. 16+200 και 18+500 της Ε.Ο. Τρίπολης - Καλαμάτας (Τμήμα Παραδείσια - Τσάκωνα) (επίσημη έκθεση εμπειρογνώμονα).
Σταυρακάκης Γ.Ν. 2003. Υπολογισμός σεισμικής επικινδυνότητας στη θέση της κατολίσθησης στην περιοχή Τσακώνας της Ν.Ε.Ο. Τρίπολης - Καλαμάτας, Αθήνα (επίσημη έκθεση εμπειρογνώμονα).
Φουντούλης Ι.Γ. 2000. Νεοτεκτονική εξέλιξη της κεντροδυτικής Πελοποννήσου, Αθήνα, σελ.175-275.
Φουντούλης Ι.Γ. 2003. Για το χαρακτηρισμό της τεκτονικής ασυνέχειας στη νότια πλευρά της κατολίσθησης στην εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας στην περιοχή Τσάκωνα, Αθήνα (επίσημη έκθεση εμπειρογνώμονα).
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)