Προσδιορισμός του σακχαρικού φάσματος τεσσάρων αμιγών ελληνικών μελιών με αεριοχρωματογραφική μέθοδο.


Δημοσιευμένα: Jan 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
μέλι σάκχαρα αέρια χρωματογραφία
A. E. TYRPENOU (Α.Ε.ΤΥΡΠΕΝΟΥ)
Περίληψη

Για τον προσδιορισμό των σακχάρων στο μέλι τυποποιήθηκε και εφαρμόσθηκε ένας συνδυασμός δυο μεθόδων (Iverson & Bueno, 1981 και Pierceno. 16,1990) με μικρές τροποποιήσεις. Η προτεινόμενη από την εταιρεία Pierce μέθοδος αρ. 16 έχει ειδικά τυποποιηθεί για να βοηθήσει σε επίπεδο ρουτίνας τον προσδιορισμό των σακχάρων των τροφίμων και σιροπιών. Τα σάκχαρα παρουσία υδροχλωρικής υδροξυλαμίνης μετατρέπονται σε οξίμες, οι οποίες στη συνέχεια αντιδρούν με την τριμεθυλο-πυριτική ιμιδαζόλη [TMSI] για να σχηματίσουν τριμεθυλοπυριτικοΰς αιθέρες, οι οποίοι ανιχνεύονται αεριοχρωματογραφικά με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας.1 Η μετατροπή αυτή των σακχάρων σε οξίμες και σε παράγωγα TMS είναι εύκολη και γρήγορη, τα λαμβανόμενα αποτελέσματα είναι ποσοτικά επαναλήψιμα και οι πολλαπλές κορυφές των ταυτομερών μορφών των αναγομένων σακχάρων, που συνήθως εμφανίζονται κατά την απευθείας παραγωγοποίηση με TMS, εξαφανίζονται. Από τα δείγματα μελιού που αναλύθηκαν διαπιστώθηκε, ότι μόνο το μέλι ελάτης περιέχει τρισακχαρίτες με μεγαλύτερα ποσοστά εκείνα της μελεζιτόζης.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Pierce Handbook and General Catalogue. Method No.16, pp 164,1990.
Ouellette RJ. Carbohydrates. In: Ouellette RJ [de] Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry. Third Edition. MacMillan Publishing Company. Maxwell Macmillan, Inc., Toronto, USApp.486-512,1992.
Πανέτσος ΑΓ. Υγιεινή και Συντήρησις του Μέλιτος. Κεφάλαιον Ένατον. Υγιεινή Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως. 4η έκδοση, Θεσσαλονίκη, 1978
Θρασυβούλου Α, Κόμπος Α, Λαγουδάκη Ε, Μαριολέας Π, Πασαλόγλου-Κατραλή Μ, Τσιγουρή Α, Τυρπένου Α. Ποιοτικά Κριτήρια Ελεγχου του Μελιού & Νομοθετημένες Διατάξεις. ΠΡΑΚΤΙΚΑ Ημερίδας "Μελισσοκομία II - Το Μέλι -
Δυνατότητες Πληρέστερης Εκμετάλλευσης της Μέλισσας " σελ.113-119, Γερακινή Χαλκιδικής, 1992.
DIONEX. Carbohydrates. In : Better Solutions for Food and Beverage Analysis. Second Edition. Dionex Corporation, USA pp.18,1997.
Π.Δ.498/83. Εναρμόνιση προς την Οδηγία 74/409/ΕΟΚ "περί του μέλιτος" της 22.7.1974, ΦΕΚ186/83, τεύχος Aae., 1983.
Lane JH, Eynon L. Determination of reducing sugars by means of Fehling solution with methylene blue as internal indicator. J Soc Chem. Ind., 1923,42-32.
Iverson JL. and Bueno MP. Evaluation of High Pressure Liquid Chromatography and Gas-Liquid Chromatography for Quantitative Determination of Sugars in Foods. J. Assoc. Off. Anal. Chem., 1981,64:139-143
IUPAC. Oximes. International Union Pure and Applied Chemistry. Compendium of Chemical Terminology. 2nd Edition, pp. 1-3,1997.
Li BW. Determination of sugars, starches, and total dietary fiber in selected high-consumption foods. J. Ass. Off. Anal. Chem. Intern., 1996,79:718-723
Γ.Χ.Κ. Αποτελέσματα χημικής εξέτασης σακχάρων σε μέλια ελάτης. Γενικό Χημείο του Κράτους-Διεύθυνση Τροφίμων, αρ. πρωτ.3022118/2878/92-3004505/515/93,27 Μαΐου 1994.
Κώδικας Τροφίμων και Ποτών. Κεφάλαιο VII- Γλυκαντικαί ύλαι - Μέλι. Κώδικας Τροφίμων και Ποτών Διαρκούς Ενημέρωσης. Επιμέλεια έκδοσης: Γ. Σ. Αλυσανδράτος, Αθήνα, 1999, σελ. 295-302.
Swiergiel J. Pierce Technical Mail. Reference call #396356, 2001
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)