MINERAL CARBONATION AS A POTENTIAL CARBON DIOXIDE STORAGE OPTION FOR THE REGION OF WESTERN MACEDONIA, GREECE
Περίληψη
Η μακροπρόθεσμη αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου του θερμοκηπίου που εκλύεται από την καύση ορυκτών καυσίμων στους ηλετροπαραγωγικούς σταθμούς, υπό τη μορφή στερεών ανθρακικών ορυκτών αποτελει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για την μείωση των εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην περίπτωση της ορυκτοποίησης (mineralization) το δεσμευμένο αέριο CO2 αποθηκεύεται χημικά αντιδρώντας με πυριτικά ορυκτά πλούσια σε μαγνήσιο ή ασβέστιο. Από την εξώθερμη αυτή αντίδραση σχηματίζονται φιλικά προς το περιβάλλον και θερμοδυναμικά σταθερά προϊόντα. Η συγκεκριμένη εργασία στοχεύει σε μια προεπισκόπηση της μεθόδου αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα υπό μορφή ανθρακικών ορυκτών αλλά και σε μια αρχική διερεύνηση της εφικτότητας αυτής της τεχνολογίας στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Θα παρουσιαστούν οι κυριότερες ομάδες υπερβασικών πετρωμάτων κατάλληλων για ορυκτοποίηση καθώς και η αποθηκευτική τους ικανότητα. Επίσης θα αναφερθούν οι διεργασίες της μεθόδου με τις μεγαλύτερες προοπτικές καθώς και η θερμοδυναμική και κινητική της αντίδρασης του διοξειδίου του άνθρακα με τα πυριτικά ορυκτά με βάση μια βιβλιογραφική ανασκόπηση. Στην Ελλάδα υπάρχουν άφθονα υπερβασικά πετρώματα πλούσια σε μαγνήσιο που θα μπορούσαν πιθανόν να συμβάλλουν σημαντικά στην εθνική προσπάθεια εξάλειψης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ελκυστικότητα αυτής της μεθόδου σε εθνικό επίπεδο απορρέει από την ευνοϊκή γεωγραφική θέση σημαντικών κοιτασμάτων πυριτικών ορυκτών πλούσιων σε μαγνήσιο σε σχέση με μεγάλες σημειακές πηγές εκπομπών CÖ2- Για αυτό το λόγο θα γίνει μια πρωταρχική προσέγγιση του δυναμικού και της ποιότητας των ολιβινικών αποθεμάτων στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Koukouzas, N., Ziock, H., Ziogou, F., & Typou, I. (2007). MINERAL CARBONATION AS A POTENTIAL CARBON DIOXIDE STORAGE OPTION FOR THE REGION OF WESTERN MACEDONIA, GREECE. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(2), 872–883. https://doi.org/10.12681/bgsg.16735
- Ενότητα
- Ορυκτολογία-Πετρολογία-Γεωχημεία-Οικονομική Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.