Βοηθήστε μας να κάνουμε καλύτερη την υπηρεσία eJournals. Αν έχετε χρησιμοποιήσει την υπηρεσία eJournals στο παρελθόν και έχετε κάποια εμπειρία ως προς τη χρήση της, παρακαλούμε αφιερώστε ένα λεπτό και συμπληρώστε το σύντομο ερωτηματολόγιο!

Sugar profile determination of four pure Greek honeys by gas-chromatography


Published: Jan 31, 2018
Keywords:
Honey sugars gas-chromatography
A. E. TYRPENOU (Α.Ε.ΤΥΡΠΕΝΟΥ)
Abstract

Honey sugar determination was performed by using a combination of two methods (Iverson & Bueno, 1981 and Pierce no. 16, 1990) with some modifications. The proposed by Pierce method no.16, has been designed to assist in the routine determination of sugars in food products and syrups. Sugars are treated with hydroxylamine hydrochloride and the resulting oximes are converted to trimethylsilyl ethers by direct silylation with TMS. The derivatives are then determined by gas-chromatography with flame ionization detector and sugar oxime-TMS derivatives are quantitative and reproducible. This reaction is fast and simple, the results are quantitatively reproducible and multiple peaks due to the tautomeric forms of reducing sugars, which produced by direct TMS derivatization, are eliminated. From the honey samples analyzed it has been determined that only fir-tree honey contains trisaccharides with higher percentages that of melezitose.

Article Details
  • Section
  • Research Articles
Downloads
Download data is not yet available.
References
Pierce Handbook and General Catalogue. Method No.16, pp 164,1990.
Ouellette RJ. Carbohydrates. In: Ouellette RJ [de] Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry. Third Edition. MacMillan Publishing Company. Maxwell Macmillan, Inc., Toronto, USApp.486-512,1992.
Πανέτσος ΑΓ. Υγιεινή και Συντήρησις του Μέλιτος. Κεφάλαιον Ένατον. Υγιεινή Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως. 4η έκδοση, Θεσσαλονίκη, 1978
Θρασυβούλου Α, Κόμπος Α, Λαγουδάκη Ε, Μαριολέας Π, Πασαλόγλου-Κατραλή Μ, Τσιγουρή Α, Τυρπένου Α. Ποιοτικά Κριτήρια Ελεγχου του Μελιού & Νομοθετημένες Διατάξεις. ΠΡΑΚΤΙΚΑ Ημερίδας "Μελισσοκομία II - Το Μέλι -
Δυνατότητες Πληρέστερης Εκμετάλλευσης της Μέλισσας " σελ.113-119, Γερακινή Χαλκιδικής, 1992.
DIONEX. Carbohydrates. In : Better Solutions for Food and Beverage Analysis. Second Edition. Dionex Corporation, USA pp.18,1997.
Π.Δ.498/83. Εναρμόνιση προς την Οδηγία 74/409/ΕΟΚ "περί του μέλιτος" της 22.7.1974, ΦΕΚ186/83, τεύχος Aae., 1983.
Lane JH, Eynon L. Determination of reducing sugars by means of Fehling solution with methylene blue as internal indicator. J Soc Chem. Ind., 1923,42-32.
Iverson JL. and Bueno MP. Evaluation of High Pressure Liquid Chromatography and Gas-Liquid Chromatography for Quantitative Determination of Sugars in Foods. J. Assoc. Off. Anal. Chem., 1981,64:139-143
IUPAC. Oximes. International Union Pure and Applied Chemistry. Compendium of Chemical Terminology. 2nd Edition, pp. 1-3,1997.
Li BW. Determination of sugars, starches, and total dietary fiber in selected high-consumption foods. J. Ass. Off. Anal. Chem. Intern., 1996,79:718-723
Γ.Χ.Κ. Αποτελέσματα χημικής εξέτασης σακχάρων σε μέλια ελάτης. Γενικό Χημείο του Κράτους-Διεύθυνση Τροφίμων, αρ. πρωτ.3022118/2878/92-3004505/515/93,27 Μαΐου 1994.
Κώδικας Τροφίμων και Ποτών. Κεφάλαιο VII- Γλυκαντικαί ύλαι - Μέλι. Κώδικας Τροφίμων και Ποτών Διαρκούς Ενημέρωσης. Επιμέλεια έκδοσης: Γ. Σ. Αλυσανδράτος, Αθήνα, 1999, σελ. 295-302.
Swiergiel J. Pierce Technical Mail. Reference call #396356, 2001
Most read articles by the same author(s)