Staphylococcus aureus και Σταφυλοκοκκικές εντεροτοξίνες σε τροφιμογενείς νόσους


Δημοσιευμένα: Μαρ 22, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
Staphylococcus aureus εντεροτοξίνες τροφιμογενή παθογόνα
A PEXARA
A BOURRIEL
A GOVARIS
Περίληψη

Η σταφυλοκοκκική τοξινωση (ΣΤ) είναι ένα από τα πιο συχνά αίτια τροφιμογενοΰς νόσου. Είναι μιατοξίνωσηπου προκαλείται από την πρόσληψη με τα τρόφιμα μίας ή περισσοτέρων προσχηματισμένων σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών(ΣΕ). Οι τοξικές δόσεις των ΣΕ για τον άνθρωπο κυμαίνονται από 20 ng έως 1 μg. Οι ΣΕ είναι πρωτεΐνες που παράγονται απόορισμένα είδη σταφυλόκοκκων τόσο στο περιβάλλον όσο και στα τρόφιμα. Παρόλο που διάφορα είδη σταφυλόκοκκου μπορούννα προκαλέσουν τροφιμογενείς λοιμώξεις, σχεδόν όλα τα περιστατικά ΣΤ αποδίδονται στο S. aureus. Παραδοσιακά έχουναναγνωριστεί οι κλασικοί τύποι σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών SEA, SEB, SEC, SED και SEE. Στη δεκαετία του 1990 ανιχνεύτηκαννέες τοξίνες (SEG, SEH, SEI, SEJ) και προσδιορίστηκαν τα γονίδια που ελέγχουν την παραγωγή τους. Πιοπρόσφατα στοιχεία οδήγησαν στον προσδιορισμό επιπλέον «νέων» γονιδίων για την παραγωγή ΣΕ. Οι νέες αυτές ΣΕαναφέρονται ως σταφυλοκοκκικές εντεροτοξίνες του τύπου ΣΕ "staphylococcal enterotoxins-like" (SEI) και ο ρόλος τους στηνπρόκληση τροφιμογενούς νόσου δεν έχει ακόμη πλήρως διευκρινιστεί. Αντίθετα με το μικροοργανισμό που τις παράγει, οι ΣΕείναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην επίδραση της θερμικής επεξεργασίας (D1 2 1 τιμές 3-8 min) και μπορεί να βρίσκονται στατρόφιμα, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ζωντανά κύτταρα του S. aureus. Οι ΣΕ είναι επίσης ανθεκτικές στη δράση τωνπρωτεολυτικών ενζύμων. Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι ΣΕ παράγονται σε τοξικές δόσεις για τον άνθρωπο, όταν ο πληθυσμόςτου S. aureus στο τρόφιμο υπερβαίνει τα ΙΟ5 cfu/ml. Ο S. aureus αναπτύσσεται σε εύρος θερμοκρασιών 7-48,5 °C, με βέλτιστη30-37 °C, σε εύρος τιμών pH 4,2-9,3, με βέλτιστη 7-7,5, σε ελάχιστη τιμή aw 0, 86 και σε συγκέντρωση NaCl έως 15%. Οι ΣΕπαράγονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 10-46 °C, με βέλτιστη 40-45 °C, pH 4,8-9,0 με βέλτιστη 5,3-7,0, και σε τιμές aw μεταξύ0,86-0,99 με βέλτιστη 0,90. Μεταξύ των τροφίμων που αναφέρονται συχνότερα στην πρόκληση ΣΤ είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικάπροϊόντα και το κρέας. Οι τοξίνες που συχνότερα ανιχνεύονται σε τροφιμογενείς λοιμώξεις από την κατανάλωση διαφόρωντροφίμων είναι οι SEA και SED, ενώ από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι η SEC. Η Ευρωπαϊκή Ενωσηέχει θεσπίσει κριτήρια για την παρουσία των ΣΕ στα τυριά, γάλα σε σκόνη και σκόνη ορού γάλακτος (Κανονισμός 2073/2005).Δείγματα που έχουν πληθυσμό σταφυλόκοκκων θετικών στην πηκτάση μεγαλύτερο από IO5 cfu/g πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία ΣΕ, που δεν θα πρέπει να ανιχνεύονται στα 25 g δείγματος.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Review Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Akineden Ö, Annemüller C, Hassan AA, Lämmler C, Wolter W, Zschöck M (2001) Toxin genes and other characteristics of Staphylococcus aureus isolates from milk of cows with mastitis. Clin Diagn Lab Immunol 8:959-964.
Asperger H, Zangerl Ρ (2003) Staphylococcus aureus. In: Roginski H, Fuquay JW, Fox PF. (eds), Encyclopedia of Dairy Sciences, vol. 4. Academic Press and Elsevier Science, Amsterdam, Boston, London, New York, Oxford, Paris, San Diego, San Francisco, Singapore, Sydney, Tokyo, pp 2563-2569.
Balaban N, Rasooly A (2000) A Review. Staphylococcal enterotoxins. Int J Food Microbiol 61:1-10.
Bautista L, Gaya P, Medina M, Nunez M (1988) A quantitative study of enterotoxin production by cheep milk staphylococci. Appi Environm Microbiol 54:566-569.
Becker K, Keller B, Von Eiff C, Brück M, Lubritz G, Etienne J, Peters G (2001) Enterotoxigenic potential of Staphylococcus intermedius. Appi Environm Microbiol 67:5551-5557.
Berdgoll MS (1989) Staphylococcus aureus. In: Doyle MP (ed), Food Borne Bacterial Pathogens. Marcel Dekker, New York, pp 464-523.
Bergdoll MS (1967) The staphylococcal enterotoxins. In: Mateles RI, Wogan GN (eds) Biochemistry of Some Foodborne Microbial Toxins. MA: MIT Press, Cambridge, pp 1-25.
Bergdoll MS (1990) Staphylococcal food poisoning. In: Cliver DO (ed), Foodborne Diseases. Academic Press, Inc. San Diego, CA. pp. 86-106.
Bergdoll MS, Crass BA, Reiser RF, Robbins RN, Danis JP (1991) A new staphylococcal enterotoxins, enterototoxin F, associated with toxic shock syndrome Staphylococcus aureus isolates. Lancett 9:1007.
Bergdoll MS, Crass, BA, Reiser RF, Robbins RN, Lee AC, Chensey PJ, Danis JP, Vergerò« JM, Wand PJ (1982) An enterotoxin-like protein Staphylococcus aureus strains form patients with toxic schock sydrom. Ann Inter Med 96(2):969.
Boerema JA, Clemens R, Brightwell G (2006) Evaluation of molecular methods to determine enterotoxigenic status and molecular genotype of bovine, ovine, human and food isolates of Staphylococcus aureus. Int J Food Microbiol 107(2): 192-201.
Breckinridge JC, Bergdoll MS (1971) Outbreak of foodborne gastroenteritis due to a coagulase negative enterotoxin producing staphylococcus. Ν Engl J Med 248:541-543.
Bryan FL (1974) Microbiological food hazards today—based on epidemiological information. Food Technol 28(9):52-59.
Chordash RA, Potter NN (1976) Stability of staphylococcal enterotoxin A to selected conditions encountered in foods. J Food Sci 41:906-909.
Commission Regulation No. 2073/2005 on microbiological criteria for foodstuffs. Off J Eur Union L338:l-26.
Dangerfield HG (1973) Effects of enterotoxins after ingestion by humans. Presented at the 73rd Annual Meeting of the American Society for Microbiology. May 6-11, Miami Beach, FL.
De Buyser ML, Dufour B, Maire M, Lafarge V (2001) Implication of milk and milk products in foodborne diseases in France and in different industrialised countries. Int J Food Microbiol 67:1-17.
Evenson ML, Hinds MW, Bernstein RS, Bergdoll MS (1988) Estimation of human dose of staphylococcal enterotoxin A from a large outbreak of staphylococcal food poisoning involving chocolate milk. Int J Food Microbiol 7:311-316.
EFSA (European Food Safety Authority) (2009) Community Summary Report, Foodborne outbreaks in the European Union in 2007. The EFSA Journal 271:73.
Genigeorgis C, Foda MS, Mantis A, Sadler WW (1971) Effect of sodium chloride and pH on enterotoxin C production. Appi Microbiol 21:862-866.
Genigeorgis C, Riemann H, Sadler WW (1969) Production of enterotoxin Β in cured meats. J Food Sci 34:62-68.
Genigeorgis CA (1989) Present state of knowledge on staphylococcal intoxication. Int J Food Microbiol 9:327-360.
Hamad ARA, Marrack P, Kappler JW (1997) Transcytosis of staphylococcal superantigen toxins. J Exp Med 185:1447-1454.
Harris TO, Grossman D, Kappler JW, Marrack P, Rich RR, Betley MJ et al. (1993) Lack of complete correlation between emetic and Tcell-stimulatory activities of Staphylococcal enterotoxins. Infect Immun 61:3175-3183.
Hirooka EY, DeSalzberg SPC, Bergdoll MS (1987) Production of staphylococcal enterotoxin A and thermonuclease in cream pies. J Food Protect 50:952-955.
Huong BTM, Mahmud ZH, Neogi SB, Kassu A, Nhien NV, Mohammad A, Yamato M, Ota F, Lam NT, Dao HTA, Khan NC (2010) Toxigenicity and genetic diversity of Staphylococcus aureus isolated from Vietnamese ready-to-eat foods. Food Control 21:166-171.
ICMSF (1980) pH and acidity. In: International Commission on Microbiological Specifications for Foods (eds), Microbial Ecology of Foods, Vol. I. Factors affecting Life and Death of Microorganisms. Academic Press. New York, London, ρ 92.11,
Jablonski LM, Bohach G (1997) Staphylococcus aureus. In: Doyle MP, Beuchat LR, Monteville TJ. (eds), Food Microbiology Fundamentals and Frontiers. ASM Press, Washington DC, pp 353-357.
Johnson WM, Tyler SD, Ewan EP, Ashton FE, Pollard DR, Roze KR (1991) Detections of genes for enterotoxins, exfoliative toxins and toxin shock syndrome 1 in Staphylococcus aureus by the polymerase chain reaction. J Clin Microbiol 29:426-430.
Jorgensen HJ, Mork T, Hogasen HR, Rovik LM (2005) Enterotoxigenic Staphylococcus aureus in bulk milk in Norway. J Appi Microbiol 99:158-167.
Khambaty FM, Bennett RW, Shah DB (1994) Application of pulsed field gel electrophoresis to the epidemiological characterization of Staphylococcus intermedius implicated in a food-related outbreak. Epidemiol Infect 113:75-81
Kluytsman J, van Belkum A, Verbrugh H (1997) Nasal carriage of Staphylococcus aureus: epidemiology, underlying mechanisms and associated risks. Clin Microbiol Rev 13:505-520.
Kusumaningrum HD, Riboldi G, Hazeleger WC, Beumer RR (2003) Survival of foodborne pathogens on stainless steel surfaces and crosscontamination of foods. Int J Food Microbiol 85:227-236.
Le Loir Y, Baron F, Gautier M (2003) Staphylococcus aureus and food poisoning. Genet Mol Res 2:63-67.
Lina G, Bohach GA, Nair SP, Hiramatsu K, Jouvin-Marche E, Mariuzza R (2004) Standard nomenclature for the superantigens expressed by Staphylococcus. J Infect Dis 189:2334-2336.
Lowy FD (1998) Staphylococcus aureus infection. Ν Engl J Med 339:520-532.
Manfreda G, Mioni R, De Cesare A (2005) Surveillance and Characterization of Enterotoxigenic Staphylococci in Foods of Animal Origin Collected in the Veneto Region. Vet Res Comm 29(Suppl. 2):331-333.
Martin SE, Iandolo JJ (2000) Staphylococcus. In: Robinson RK, Batt CA, Patel PD (eds), Encyclopedia of Food Microbiology. Academic Press, pp 2062-2065.
Mead PS, Slutsker L, Dietz V, McCaig LF, Bresee JS, Shapiro C, Griffin PM, Tauxe, RV (1999). Food-related illness and death in United States. Emerg Infect Pis 5:607-625.
Morandi S, Brasca M, Lodi R, Cremonesi Ρ, Castiglioni Β (2007) Detection of classical enterotoxins and identification of enterotoxin genes in Staphylococcus aureus from milk and dairy
products. Vet Microbiol 124:66-72.
Mossel DAA (1975) Occurrence, prevention and monitoring of microbial quality loss of foods and dairy products. CRC Crit Rev Environ Control 5:1-140.
Normanno G, Firinu A, Virgilio S, Mula G, Dambrosio A, Poggiu A, Decastelli L, Mioni R, Scuota S, Bolzoni G, Di Giannatale E, Salinetti AP, La Salandra G, Bartoli M, Zuccon F, Pirino T, Sias S, Parisi A, Quaglia NC, Celano V (2005) Coagulase-positive staphylococci and Staphylococcus aureus in food products marketed in Italy. Int J Food Microbiol 98:73-79.
Normanno G, La Salandra G, Dambrosio A, Quaglia NC, Corrente M, Parisi A, Santagada G, Firinu A, Crisetti E, Celano GV (2007) Occurrence, characterization and antimicrobial resistance of enterotoxigenic Staphylococcus aureus isolated from meat and dairy products. Int J Food Microbiol 115:290-296.
Notermans S, Heuvelman CJ (1983) Combined effect of water activity, pH and suboptimal temperature on growth and enterotoxin production of Staphylococcus aureus. J Food Sci 48:1832-1835,1840.
Olsvik O, Berdal B, Fossum K, Omland Τ (1981) Enterotoxin production by Staphylococcus aureus related to the origin of the strains. Acta Pathol Microbiol Scand 89:423-426.
Omoe K, Ishikawa M, Shimoda Y, Hu DL, Ueda S, Shinagawa Κ (2002) Detection of seg, seh and sei genes in Staphylococcus aureus isolates and determination of the enterotoxin productivities of S. aureus isolates harboring seg, seh or sei genes. J Clin Microbiol 40:857-862.
Palumbo SA, Smith JL, Kissinger JC (1977) Destruction ofStaphylococcus aureus during frankfurter processing. Appi.Environ. Microbiol 34:740-744.
Peles, F, Wagner, M., Varga, L, Hein, I., Rieck, P., Gutser, K., Kereszturi, P. Kardos, G., Turcsânyi, I., Béri Β., Szabó Α. (2007). Characterization of Staphylococcus aureus strains isolated from bovine milk in Hungary. Inter J Food Microbiol 118:186-193
Pinchuk IV, Beswick JJ, Saada JI, Suarez G, Winston J, Mifflin RC, Di Mari JF, Powell DW, Reyes VE (2007) Monocyte Chemoattractant Protein-1 Production by Intestinal Myofibroblasts in
Response to Staphylococcal Enterotoxin A: Relevance to Staphylococcal Enterotoxigenic Disease. J Immunol 178:8097-8106.
Proft T, Fraser JD (2003) Bacterial superantigens. Clin Exp Immunol 133:299-306.
Schantz EJ, Roessler WG, Wagman J, Spero L, Dunnery DA, Bergdoll MS (1965) Purification of staphylococcal enterotoxin B. J Biochem 4:1011-1016.
Schmitt M, Schuler-Schmid U, Schmidt-Lorenz W (1990) Temperature limits of growth, TNase and enterotoxin production of Staphylococcus aureus strains isolated from foods. Inter J Food Microbiol 11:1-20.
Seo KS, Bohach GA (2007) In: Doyle MP, Beuchat LR. (eds) Food Microbiology Fundamentals and Frontiers. 3rd ed, ASM Press, Washington DC, pp. 493-518.
Shupp JW, Jett M, Pontzer CH (2002) Identification of a TranscytosisEpitope on Staphylococcal Enterotoxins. Infec Immun 70(4):2178-2186.
Smith JL, Buchanan RL, Palumbo SA (1983) Effect of food environment on staphylococcal enterotoxin synthesis: A review. J Food Protect 46:545-555.
Smyth CI, Smyth DA, Kennedy J, Twohig J, Bolton D (2004) Staphylococcus aureus: from man or animals - an enterotoxin iceberg? In: Proceedings of International EU-RAIN Conference, Food
Pathogens Epidemiology: microbes, maladies and methods, Padua, Italy: pp 85-102
Su YC, Wong ACL. (1995) Identification and purification of a new staphylococcal enterotoxin, H Appi Environ Microbiol 61:1438-1443.
Tamarapu S, Mckillip JL, Drake M (2001) Development of a multiplex polymerase chain reaction assay for detection and differentiation of Staphylococcus aureus in dairy products. J Food Protect, 64:664-668.
Tatini SR (1973) Influence of food environments on growth of Staphylococcus aureus and production of various enterotoxins. J Milk Food Technol 36:559-563.
Tibana A, Rayman K, Akhtar M, Szabo R (1987) Thermal stability of staphylococcal enterotoxins A, Β and C in a buffered system. J Food Protect 50:239-242.
Tirado C, Schimdt Κ (2001) WHO surveillance programme for control of foodborne infections and intoxications: preliminary results and trends across greater Europe. J Infect 43:80-84.
Tranter HS (1996) Foodborne illness: foodborne staphylococcal illness. Lancet 336:1044-1046.
Van den Bussche RA, Lyon JD, Bohach GA (1993) Molecular evolution of the staphylococcal and streptococcal pyrogenic toxin gene family. Mol Phylogenet Evol 2:281-292.
Vernozy-Rozand C, Mazuy-Cruchaudet C, Bavai C, Richard Y (2004) Comparison of three immunological methods for detecting staphylococcal enterotoxins from food. Lett Appi Microbiol
:490-494.
Zhang S, Iandolo J, Stewart C (1998) The enterotoxin D plasmid of Staphylococcus aureus encodes a second enterotoxin determinant (sej). FEMS Microbiol Lett 168:227-233.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)