Teleseismic body wave inversion
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία αναπτύσσεται μια μεθοδολογία με στόχο να προσδιορισθούν οι σεισμικές παράμετροι αντιστρέφοντας χωρικές κυματομορφές σε τηλεσεισμικές αποστάσεις. Κατά την αντιστροφή τα δεδομένα συνήθως είναι περισσότερα από τους αγνώστους με aπoτέL·σμa το σύστημα να είναι υπερκαθορισμένο. Για το λόγο αυτό γίνεται χρήση της γενικευμένης αντιστροφής βάση της μεθόδου ανάλυσης ιδιαζουσών τιμών. Από την αντιστροφή υπολογίζεται ο γενικευμένος τανυστής της σεισμικής ροπής, ο οποίος στη συνέχεια διαχωρίζεται σε δύο μέρη από τα οποία το κύριο εκφράζει τη διαδικασία διάρρηξης. Η προτιμητέα λύση είναι αυτή που επιτυγχάνεται ελαχιστοποιώντας τη διαφορά μεταξύ των παρατηρούμενων και συνθετικών κυματομορφών. Η προτεινόμενη μεθοδολογία εφαρμόστηκε για τους τέσσερις μεγαλύτερους σεισμούς που συνέβησαν στον Ελληνικό χώρο από το 2001 έως και το 2006.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Moshou, A., Papadimitriou, P., & Makropoulos, K. (2007). Teleseismic body wave inversion. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(3), 1177–1186. https://doi.org/10.12681/bgsg.16854
- Ενότητα
- Γεωφυσική και Σεισμολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.