Some physicochemical characteristics of cotton and citrus Greek honeys


Published: Jan 31, 2018
Keywords:
cotton honey citrus honey physicochemical characteristics
N. BACANDRILSOS (Ν. ΜΠΑΚΑΝΔΡΙΤΣΟΣ)
P. PAPADOPOULOU (Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)
F. VAVOULIDOU (Ε. ΒΑΒΟΥΛΙΔΟΥ)
V. TSIROYIANNIS (Β. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)
Abstract

Water content, pH, acidity, reducing sugars, apparent sucrose, hydroxymethyfurfural (HMF) content and diastase activity of cotton and orange honeys from different places of Greece have been measured. Samples in all the measured characteristics have been found to comply with the limits given by the E.U. Directive 74/409. These values were in agreement with those reported by other Greek researchers. Statistical analysis of the sample means of the physicochemical data showed that the two types of honey differ statistically in all the characteristics except that of apparent sucrose in which no significance was observed in the 0.05 level.

Article Details
  • Section
  • Research Articles
Downloads
Download data is not yet available.
References
Bogdanof S, Martin Ρ, Lullmann C. Harmonised methods of the European Honey Commission. Apidologie 1997, Extra issue 1-59.
Bonvehi SJ, Gomez ΡΛ. Chemical and physical characteristics of orange rosemary and honeydews produced in Catalonia .Valence and Estremadura XXIXth Int Cong Apic Budapest, Hungary, Apimondia 1983, :378-379.
Chat away HD. Determination of moisture in h one v. Can J Res 1932,6:532-547.
CODEX Alimentarius Commission. Recommended European Regional Standards for Honey 1969, (CAC/RS 12-1969).
Doner LW. The sugars oi' honev-A review. J. Sci. Fd Agric 1977,28:443-456.
Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδoς Γραφείο παροχής στοιχείων ενδοκοινοτικού και εξωτερικού εμπορίου. Στοιχεία εμπορίας μελιού έτους 1998.
Εμμανουήλ Ε. Το Ελληνικό μέλι. Γεωργικό Δελτίο του Υπ. Εθνικής Οικονομία;. Αθήνα, 1932, 285-346
Θρασυβούλου Α, Μανικής Ι. Το μέλι βαμβακιού. Μελισοκομική Επιθεώρηση 1990, 4(12): 300-301.
Θρασύβουλου Α, Μανικής Ι. Η ταυτότητα του Ελληνικού μελιού. Πρακτικά ημερίδας μελισσοκομίας .Το μέλι και οι δυνατότητες πληρέστερης εκμετάλλευσης της μέλισσας. Γεράκινή Χαλκιδικής 1993,121-132
Θρασυβούλου Α, Μανικής ϊ. Η Ταυτότητα του Ελληνικού Μελιού. Μελισσοκομική Επιθεώρηση 1998, 1.2(5): 217-221.
Θρασυβούλου Α, Μπλαδενοπούλου Σ. Συγκριτική ανάλυση του Ελληνικού πευκόμελου και ανθόμελου. Νέα μέλισσα 1984. 2(16-17): 7-10.
Κωδούνης Μ. Κρυστάλλωση του μέλιτος. Διατριβή επί διδακτορία. Υπουργείο. Γεωργίας. Ανωτ. Γεωπον. Σχολή Αθηνών. 1962, σελ 88.
Lane J Η, Eynon L. Determination of reducing sugars by means of Fehling solution with methylene blue as internal indicator. J Soe Chem Ind London 1923, 42: 32.
Μανικής Ι, Θρασυβούλου Α. Η ποιότητα του Ελληνικού Μελιού. Μελισσοκομική Επιθεώρηση 1998, 12(6): 339-345.
Μαυρίκος ΠΙ. Δαρατσιάνος IN. Κατσούλη ΜΘ, Μαρκετος ΔΓ. Μελέτη επί του ελληνικού μέλιτος. Ι Νοθεία δι' ιμβερτοσακχάρου. II Σύσταση των ελευθέρων αμινοξέων. Χημικά χρονικά. Γενική εκοοση, CCGEAC 1978,40(7): 33-37.
Μπακανδρίτσος Ν, Ζούτσου Π. Φυσικοχημικές παράμετροι του ελληνικού μελιού. Πρακτικά ημερίδα μελισσοκομίας. Γερακινή Χαλκιδικής 1993, 139-164.
Μπακανδρίτσος Ν, Παπαδοπούλου Π. Φυσικοχημικές παράμετροι ελληνικού μελιού πεύκης. Χημικά Χρονικά CCGEAC 1999, 62(10):272-275.
Πασάλογλου Μ, Κόκκορας Ι. Το Ελληνικό μέλι πορτοκαλιάς. 4ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο. Καλαμπάκα 1999. Περιλήψεις εργασιών σ. 20.
Persano Oddo L. Baldi E, Accorti M. Diastatic activity in some LI ni flora 1 honeys. Apidologie 1990.21:17-24.
Pourtallier J, Taliereo Y. Les caractéristiques physicochimiques des miels en fonction de leur origine florale. 1. Application a un projet de normes pour les grandes variétés
de miels. Bull Apic 1970, 13: 58-68.
Προεδρικό Διάταγμα 498, ΦΕΚ 186/83. τεύχος Α". Εναρμόνιση προς την οδηγία 74/409/ΕΟΚ περί του μέλιτος, της 22-7-1974.
Rodgers PEW. Honey quality control chapter 12:314-325. In: Honey a Comprehensive Survey (ed. E. Crane), Heinemann London 1978,pp608.
Schade JE, Marsch GL, Eckert JE. Diastase activity and Hydroxymethylfurfural in honey and their usefulnes in detecting heat adulteration. Food Res 1958, 23: 446-463.
Thrasyvoulou A and Manikis I. Some physicochemical and microscopic characteristics of Greek uniti ora I honeys. Apidologie 1995,26:441-452.
Wedmore E. The accurate determination of the water content of honey. Bee world 1955,36: 197-206.
White JW Jr. Spectrophotometry method for Hydroxymethylfurfural in Honey. J Assoc Off Anal Chem 1979,62:509-514.
White JW Jr. Honey chapter21:869-925 in "The Hive and the Honeybee". Dadant & Sons. Hamilton, Illinois 1993. ppl324.
White JW, Pairent FW. Report on the analvsis of honey. J Assoc Off Anal Chem 1959. 42:341 -348.
Most read articles by the same author(s)