Μετάδοση μέσω του θαλασσινού νεροΰ των βακτηριδιακών νοσημάτων των ευρύαλων καλλιεργούμενων ψαριών της Μεσογείου. Στοιχεία επιδημιολογίας και παράγοντες κίνδυνου που αφορούν στη διασπορά και μετάδοση των αντίστοιχων παθογόνων


Δημοσιευμένα: Nov 22, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Βακτηρίδια νερό μετάδοση ευρύαλα ψάρια Μεσόγειος παράγοντες κίνδυνου
N. I. VATSOS (Ι. Ν. ΒΑΤΣΟΣ)
M. GEORGIADIS (Μ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ)
Περίληψη

Η εντατική ιχθυοκαλλιέργεια που εφαρμόζεται στη Μεσόγειο προϋποθέτει τη διαβίωση των ψαριών σε ένα περιβάλλον όπου, πολλές φορές, επικρατούν συνθήκες καταπόνησης και υψηλές ιχθυοπυκνότητες, κάτι που διευκολύνει τη μετάδοσηκαι διασπορά των παθογόνων βακτηριδίων μέσα στους εκτρεφόμενους ιχθυοπληθυσμούς. Ένα από τα σημαντικότερα μέσα μετάδοσης των βακτηριδιακών νοσημάτων των ευρύαλων ψαριών που καλλιεργούνται στη Μεσόγειο είναι το θαλασσινό νερό. Τα παθογόνα βακτηρίδια, που κυρίως προσβάλουν τα μεσογειακά ευρύαλα καλλιεργούμενα είδη ψαριών, είναι τα: Listonella anguillarum, Photobacterìum damselaesubsppiscicidaTenacibaculummarìtimum, Piscirìkettsiasalmonis, Pseudomonasanguilliseptica καθώς και διάφορα είδη του γένους Vibrio, διάφοροι στρεπτόκοκοι και λακτόκοκοι και είδη του γένους Mycobacterìum. Στο φυσικό περιβάλλον τα βακτηρίδια, τα οποία συνήθως αποβάλλονται από μολυσμένα ψάρια, αφού επιβιώσουν για κάποιο χρονικόδιάστημα στην υδάτινη στήλη και στον πυθμένα της θάλασσας μπορούν στη συνέχεια, όταν συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες, να μολύνουν άλλα, καλλιεργούμενα ή άγρια, ευπαθή ψάρια. Η παρούσα ανασκόπηση παρουσιάζει τις δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα των διαφόρων παθογόνων, για τα ευρύαλα ψάρια, βακτηριδίων να διασπείρονται με το νερό. Οι περισσότερες δημοσιευμένες πληροφορίες, που αφορούν στα βακτηριδιακά νοσήματα των Μεσογειακών καλλιεργούμενων ευρύαλων ψαριών αφορούν τα χαρακτηριστικά, στην ανθεκτικότητα και στους τρόπους μετάδοσης των αντίστοιχων βακτηριδίων, όπως προκύπτουν από πειραματικές μελέτες. Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ σημαντικές για το σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των αντίστοιχων νοσημάτων, ωστόσο τα προγράμματα αυτά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και επιδημιολογικές πληροφορίες σχετικά με παράγοντες κίνδυνου που μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση και τη σοβαρότητα των νοσημάτων. Η διερεύνηση παραγόντων κίνδυνου, μέσω αναλυτικών επιδημιολογικών μελετών, επικεντρώνεται σε χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον παθογόνο μικροοργανισμό, τον ξενιστή και το περιβάλλον τα οποία μπορεί να αφορούν και να μετρούνται στο επίπεδο της εκτροφής ή σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο οργάνωσης του πληθυσμού. Ιδιαίτερη χρησιμότητα στις περιπτώσεις αυτές έχει ο προσδιορισμός πρακτικών διαχείρισης που μπορεί να συνδέονται με αυξημένη η μειωμένη νοσηρότητα ή θνησιμότητα (συνολική ή εξαιτίας κάποιου συγκεκριμένου νοσήματος). Στην παρούσα μελέτη γίνεται αναφορά σε αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες στις οποίες έχουν διερευνηθεί παράγοντες κίνδυνου που μπορεί να επηρεάζουν τη μετάδοση διαφόρων παθογόνων παραγόντων των ψαριών, καθώς και την εμφάνιση και τη σοβαρότητα των αντίστοιχων νοσημάτων. Αν και οι παραπάνω μελέτες αναφέρονται σε περιβάλλοντα εκτός Μεσογείου, ωστόσο παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή αφορούν λοιμογόνους παράγοντες που μεταδίδονται με το νερό σε συνθήκες και περιβάλλοντα εκτροφής παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια της Μεσογείου. Η προσέγγιση της πρόληψης των βακτηριδιακών νοσημάτων μέσω διαχείρισης των πληθυσμών και του περιβάλλοντος τους έχει ιδιαίτερη σημασία στην εντατική εκτροφή των ευρύαλων θαλάσσιων ψαριών, αφού οι μέθοδοι που εφαρμόζονται σήμερα για τη μείωση της συγκέντρωσης των παθογόνων βακτηριδίων στο νερό έχουν περιορισμένη εφαρμογή και αποτελεσματικότητα σε τέτοια συστήματα. Σε επίπεδο εκτροφής και κυρίως στις χερσαίες εγκαταστάσεις, εφαρμόζονται 3 μέθοδοι μείωσης της συγκέντρωσης των παθογόνων βακτηριδίων στο εισερχόμενο θαλασσινό νερό, ο οζονισμός, η χρήση ακτινοβολίας UV, και η αλλαγή της σύνθεσης της χλωρίδας του νερού με τη χρήση διαφόρων μη παθογόνων μικροοργανισμών που δρουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τα παθογόνα βακτηρίδια. Οι δύο πρώτες μέθοδοι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στα ανοιχτά συστήματα εκτροφής, όπου το χρησιμοποιούμενο νερό δεν επανέρχεται στην εκτροφή, αλλά όχι τόσο στα κλειστά συστήματα, όπου κυρίως λόγω της επαναχρησιμοποίησης του νερού έχουμε μολύνσεις των ψαριών από τα λίγα βακτηρίδια που επιβιώνουν της επεξεργασίας. Η μεταβολή της μικροβιακής χλωρίδας του εισερχόμενου νερού, μέσω ανταγωνισμού, βρίσκει εφαρμογή στην εκτροφή γόνου στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, αλλά όχι στο στάδιο της πάχυνσης σε κλωβούς.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Review Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Akayli Τ, Timur G (2002) Vibriosis in Gilthead Sea Bream (Spams aurata L.) in farms in the Aegean Sea Coast of Turkey. Turkish J. Fish. Aquat. Sci, 2(1):89-91.
Athanassopoulou F, Groman D, Prapas T, Sabatakou Ο (2004) Pathological and epidemiological observations on rickettsiosis in cultured sea bass (Dicentrarchus labrax L.) from Greece. J Appi Ichthyol, 20:525-529.
Austin Β, Austin DA (1993) Bacterial Fish Pathogens: Diseases in farmed and wild fish, 2nd edit. Ellis Horwood Ltd, Chichester, UK. pp384
Austin Β (2005) Bacterial Pathogens of Marine Fish. In: Oceans and Health: Pathogens in the Marine Environment. Springer US, pp 391-413.
Avendan_o-Herrera R, Irgang R, Magarin_os B, Romalde JL, Toranzo AE (2006) Use of microcosms to determine the survival of the fish pathogen Tenacibaculum maritimum in seawater. Environ Microbiol, 8(5):921-928.
Balebona MC, Andreu MJ, Bordas A, Zorilla I, Moringo M, Borrego JJ (1998) Pathogenicity of Vibrio alginolyticus for cultered gilt-head sea bream (Spams aurata L.). Appi Env Microbiol, 64(11):4269-4275.
Bebak J, Baumgarten M, Smith G (1997) Risk factors for bacterial gill disease in young rainbow trout ( Oncorhynchus mykiss) in North America. Prev Vet Med, 32:23-34.
Beretta, Ρ (1999) Ozone for streptococcosis disinfection in fishfarming. Boll Soc Ital Patol Ittica, ll(26):33-39.
Berthe FCJ, Michel C, Bernardet JF (1995) Identification of Pseudomonas anguilliseptica isolated from several fish species in France. Dis Aquat Org, 21(2):151-155.
Bordas MA, Balebona MC, Chabrillon M, Morinigo MA, Rodriguez-Maroto JM (2003) Influence of temperature and salinity on the adhesion to mucous surfaces of gilt-head seabream (Spams aurata L.) of pathogenic strains of Vibrio alginolyticus and Listonella anguillarum. Bull Europ Assoc Fish Pathol, 23 (6):273-280.
Carli A, Pane L, Casareto L, Bertone S, Pruzzo C (1993) Occurrence of Vibrio alginolyticus in Ligurian coast rock pools (Tyrrhenian Sea, Italy) and its association with the copepod Tigriopus fulvus (Fisher 1860). Appi Environ Microbiol, 59:1960-1962.
Colorni A, Diamant A, Eldar A, Kvitt H, Zlotkin A (2002) Streptococcus iniae infections in Red Sea cage-cultured and wild fishes. Pis Aquat Org, 49:165-70.
Corripio-Miyar Y, Mazorra de Quero C, Treasurer JW, Ford L, Smith PD, Secombes CJ (2007) Vaccination experiments in the gadoid haddock, Melanogrammus aeglefinus L., against the bacterial pathogen Vibrio anguillarum. Vet Immunol Immunopathol, 118(l-2):147-53.
David H.L, Jones WD, Newman CM (1971) Ultraviolet light and photreactivation in mycobacteria. Infect Immun, 4:318-319.
Dawes E (1985) Starvation, survival and energy reserves. In: Bacteria in their natural environments. Academic Press, London, pp 43-81.
Diamant A, Banet A, Ucko M, Colorni A, Knibb W, Kvitt Η (2000) Mycobacteriosis in wild rabbitfish Siganus rivulatus associated with cage farming in the Gulf of Eilat, Red Sea. Pis Aquat Org, 39:211-219.
Duncan S, Glover LA, Killham K,. Prosser J I (1994) Luminescencebased detection of activity of starved and viable but nonculturable bacteria. Appi Env Microbiol, 60(4):1308-1316.
Garcia JA, Domenech A, Fernandez-Garayzabal JF, Cutuli MT, Blanco M, Gibello A, Moreno MA, Dominguez L (1997) New clinical cases of 'Winter Disease' in sea bream (Spams aurata) reinforce previous association of this syndrome with Pseudomonas anguilliseptica infection. In: Proceeding of the 8th International Conference on Diseases of Fish and Shellfish, (UK) Edinburgh, 14-19 Sep 1997, pp 064
Georgiadis MP, Gardner IA, Hedrick RP (2001) The role of epidemiology in the prevention, diagnosis and control of infectious diseases offish. Preventive Veterinary Medicine, 48:287-302.
Georgiadis MP, Hedrick RP, Johnson WO, Yun S, Gardner IA (2000) Risk factors for outbreaks of disease attributable to white sturgeon iridovirus and white sturgeon herpesvirus-2 at a commercial sturgeon farm. Am J Vet Res, 61:1232-1240.
Gill TA (2000) Waste from Processing Aquatic Animals and Animal Products: Implications on Aquatic Animal Pathogen Transfer. FAO Fisheries Circular No. 956, pp 26
Gustafson L, Ellis S, Robinson T, Marenghi F, Merrill Ρ, Hawkins L, Giray C, Wagner Β (2007) Spatial and non-spatial risk factors associated with cage-level distribution of infectious salmon anaemia at three Atlantic salmon, Salmo salar L., farms in Maine, USA, J Fish Dis, 30:101-109.
Hammell KL, Dohoo IR (2005) Risk factors associated with mortalities attributed to infectious salmon anaemia virus in New Brunswick, Canada. J Fish Dis, 28:651-661.
Hawke JP, Thune RL, Cooper RK, Judice E, Kelly-Smith M (2003) Molecular and Phenotypic Characterization of Strains of Photobacterium damselae subsp. piscicida Isolated from Hybrid Striped Bass Cultured in Louisiana, USA. J Aquat Anim Health, 15(3):189-201.
Hjeltnes B, Roberts RJ (1993) Vibriosis. In: Bacterial Diseases of Fish. Blackwell Science Ltd, Oxford, pp 109-121.
Hoff Κ (1989) Survival of V. anguillarum and V. salmonicida at different salinities. Appi Environ Microbiol, 55:1775-1786.
Home MT, Richards RH, Roberds RJ, Smith J (1977) Peracute vibriosis in juvenile turbot Scophthalmus maximus. J Fish Pathol, 11:355-1361.
Huntingford FA, Adams C, Braithwaite, VA, Kadri S, Pottinger TG, Sand_e P, Turnbull JF (2006) Current Issues in Fish Welfare. J Fish Biol, 68:332-372.
Jarp J, Tangen Κ, Willumsen FV, Djupvik HO, Tveit AM (1993) Risk factors for infection with Aeromonas salmonicida subsp. salmonicida in Norwegian freshwater hatcheries. Dis Aquat Org, 17:81-86.
Kahla-Nakbi AB, Besbes A, Chaieb K, Rouabhia M, Bakhrouf A (2007) Survival of Vibrio alginolyticus in seawater and retention of virulence of its starved cells. Marine Env Res, 64(4):469-478.
Kanno T, Nakai T, Muroga Κ (1989) Mode of transmission of vibriosis among ayu Plecoglossus altivelis. J Aquat Anim Health, l(l):2-6.
Kitao T, Aoki T, Iwata Κ (1979) Epidemiological study on streptococcosis of cultured yellowtail. Distribution of Streptococcus spp. in sea water and muds around yellowtails farms, Bull Jpn Soc Sei Fish 45:567-572.
Korun J, Olgac V, Akgun-Dar K, Colorai A, Diamant A. (2005) Mycobacteriosis in European sea bass, Dicentrarchus labrax L., cultured in Turkey. Israel Journal of Aquaculture-Bamidgeh 57:215-22.
Liltved H, Hektoen H, Efraimsen Η (1995) Inactivation of bacterial and viral fish pathogens by ozonation or UV irradiation in water of different salinity AquacultEng, 14(2): 107-122.
Lannan CN, Fryer JL. (1994) Extracellular survival of Piscirickettsia salmonis. J Fish Dis, 17:545-548.
Lotz JM, Overstreet RM, Grimes DJ (2005) Aquaculture and animal pathogens in the marine environment with emphasis on marine shrimp viruses. In: Oceans and Health: Pathogens in the marine environment. Belkin and Colwell (Eds.) Springer, New York, pp
-451.
Magarinos B, Couso N, Noya M, Merino Ρ, Toranzo AE, Lamas J (2001) Effect of temperature on the development of pasteurellosis in carrier gilthead seabream (Spams aurata). Aquaculture, 195(1-2):17-21.
Magarinos B, Romalde JL, Barja JL, Toranzo AE (1994) Evidence of a dormant but infective state of the fish pathogen Pasteurella piscicida in sea water and sediment. Appi Environ Microbiol, 60:180-186.
Magarinos B, Toranzo AE, Romalde JL (1996) Phenotypic and pathobiological characteristics of Pasteurella piscicida. Ann Rev Fish Dis, 6:41-64.
Matsuoka, S; Kamada, S (1995) Discharge of Pasteurella piscicida cells from experimentally infected yellowtail. Fish Pathol, 30(3):221-225.
McClure CA, Hammell KL, Dohoo IR (2005). Risk factors for outbreaks of infectious salmon anemia in farmed Atlantic salmon, Salmo salar. Preventive Vet Med, 72:263-280.
Meunpol O, Lopinyosiri K, Menasveta Ρ (2003) The effects of ozone and probiotics on the survival of black tiger shrimp (Penaeus monodon). Aquaculture, 220(l-4):437-448.
Munn CB (1977) Vibriosis in fish and its control. Fish Management, 8:11-15.
Munro PD, Murray AG, Fraser DI, Peeler EJ (2003) An evaluation of the relative risks of infectious salmon anemia transmission associated with different salmon harvesting methods in Scotland. Ocean and Coastal Management, 46:157-174.
Murray AG, Smith RJ, Stagg RM (2002) Shipping and the spread of infectious salmon anemia in Scottish aquaculture. Emerging Infectious Dis, 18:1-5.
Nayak BB, Karunasagar I, Karunasagar I (2000) The survival of different vibrios in association with a laboratory culture of the redtide-causing organism Amphidinium carterae. World J Microbiol Biotech, 16(1):99-101.
Nylund Α., Devoid, M, Plarre, H, Isdal E, Aarseth M (2003) Emergenece and maintenance of infectious salmon anemia virus (ISAV) in Europe: a new hypothesis. Dis Aquat Org, 56:11-24.
Oemcke D, Parker N, Mountfort D (2004) Effect of UV irradiation on viability of micro scale and resistant forms of marine organisms: Implications for the treatment of ships' ballast water. J Marine Environ Eng, 7(3):153-171.
Panicker S, Sheena RT, Ravindran PC (1994) Survival ability of Gram negative enteric bacteria in aquatic environments of central Kerala. J Zool Soc India 4:70-72.
Raynard RS, Snow M, Bruno DW (2001) Experimental infection models and susceptibility of Atlantic salmon Salmo salar to a Scottish isolate of infectious salmon anaemia virus. Dis Aquat Org, 47:169-174.
Reichenbach-Klinke HH (1972) Some aspects of mycobacterial infections in fish. Symposium of the Zoological Society of London No 30. pp 17-24.
Ritola O, Peters LD, Livingstone DR, Lindstroem-Seppae Ρ (2002) Effects of in vitro exposure to ozone and/or hyperoxia on superoxide dismutase, catalase, glutathione and lipid peroxidation in red blood cells and plasma of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Aquaculture Res, 33(3):165-175.
Salati F, Cubadda C, Viale I, Kusuda R (2005) Immune response of sea bass Dicentrarchus labrax to Tenacibaculum maritimum antigens. Fish Sci, 71:563-567.
Sharrer MJ, Summerfelt ST, Bullock GL, Gleason LE, Taeuber J (2005) Inactivation of bacteria using ultraviolet irradiation in a recirculating salmonid culture system. Aquacult Eng, 33(2): 135-149.
Skjermo J, Vadstein Ο (1999) Techniques for microbial control in the intensive rearing of marine larvae. Aquaculture, 177:333-343.
Spotte S, Adams G (1981) Pathogen reduction in closed aquaculture systems by UV radiation: Fact or artifact? Mar Ecol 6(3):295-298.
Stärk KDC, Regula G, Hernandez J, Knopf L, Fuchs Κ, Morris RS, Davies Ρ (2006) Concepts for risk-based surveillance in the field of veterinary medicine and veterinary public health: Review of current approaches. BMC Health Serv Res, 6:20.
Su HM, Tseng KF, Su MS, Liao IC (2001) Effect of ozone treatment on eggs and larvae of grouper Epinephelus coioides. In: Proceedings of 6th Asian Fisheries Forum Book of Abstracts, pp 232.
Sugita H, Asai T, Hayashi K, Mitsuya T, Amanuma K, Maruyama C, Deguchi Y (1992a) Application of ozone disinfection to remove Enterococcus seriolicida, Pasteurella piscicida, and Vibrio anguillarum from seawater. App Environ Microbiol, 58(12):4072-
Sugita H, Mitsuya T, Amanuma K, Hayashi K, Asai T, Maruyama C (1992b) Ultraviolet susceptibility of three marine fish pathogens. Bulletin of the College of Agriculture and Veterinary Medicine. Nihon University, 49:117-121.
Thorburn MA (1987) Factors Influencing Seasonal Vibriosis Mortality Rates in Swedish Pen-Reared Rainbow Trout. Aquaculture, 67:79-85.
Toranzo AE, Magarinos B, Romalde JL (2005) A review of the main bacterial fish diseases in mariculture systems. Aquaculture, 246:37-61.
Turnbull JF (1993) Epitheliocystis and Salmonid rickettsial septicaemia. In: Bacterial Diseases of Fish. Blackwell Science Ltd, Oxford, pp 237-254.
Vâgsholm I Djupvik HO, Willumsen FV, Tveit AM, Tangen Κ (1994) Infectious salmon anemia (ISA) epidemiology in Norway. Prev Vet Med, 19:277-290.
Vine NG, Leukes WD, Kaiser Η (2006) Probiotics in marine larviculture. FEMS Microbiol Rev, 30:404-427.
Wakabayashi Η (1994) Columnaris Disease. In: Bacterial Diseases of Fish. Blackwell Science Ltd, Oxford, pp 23-39.
Wheatley SB, McLaughlin MF, Menzies FD, Goodall EA (1995) Site management factors influencing mortality rates in Atlantic salmon (Salmo salar L.) during marine production. Aquaculture, 136:195-207.
Wu RSS (1995) The environmental impact of marine fish culture: towards a sustainable future. Marine Poll Bull, 31(4-12):159-166.
Zabinski CA, Gannon JE (1997). Effects of recreational impacts on soil microbial communities. Environ Management, 21(2):233-238.
Zlotkin A, Hershko H, Eldar A (1998) Possible transmission of Streptococcus iniae from wild fish to cultured marine fish. Appi Environ Microbiol, 64:4065-4067.
Zorrilla I, Chabrillón M, Arijo S, Diaz-Rosales Ρ, Mart£nez- Manzanares E, Balebona MC, Morinigo MA (2003) Bacteria recovered from diseased cultured gilthead sea bream (Spams aurata L.) in southwestern Spain. Aquaculture, 218:11-20.