Η γεωλογία στην Α'Βάθμια Εκπαίδευση. Δυνατότητες και προοπτικές


Α. XP. ΡΟΚΚΑ
Résumé

Οι παράγοντες που καθορίζουν ποια στοιχεία Γεωλογίας και πως διδάσκονται στα ελληνικά δημοτικά σχολεία δεν περιορίζονται μόνο στα αναλυτικά προγράμματα και στα εγχειρίδια. Οι περιορισμένες ώρες των μαθημάτων, στα οποία εμπεριέχονται, ο πενιχρός εξοπλισμός των σχολείων σε βιβλιοθήκες και εποπτικά μέσα, η ανεπάρκεια εξειδικευμένης εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών του δημοτικού σχολείου, παίζουν σημαντικό ρόλο. Δίπλα σε αυτά ξεχωριστή θέση έχει η έλλειψη επεξεργασμένου προβληματισμού για τα ιδιαίτερα προβλήματα που θέτει η συνάντηση του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου με τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Στην εργασία αυτή, επιχειρείται αποτίμηση και παρουσίαση της Γεωλογικής ύλης των διδακτικών βιβλίων του δημοτικού σχολείου, όπωςαυτή αναπτύσσεται στο μάθημα της Γεωγραφίας Ε' και Στ' τάξης. Επί πλέον, παρουσιάζονται δυνατότητες και προοπτικές εμπλουτισμού τηςΓεωλογικής ύλης μέσα από τα διδακτικά εγχειρίδια του μαθήματος «Μελέτη του Περιβάλλοντος», που διδάσκεται στις τέσσερις πρώτες τάξεις της Α'βάθμιας εκπαίδευσης και προτείνονται, ενδεικτικά, παραδείγματα ανάπτυξης και μεταβίβασης γεωλογικής γνώσης, στα πλαίσια των αρχώντης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εξυπηρετώντας, έτσι, και τους μαθησιακούς στόχους του μαθήματος αυτού.

Article Details
  • Rubrique
  • Geosites
Téléchargements
Les données relatives au téléchargement ne sont pas encore disponibles.
Références
Π.Δ.538/1982. Αναλυτικά προγράμματα Δημοτικού Σχολείου.
ΒΑΣΑΛΑ, Π., και ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΙΑΚΑΝΤΩΝΗ Α.1991. Η Περιβαλλοντική διάσταση της Γεωλογίας στη Β'βάθμια Εκπαίδευση. «Ιο Επιστημονικό Συνέδριο: Γεωεπιστήμες και Περιβάλλον, Πάτρα».
ΓΕΩΡΓΟΚΩΣΤΑΣ, Γ., ΜΠΕΛΛΑΣ, Θ., ΜΠΕΝΕΚΟΣ, Α., ΣΚΟΠΑΣ, Ν. και ΧΡΙΣΤΙΑΣ, Γ. 1997.ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Βιβλίο για το δάσκαλο. Α 'τάξη, σελ. 140. (Ο.Ε.Δ.Β. Αθήνα).
HLAD, Β. 1999. Geoconservation and Environmental Education. "Proc. Γ meeting for the Conservation of the Geological-Geomorphological Heritage, 85-89.
ΚΩΤΗΣ, θ., ΙΩΑΚΕΙΜ Χρ., ΙΩΑΚΕΙΜ.Φ., ΦΙΛΙΟΣ Φ., ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Κ. 1999. Η διαμόρφωση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, σημαντικός παράγοντας για την ανάδειξη και προβολή του. Inter. Symposium: Protected natural areas and Environmental Education, Lesvos.
ΡΕΝΤΖΟΣ, Γ.1984. Γεωγραφική Εκπαίδευση. σελ. 371, Αθήνα.
ΧΡΙΣΤΙΑΣ Ι., ΚΛΩΝΑΡΗ Α., ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Β., ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ Κ. 1994. Η Γη μας. Γεωγραφία Ε'τάξης. (Ο.Ε.Δ.Β.Αθήνα).
ΧΡΙΣΤΙΑΣ Ι., ΚΛΩΝΑΡΗ Α. και ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Β. 1994. Η Γη μας. Γεωγραφία ΣΤ'τάξης, σελ.94. (Ο.Ε.Δ.Β.,Αθήνα.