Ποσοτική ανάλυση - μορφοτεκτονικοί δείκτες για τις περιοχές των ρηγμάτων Στρατωνίου - Βαρβάρας και Γοματίου - μεγάλης Παναγιάς (Ανατολική Χαλκιδική)
Περίληψη
Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο Α -ΒΑ τμήμα της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Γεωλογικά ανήκει στη Σερβομακεδονική μάζα και δομείται από λιθολογικούς σχηματισμούς της ενότητας των Κερδυλίων και του Βερτίσκου. Τα ρήγματα Στρατωνίου -Βαρβάρας και Γοματίου -Μεγάλης Παναγίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ανάγλυφου της. Πρόκειται για τυπικά ενεργά ρήγματα, τα σπουδαιότερα της Ανατολικής Χαλκιδικής. Για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ρηγμάτων και της επίδρασης τους στην επιφανειακή γεωμορφολογία, έγινε ποσοτική ανάλυση συγκεκριμένων μορφοτεκτονικών δεικτών με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Geographical Information Systems - GIS.). Οι μορφολογικοί δείκτες που αναλύθηκαν είναι οι ακόλουθοι: υψομετρική καμπύλη και υψομετρικό ολοκλήρωμα, ασυμμετρία λεκάνης απορροής, δαντέλωση στους πρόποδες των ρηξιγενών πρανών, μήκος ρέματος - δείκτης κλίσης, ο παράγοντας εγκάρσιας τοπογραφικής συμμετρίας και ο λόγος πλάτους κοιλάδας προς ύψος. Η μορφοτεκτονική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε βοήθησε στην επιβεβαίωση των υπαίθριων παρατηρήσεων. Σημαντικό ρόλο στην έρευνα είχε η χρήση της δορυφορικής εικόνας και η τρισδιάστατη απεικόνιση του ανάγλυφου (Digital Elevation Model - D.E.M.).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ Α., ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ Α., & ΠΑΥΛΙΔΗΣ Σ. (2005). Ποσοτική ανάλυση - μορφοτεκτονικοί δείκτες για τις περιοχές των ρηγμάτων Στρατωνίου - Βαρβάρας και Γοματίου - μεγάλης Παναγιάς (Ανατολική Χαλκιδική). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 38, 14–29. https://doi.org/10.12681/bgsg.18419
- Ενότητα
- Γεωμορφολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.