Υποβολές

Λίστα Ελέγχου Προετοιμασίας Υποβολής


Κατά την υποβολή εργασιών στο περιοδικό ή/και συνέδριο, ζητείται από τους Συγγραφείς να επιβεβαιώσουν ότι η υποβολή ανταποκρίνεται στα ακόλουθα κριτήρια. Μη συμβατές υποβολές ενδέχεται να επιστραφούν στους Συγγραφείς.
  • Το Άρθρο που παρέχεται στο περιοδικό είναι πρωτότυπο έργο, δεν έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν και δεν έχει αποσταλεί για αξιολόγηση και δημοσίευση αλλού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
  • Στο βαθμό που γνωρίζω, το Άρθρο δεν δυσφημεί οποιοδήποτε πρόσωπο, δεν προσβάλει την ιδιωτικότητα οποιουδήποτε προσώπου, και δεν παραβιάζει με οποιονδήποτε τρόπο άλλα δικαιώματα οποιουδήποτε προσώπου.
  • Το Άρθρο δεν παραβιάζει με οποιονδήποτε τρόπο πνευματικά δικαιώματα τρίτων. Σε οποιοδήποτε τμήμα του Άρθρου υπάρχει περιεχόμενο για την αναπαραγωγή του οποίου απαιτείται άδεια, έχω ζητήσει και λάβει την άδεια από το(-ους) δημιουργό(-ούς) ή/και δικαιούχο(-ους).
  • Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τον Κανονισμό για τα Πνευματικά Δικαιώματα του περιοδικού και το υποβαλλόμενο άρθρο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις Οδηγίες προς τους Συγγραφείς που παρέχει το περιοδικό.
  • Παρέχω στο περιοδικό μη αποκλειστική άδεια για όλες τις χώρες του κόσμου να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου σε τόμο του περιοδικού
  • Διατηρώ το σύνολο των δικαιωμάτων του δημιουργού ή/και δικαιούχου πνευματικής ιδιοκτησίας επί του Άρθρου και εν γένει κάθε εξουσία πνευματικής ιδιοκτησίας που δεν μεταβιβάζεται ρητά με την παρούσα συμφωνία.
  • Το περιοδικό επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να διαθέσει περαιτέρω το Άρθρο σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω, ιδίως να δημοσιευθεί και να επικοινωνηθεί στο κοινό μέσω του διαδικτύου ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.
  • Σε κάθε περίπτωση αναδημοσίευσης του Άρθρου, η έκδοση του Άρθρου στο περιοδικό θα αναγνωρίζεται ως η πρώτη έκδοση από εμένα και τους άλλους συν-δημιουργούς (εάν υπάρχουν).
  • Έχω το σύνολο των δικαιωμάτων και εξουσιών που απορρέουν από το νόμο για να παρέχω τις ανωτέρω άδειες και διαβεβαιώσεις και συμφωνώ με την παροχή των αδειών όπως αυτές περιγράφονται στο παρόν.
  • Οι συγγραφείς του άρθρου διαθέτουν αναγνωριστικό ORCID. Το ORCID των συγγραφέων θα καταχωρηθεί στο κατάλληλο πεδίο κατά τη διαδικασία υποβολής.

Οδηγίες για τους Συγγραφείς


Εφόσον δεν είστε ήδη εγγεγραμμένοι χρήστες, συμπληρώνετε τη φόρμα εγγραφής χρήστη, επιλέγοντας στο πεδίο «εγγραφή ως» την τιμή «συγγραφέας». Οδηγίες για την εγγραφή σας θα βρείτε εδώ.

Aν είστε ήδη εγγεγραμμένοι ως αναγνώστες και θέλετε να υποβάλετε άρθρο, θα πρέπει να ενημερώσετε το προφίλ σας, προσθέτοντας την ιδιότητα του συγγραφέα.

Αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή των άρθρων παρατίθενται εδώ

Μπορείτε να κατεβάσετε τις οδηγίες προς συγγραφείς εδώ

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΠΕΚΕ) εκδίδεται τέσσερις φορές το χρόνο και δημοσιεύει, μετά από επιστημονική αξιολόγηση, εργασίες που αφορούν τις Κλινικές Επιστήμες των Ζώων Συντροφιάς, των Παραγωγικών Ζώων και των Ζώων Εργαστηρίου, την Ευζωΐα και τη Βιοηθική, την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων Ζωϊκής Προέλευσης. Το περιοδικό εκδίδεται στην Αθήνα και είναι καταχωρημένο στις βάσεις δεδομένων Web of Science και Scopus.

Τα άρθρα καθαρά τοπικού ενδιαφέροντος καθώς και οι έρευνες που δεν αφορούν εγχώρια ζωικά είδη εξετάζονται μόνο εάν έχουν σαφώς ευρύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Προτεραιότητα στην κριτική αξιολόγηση έχουν οι πρωτότυπες ερευνητικές και οι κλινικές μελέτες με ουσιαστική σημασία για το κτηνιατρικό επάγγελμα.

Δεν υπάρχουν χρεώσεις για τη δημοσίευση εργασιών στο περιοδικό. Τα κείμενα που υποβάλλονται για αξιολόγηση πρέπει να είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα και πρέπει να συνοδεύονται από ελληνική περίληψη (υποχρεωτική για τους Έλληνες συγγραφείς). Οι συγγραφείς καλούνται να διαβάσουν προσεκτικά και να συμμορφωθούν πλήρως με τις ακόλουθες οδηγίες. Τα μη συμμορφούμενα χειρόγραφα δεν θα εξεταστούν περαιτέρω μέχρι να διαμορφωθούν σωστά από τους συγγραφείς.

2. ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Οι παρακάτω έξι τύποι εργασιών θα γίνονται αποδεκτοί για αξιολόγηση: ανασκόπηση, ερευνητική εργασία, αναδρομική μελέτη σειράς κλινικών περιστατικών ή αναφορά σε ενδιαφέρον κλινικό περιστατικό, σύντομη δημοσίευση, ειδική δημοσίευση και βιβλιοπαρουσίαση.

Οι εργασίες που αφορούν συγκεκριμένους ερευνητικούς τομείς όπως ανατομική, φυσιολογία, ιστοπαθολογία και/ή ασθένειες απομακρυσμένων γεωγραφικών περιοχών ή μη κοινών ζωικών ειδών θα εξετάζονται αρχικά από την εκδοτική επιτροπή του περιοδικού η οποία και θα αποφασίζει εάν η εργασία είναι κατάλληλη για αξιολόγηση.

Ο Υπεύθυνος Έκδοσης θα δέχεται πρωτότυπα κείμενα για αξιολόγηση με την προϋπόθεση ότι το ίδιο υλικό ή ένα σημαντικό μέρος του δεν κρίνεται για δημοσίευση και δεν έχει δημοσιευθεί σε άλλο επιστημονικό περιοδικό. Ο υπεύθυνος για την αλληλογραφία συγγραφέας θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την έγκριση όσων συμμετέχουν στη συγγραφική ομάδα καθώς και του φορέα/έων όπου έγινε η μελέτη. Στη συνοδευτική με την υποβολή της εργασίας επιστολή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σχετική δήλωση προς τον Υπεύθυνο Έκδοσης που να επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Επιπλέον, η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια δήλωση για το είδος της εργασίας, καθώς επίσης και για οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων που τυχόν υπάρχει. Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από δύο ή περισσότερους κριτές που έχουν επιλεγεί από τον Υπεύθυνο Έκδοσης.

2.1. Βιβλιογραφική ανασκόπηση

Οι βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις θα πρέπει να καλύπτουν θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα ενδιαφέροντος του περιοδικού και κατά προτίμηση να υποβάλλονται από συγγραφείς με τεκμηριωμένη επιστημονική δραστηριότητα στην επιστημονική τους εξειδίκευση. Ειδικός επιστήμονας (συγγραφέας) μπορεί να κληθεί από τη Συντακτική Επιτροπή (ΣΕ) του περιοδικού για να καλύψει ένα συγκεκριμένο θέμα τρέχοντος ή μεγάλου ενδιαφέροντος για τους κτηνιάτρους. Το κείμενο της ανασκόπησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 4.000 λέξεις, εκτός από τις βιβλιογραφικές αναφορές. Μια περίληψη έκτασης 400 έως 500 λέξεων, πρέπει να συνοδεύει το άρθρο της ανασκόπησης.

2.2. Ερευνητική εργασία

Παρουσιάζει τα αποτελέσματα πρωτότυπων μελετών και πειραματισμών, η έκτασή της δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 4.000 λέξεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι βιβλιογραφικές αναφορές, και θα πρέπει να συνοδεύεται από περίληψη έκτασης 300 έως 400 λέξεων.

2.3. Αναδρομική μελέτη σειράς κλινικών περιστατικών ή αναφορά ενδιαφέροντος κλινικού περιστατικού

Παρουσιάζει τα αποτελέσματα της αναδρομικής αξιολόγησης σειράς ή μεμονωμένων κλινικών περιστατικών, αντίστοιχα. Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 4.000 και τις 3.000 λέξεις, αντίστοιχα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι βιβλιογραφικές αναφορές. Η εργασία πρέπει να συνοδεύεται από περίληψη 300 έως 400 λέξεων.

2.4. Σύντομη δημοσίευση

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μικρής κλίμακας ερευνητικών εργασιών, πρόδρομες ανακοινώσεις καθώς και τα αποτελέσματα της ανάπτυξης νέων διαγνωστικών μεθόδων οι οποίες εμπίπτουν στη θεματολογία του περιοδικού. Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 2.500 λέξεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι βιβλιογραφικές αναφορές και θα πρέπει να συνοδεύεται από περίληψη 300 έως 400 λέξεων.

2.5. Ειδική δημοσίευση

Αναφέρεται σε ειδικά θέματα κτηνιατρικού ενδιαφέροντος (π.χ. σχολιασμός επίκαιρων θεμάτων που άπτονται της κτηνιατρικής επιστήμης), εκφράζει θέσεις επί της εθνικής ή της διεθνούς νομοθεσίας ή εστιάζεται στην ιστορική διαδρομή της κτηνιατρικής επιστήμης. Η έκτασή της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2.000 λέξεις και θα πρέπει να συνοδεύεται από περίληψη 300 έως 400 λέξεων. Η ΣΕ του ΠΕΚΕ θα αποφασίζει εάν ένα τέτοιο άρθρο θα δημοσιευθεί.

2.6. Βιβλιοπαρουσίαση

Αναφέρεται και σχολιάζεται κάθε ενδιαφέρουσα νέα έκδοση η οποία έχει σχέση με την κτηνιατρική επιστήμη. Δημοσιεύεται πάντα ενυπόγραφα και δεν υπερβαίνει τις 500 λέξεις.

3. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ

3.1. Γλώσσα

Η γλωσσική ομοιομορφία της αγγλικής γλώσσας καθώς και η ορθογραφική και συντακτική αρτιότητα των εργασιών είναι απαραίτητη. Η εργασία θα πρέπει να ελεγχθεί πριν την υποβολή της από κάποιον που γνωρίζει καλά την αγγλική γλώσσα. Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό είναι υποχρέωση του συγγραφέα. Τα κείμενα που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές δεν θα προωθούνται για αξιολόγηση και οι συγγραφείς θα πρέπει να τα υποβάλλουν πάλι στην κατάλληλη μορφή. Το ΠΕΚΕ διατηρεί το δικαίωμα να επιστρέψει ή όχι κάθε χειρόγραφο. Όπου χρησιμοποιούνται συντομογραφίες, η λέξη ή η φράση πρέπει να δοθεί στην πλήρη γραφή την πρώτη φορά που αναφέρεται. Οι μικροοργανισμοί πρέπει να γράφονται με πλάγιους χαρακτήρες και τα ονόματά τους θα πρέπει να συμφωνούν με την τρέχουσα, διεθνώς αποδεκτή, ταξινόμηση.

Κάθε εργασία πρέπει να είναι δακτυλογραφημένη, με 1,5 διάστημα και με αρίθμηση των σειρών στο αριστερό διάστημα. Για το κείμενο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χαρακτήρες Times New Roman μεγέθους 12 και μεγέθους 14 για τον τίτλο της εργασίας. Όλες οι σελίδες θα πρέπει να είναι αριθμημένες στο κάτω δεξιό διάστημα.

3.2. Δομή της εργασίας

Κάθε εργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα με τον τίτλο της εργασίας, τα ονόματα των συγγραφέων και τα στοιχεία των χώρων προέλευσης των συγγραφέων γραμμένα σε χωριστή σελίδα:

3.2.1. Ο τίτλος. Πρέπει να είναι γραμμένος με πεζούς χαρακτήρες, σε έντονη γραφή (bold) μεγέθους 14 και με έκταση όχι μεγαλύτερη από 15 λέξεις. Θα πρέπει να υπάρχει και ένας σύντομος τίτλος με όχι περισσότερα από 30 γράμματα.

3.2.2. Ονόματα & ιδιότητα-ειδικότητα: Πρώτα το επίθετο και μετά τα αρχικά του ονόματος των συγγραφέων (π.χ. Παπαδόπουλος Γ. Α.), με έντονη γραφή (bold) μεγέθους 12. Θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνονται τα πλήρη στοιχεία του χώρου (π.χ. Ινστιτούτου ή εργαστηρίου) όπου εργάζονται οι συγγραφείς με μικρά έντονα και πλάγια στοιχεία μεγέθους 10.

3.2.3. Αλληλογραφία: Η ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση του συγγραφέα αλληλογραφίας θα πρέπει να παρατίθενται στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας.

3.2.4. Περίληψη: Πρέπει να είναι γραμμένη σε χωριστή σελίδα. Θα πρέπει να περιλαμβάνει χωρίς ειδικές επικεφαλίδες, το αντικείμενο, τις μεθόδους, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας και να μην ξεπερνά τις 350 λέξεις. Για τους Έλληνες συγγραφείς, η περίληψη και οι λέξεις κλειδιά στα ελληνικά θα πρέπει να περιλαμβάνονται. Οι περιλήψεις θα πρέπει να είναι γραμμένες με γράμματα μεγέθους 10.

3.2.5. Λέξεις ευρετηρίασης: Μέχρι 5 λέξεις μεγέθους 10, που θα αντανακλούν το περιεχόμενο της εργασίας τοποθετημένες αμέσως κάτω από την περίληψη.

3.2.6. Κύριο κείμενο. Η διάρθρωση των ανασκοπήσεων, των ειδικών δημοσιεύσεων και των βιβλιοπαρουσιάσεων διαμορφώνεται από τους συγγραφείς. Στις ερευνητικές εργασίες, στις αναδρομικές μελέτες σειράς κλινικών περιστατικών και στις σύντομες δημοσιεύσεις, οι εργασίες περιλαμβάνουν τις ενότητες «Εισαγωγή», «Υλικά και Μέθοδοι», «Αποτελέσματα», «Συζήτηση», και «Συμπεράσματα». Στην περιγραφή κλινικού περιστατικού, οι εργασίες περιλαμβάνουν μόνο τις ενότητες «Περιγραφή του κλινικού περιστατικού» και τη «Συζήτηση». Η αναφορά των μονάδων μέτρησης μπορεί να γίνεται με βάση το μετρικό ή το διεθνές σύστημα και της θερμοκρασίας με βάση την κλίμακα Κελσίου. Οι δόσεις των φαρμακευτικών ουσιών εκφράζονται σε mg/kg σ.β. και συνοδεύονται από την οδό και τη συχνότητα χορήγησης (π.χ. 9 mg/kg σ.β., ενδοφλέβια, κάθε 12 ώρες). Οι φαρμακευτικές ουσίες αναφέρονται με βάση τη δραστική ουσία, η οποία ακολουθείται σε παρένθεση από την εμπορική επωνυμία και την εταιρεία παραγωγής, π.χ. ενροφλοξασίνη (Baytril®, Bayer).

Το κύριο κείμενο πρέπει να είναι γραμμένο με γράμματα μεγέθους 12. Οι επικεφαλίδες του κύριου κειμένου πρέπει να είναι γραμμένες με έντονα κεφαλαία γράμματα μεγέθους 11. Οι υπότιτλοι πρέπει να γράφονται με μικρά έντονα μεγέθη 11 γραμμάτων (υπότιτλοι πρώτης σειράς) και σε συνηθισμένα μικρά μεγέθη 11 γράμματα (υπότιτλοι δεύτερης σειράς).

3.2.7. Ευχαριστίες. Οι συγγραφείς πρωτότυπων εργασιών (μελέτες) θα πρέπει να αναφέρουν, εφόσον υπάρχουν, τους χορηγούς της έρευνας ενώ μπορούν να εκφράσουν και τις ευχαριστίες τους σε όσους συνέβαλαν στη διεκπεραίωσή τους.

3.2.8. Βιβλιογραφικές αναφορές. Χρησιμοποιούνται μόνο οι απόλυτα απαραίτητες για την τεκμηρίωση της εργασίας. Μέσα στο κείμενο, αποδίδονται με το όνομα του συγγραφέα με αγγλικούς χαρακτήρες (χωρίς τα αρχικά) και τη χρονολογία δημοσίευσης, σε παρένθεση, π.χ. (Christopoulos 1998). Σε περίπτωση που η αναφορά είναι αναπόσπαστο μέρος του κειμένου, σε παρένθεση τοποθετείται μόνο η χρονολογία δημοσίευσης της εργασίας, π.χ. «ο Christopoulos (1998) αναφέρει….». Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο συγγραφείς δίνονται τα ονόματα και των δύο, π.χ. (Christopoulos and Papadopoulos 1999, James and Smith 1988). Σε περίπτωση περισσότερων των δύο συγγραφέων δίνεται το όνομα του πρώτου συγγραφέα ακολουθούμενο από «et al.» π.χ. (Papadopoulos et al. 1999). Περισσότερες από μία βιβλιογραφικές αναφορές στο ίδιο σημείο του κειμένου δίνονται με αύξουσα χρονολογική σειρά και διαχωρίζονται με κόμμα, ενώ αναφορές του ίδιου συγγραφέα για το ίδιο έτος, διακρίνονται με την προσθήκη πεζού αγγλικού γράμματος μετά τη χρονολογία (π.χ. 2000a, 2000b κ.λ.π.).

Ο κατάλογος με τις βιβλιογραφικές αναφορές περιλαμβάνει με αλφαβητική και χρονολογική σειρά του πρώτου συγγραφέα όλες τις αναφορές που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο. Εργασία που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση επισημαίνεται ως «in press» στον κατάλογο των αναφορών. Οι συγγραφείς πρέπει να ελέγχουν ενδελεχώς ότι οι βιβλιογραφικές αναφορές μέσα στην εργασία ταυτίζονται ονομαστικά και χρονολογικά με τις αντίστοιχες του καταλόγου της βιβλιογραφίας. Η διάταξη των εργασιών στον κατάλογο των βιβλιογραφιών γίνεται με βάση τα ακόλουθα τυπικά παραδείγματα:

• Για άρθρο περιοδικού: Μuller WΗ, Κirk RW, Scott DW (1989) Αllergic skin diseases of dogs and cats. Small Αnim Ρract, 14:380-385.

• Όταν δεν αναφέρεται συγγραφέας: Αnonymous (1989) Εarly diagnosis in cattle. Vet Rec, 96:24-28.

• Για συμπληρωματικό τεύχος περιοδικού: Κick RW (1989) Diseases of Dogs and Cats. Small Αnim Ρract, 12 (Suppl):48-52.

• Για περιοδικό που οι σελίδες του αριθμούνται ανά τεύχος και όχι ανά τόμο. Βaker ΕΤ (1989) Food allergy in the cat. Feline Ρract 5 (Sept):18-22.

• Η αναφορά σε κεφάλαιο βιβλίου γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: Simeson ΑΒ (1980) Calcium phosphorus and magnesium metabolism. Ιn: Clinical Βiochemistry of Domestic Αnimals. 3rd ed, Αcademic Ρress, Νew Υork, pp 576-586.

• Πρακτικά συνεδρίων: Watson PJ, Williams DA (2001) Fecal alpha1-protease inhibitor in dogs with dietresponsive and other bowel disease and response to treatment. In: Proceedings of the European Society of Veterinary Internal Medicine Congress, (Dublin) Ireland, pp 54-58.

• Αναφορές σε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων: Animal and Plant Health Inspection Service (2003) http://www.aphis.usda.gov/lpa/issues/bse/bse.html  [accessed 24 February 2005].

3.2.9. Πίνακες και Εικόνες. Οι πίνακες δακτυλογραφούνται σε χωριστή σελίδα ο καθένας, με επαρκώς επεξηγηματικούς τίτλους στο επάνω μέρος στην αγγλική γλώσσα και αριθμούνται με αραβικούς αριθμούς με βάση τη σειρά εμφάνισής τους στο κείμενο (π.χ. Πίνακας 1, Table 1 κ.λ.π.). Οι κάθετες διαχωριστικές γραμμές πρέπει να αποφεύγονται και να χρησιμοποιούνται μόνο οι απαραίτητες οριζόντιες. Οι λεζάντες των φωτογραφιών τοποθετούνται στο κάτω μέρος στην αγγλική γλώσσα. Παρατίθενται ο ελάχιστος αριθμός πινάκων και φωτογραφιών με ουσιώδη δεδομένα που απαιτούνται για να αποσαφηνιστεί το κείμενο. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να υποβληθούν σε ψηφιακής μορφής αρχείο JPG υψηλής ανάλυσης. Στην περίπτωση μικροφωτογραφιών θα πρέπει να αναφερθεί η μεγέθυνση και η τεχνική χρώσης. Οι ακτινογραφίες πρέπει να υποβάλλονται ασπρόμαυρες (κλίμακα του γκρι). Κάθε επεξήγηση που συμβάλει στην κατανόηση του περιεχόμενου του πίνακα πρέπει να παρατίθεται ως υποσημείωση η οποία σημαίνεται με την παρακάτω σειρά συμβόλων (*, †, ύ, §, Π, £,**, ††.). Τα διαγράμματα και οι γραφικές παραστάσεις πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα σε χαρτί και να υποβάλλονται σε καλή ποιότητα (υψηλή ευκρίνεια) με e-mail.

 

4. ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

4.1. Υποβολή των εργασιών

Όλες οι εργασίες που πρόκειται να υποβληθούν στο περιοδικό για αξιολόγηση θα πρέπει πρώτα να έχουν ελεγχθεί ότι συμμορφώνονται με τις οδηγίες του περιοδικού. Θα πρέπει να μεταφορτωθούν στη νέα πλατφόρμα του περιοδικού μαζί με τυχόν συνοδευτικούς πίνακες και εικόνες για τη διαδικασία αξιολόγησης που θα ακολουθήσει. Τα χειρόγραφα που δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του περιοδικού δεν θα προωθηθούν για αξιολόγηση και θα ζητηθεί από τους συγγραφείς να τα υποβάλουν εκ νέου στη σωστή τους μορφή. Για την  υποβολή των εργασιών απαιτείται εγγραφή και σύνδεση στην πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με την ιδιότητα του συγγραφέα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/jhvms/index

4.2. Λογοκλοπή

Η λογοκλοπή (plagiarism) είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως ένα σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα και για το λόγο αυτό οι συγγραφείς παρακαλούνται να ακολουθούν τους κανόνες της ακαδημαϊκής δεοντολογίας κατά τη συγγραφή και την τεκμηρίωση της επιστημονικής τους εργασίας και να επιβεβαιώσουν ότι τους αποδέχονται προτού η εργασία υποβληθεί για αξιολόγηση. Σε περίπτωση που σε μια εργασία διαπιστωθεί επιβεβαιωμένη λογοκλοπή, ο Υπεύθυνος Έκδοσης θα επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο συγγραφέα για να ζητήσει μια εξήγηση. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε ο Υπεύθυνος Έκδοσης θα επικοινωνήσει με τους άλλους συγγραφείς και εάν η απάντησή τους δεν είναι ικανοποιητική, ο Υπεύθυνος Έκδοσης έχει το δικαίωμα να μην αποδεχτεί για δημοσίευση τη συγκεκριμένη εργασία. Οι συγγραφείς έχουν στη διάθεσή τους 1 μήνα για να απαντήσουν.

4.3. Συνοδευτική επιστολή

Η εργασία πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από επιστολή στην οποία να αποσαφηνίζεται ότι η υποβαλλόμενη εργασία δεν έχει δημοσιευτεί (εκτός από την περίληψή της που δεν ξεπερνάει τις 400 λέξεις), ούτε έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε άλλο περιοδικό και ότι το περιεχόμενό της τελεί υπό την έγκριση όλων των συγγραφέων.

4.4. Διαδικασία αξιολόγησης

Οι εργασίες αποστέλλονται για αξιολόγηση σε δύο τουλάχιστον κριτές με την κατάλληλη ειδικότητα. Η διάρκεια της αξιολόγησης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το θέμα του κειμένου, τη διαθεσιμότητα κατάλληλων κριτών και θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερο. Οι κριτές υποχρεούνται να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση χειρόγραφων σε 30 ημέρες κατ' ανώτατο όριο και να μεταφορτώσουν στην πλατφόρμα το διορθωμένο κείμενο συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα αξιολόγησης. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των κριτών θα ζητηθεί η γνώμη ενός τρίτου και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους το χειρόγραφο πρέπει να ελεγχθεί και να υποβληθεί εκ νέου με τις προτεινόμενες αλλαγές που επισημαίνονται στο κείμενο εντός 60 ημερών. Διαφορετικά, θα θεωρηθεί ότι η εργασία αποσύρθηκε και θα αξιολογείται από την αρχή ως νέα υποβολή.
Όλες οι εργασίες υποβάλλονται για αξιολόγηση με τη σειρά που παραλαμβάνονται. Ωστόσο, κατά την κρίση της επιστημονικής επιτροπής (ΕΒ), χειρόγραφα με ιδιαίτερη αξία μπορούν να προωθηθούν για την έγκαιρη δημοσίευσή τους.

4.5. Διορθωμένο δοκίμιο

Όταν η διαδικασία της αξιολόγησης έχει ολοκληρωθεί, ένα αντίγραφο της εργασίας αποστέλλεται στον υπεύθυνο συγγραφέα ο οποίος πρέπει να κάνει τις όποιες τελικές διορθώσεις. Αυτές είναι συνήθως γραμματικές ή άλλα μικρά λάθη, ενώ η προσθήκη νέων δεδομένων, πινάκων, εικόνων ή μεγάλης έκτασης αλλαγών στο κείμενο δεν επιτρέπονται. Το διορθωμένο κείμενο πρέπει να επιστραφεί στον Υπεύθυνο Έκδοσης εντός δύο ημερών (2) από την παραλαβή του.

4.6. Ευζωία και ορθή χρησιμοποίηση των ζώων εργαστηρίου

Το υλικό που δημοσιεύεται στο ΠΕΚΕ πρέπει να συμμορφώνεται με υψηλά πρότυπα της ηθικής και της καλής διαβίωσης των ζώων. Τα σαφώς καθορισμένα πρότυπα καλής μεταχείρισης πρέπει να περιγράφονται σε όλες τις εργασίες που αφορούν στα ζώντα ζώα ανεξάρτητα από το είδος που χρησιμοποιείται. Εργασίες θα γίνονται αποδεκτές για δημοσίευση μόνο εάν:

  • Έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 56/2013, εναρμόνιση της Οδηγίας 2010/63/ΕΕ για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματισμούς). Σε περίπτωση που ζώα συντροφιάς χρησιμοποιούνται σε πειραματικές εργασίες απαιτείται να κατατεθεί και η έγγραφη συναίνεση του/των ιδιοκτητών τους.
  • Προκειμένου για πειραματικές εργασίες με νέα κτηνιατρικά προϊόντα θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από το Κτηνιατρικό Τμήμα του ΕΟΦ.
  • Όταν χρησιμοποιούνται παθολογικά υλικά που αφορούν Λοιμώδη και Παρασιτικά Νοσήματα των ζώων και ζωονόσους απαιτείται και ειδική άδεια από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υγειονομικές Υπηρεσίες – Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Διεύθυνση Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Τα παραπάνω πρέπει να αναφέρονται από τους συγγραφείς σε ειδική παράγραφο (Υλικά και Μέθοδοι) με απόλυτη ευκρίνεια και αποτελούν προϋπόθεση για την αποδοχή της εργασίας.

5. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετική με το J Hellenic Vet Med Soc οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γράψουν στη διεύθυνση:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΕΡΕΙΑ

Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society

Πατησίων 158, 102 10 Αθήνα

Γραμματέας: κ. Μαρία Ζαφειροπούλου

Τηλ. 210 8642284, Φαξ: 210 8645744

E-mail: secretary@hvms.gr & hvms@hol.gr

Άρθρα


-

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Τα ονόματεπώνυμα καθώς και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που καταχωρούνται στον Ιστότοπο του περιοδικού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των στόχων του εν λόγω περιοδικού. To περιοδικό ως Υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται όπως ορίζεται από την οικεία νομοθεσία και συγκεκριμένα στον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία πάνω σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και να υλοποιεί την πολιτική απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων του epublishing.gr.