The foreshore zone determination according to the Greek legislation, using geologic and océanographie data
Περίληψη
Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα πεδίου του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου, (όπως αιολικό και κυματικό δυναμικό, παράκτια βαθυμετρία, γεωμορφολογία και τοπογραφία κλπ). Αυτά συνδυάσθηκαν με τα αποτελέσματα υπολογισμών (με χρήση βυθομετρικών και ανεμολογικών μετρήσεων) από αριθμητικά μοντέλα τόσο στις αβαθής περιοχές όσο και στη βαθιά θάλασσα, καθώς και με τον υπολογισμό του ύψους κύματος και της μέγιστης αναρρίχησης του κυματισμού, προκειμένου να υποστηριχθεί και να τεκμηριωθεί η χάραξη της ζώνης του αιγιαλού ως «η ζώνη της ξηράς, που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της», όπως αυτή καθορίζεται από την Ελληνική νομοθεσία και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι προαναφερόμενες μέθοδοι εφαρμόσθηκαν σε δυο περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά αιολικού και κυματικού δυναμικού, γεωμορφολογίας, και τοπογραφίας της παράκτιας ζώνης, προτείνοντας τελικά διαφορετικές διαδικασίες κατά περίπτωση, για τον καθορισμό του εσώτερου ορίου της ζώνης του αιγιαλού. Τα προτεινόμενα από την μελέτη όρια της ζώνης του αιγιαλού κάθε περιοχής συγκρίνονται με τα όρια τα οποία προτάθηκαν από τις αρμόδιες κατά νομό επιτροπές καθορισμού αιγιαλού, που δημοσιεύθηκαν στα αντίστοιχα Φ. Ε. Κ. και εφαρμόσθηκαν από τις κατά τόπους αρχές για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Pehlivanoglou, K. G., & Martsoukou, M. (2007). The foreshore zone determination according to the Greek legislation, using geologic and océanographie data. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(4), 1609–1620. https://doi.org/10.12681/bgsg.17065
- Ενότητα
- Physical Geography- Geomorphology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.