Βακτηριοσίνες των οξυγαλακτικών βακτηρίων και εφαρμογή τους στα τρόφιμα ως βιοσυντηρητικών. (Π)


Δημοσιευμένα: дек. 19, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Βακτηριοσίνες οξυγαλακτικά βακτήρια βιοσυντήρηση προστατευτικές καλλιέργειες ασφάλεια τροφίμων
J. METAXOPOULOS (Ι. ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΣ)
M. MATARAGAS (M. ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ)
E. H. DROSINOS (Ε.Χ. ΔΡΟΣΙΝΟΣ)
Περίληψη

Τα οξυγαλακχικά βακτήρια παράγουν μια ποικιλία από μικρού μοριακού βάρους ουσίες, οι οποίες παρουσιάζουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τέτοιες ουσίες είναι τα οργανικά οξέα, οι αλκοόλες, το διοξείδιο του άνθρακα, το διακετυλιο, το υπεροξείδιοτου υδρογόνου και οι βακτηριοσίνες. Πολλές από αυτές τις αντιμικροβιακές ουσίες διαθέτουν μεγάλο αντιμικροβιακό φάσμα δράσης, αλλά οι βακτηριοσίνες έχουν στενό αντιμικροβιακό φάσμα αναστέλλοντας συγγενικά προς το παραγωγό στέλεχος είδη. Τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βακτηριοσίνες των οξυγαλακτικών βακτηρίων, οι οποίες έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, όπως της Listeria monocytogenes. Ο όρος βιοσυντήρηση των τροφίμων αναφέρεται στην αύξηση του χρόνου συντήρησης των τροφίμων, καθώς και στην καλύτερη υγιεινή των τροφίμων από μικροβιολογική άποψη, χρησιμοποιώντας είτε τα οξυγαλακτικά βακτήρια τα οποία είναι ικανά να παράγουν βακτηριοσίνες ή άλλες αναμικροβιακές ουσίες είτε τα μεταβολικά τους προϊόντα. Στην ανασκόπηση αυτή θα αναφερθούν οι διάφορες βακτηριοσίνες, οι οποίες έχουν απομονωθεί από τα οξυγαλακτικά βακτήρια, και θα συζητηθεί η πιθανή εφαρμογή των μικροοργανισμών που παράγουν βακτηριοσίνες ήτων βακτηριοσινών τους στις διάφορες κατηγορίες των τροφίμων, ως προστατευτικών καλλιεργειών ή ως προστατευτικών ουσιών, αντίστοιχα.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Review Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Tagg JR, Dajani AS and Wannamaker LW. Bacteriocins of Gram-positive bacteria. Bacteriol Rev 1976,40:722-755.
Leadbetter SL. Antimicrobial agents form microbial sources. In: Natural antimicrobial agents: A literature survey – Leatherhead Food R. Α., Food Focus 1991,13 (May):40-64.
Klaenhammer TR. Bacteriocins of lactic acid bacteria. Biochim 1988,70:337-349.
Hillier A. J. and Davidson BE. Bacteriocins as food preservatives. Food Research Quarterly 1991,51:60-64.
Barnby-Smith FM. Bacteriocins: applications as food preservation. Trends Food Sci Technol 1992,3:133-137.
Nettles CG and Barefoot SF. Biochemical and genetic characteristics of bacteriocins of food-associated lactic acid bacteria. J Food Protect 1993,56:338-356.
Stiles ME and Hastings JW. Bacteriocin production by lactic acid bacteria: potential for use in meat preservation. Trends Food Sci Technol 1991, 2:247-251.
Luchansky JB. Overview on applications for bacteriocinproducing lactic acid bacteria and their bacteriocins. Ant van Leeuwenh 1999,76:335.
Stiles ME. Biopreservation by lactic acid bacteria. Ant van Leeuwenh 1996,70:331-345.
Holzapfel WH, Geisen R and Shillinger U. Biological preservation of foods with reference to protective cultures, bacteriocins and food-grade enzymes. Int J Food Microbiol 1995,24:343-362.
Schillinger U, Geisen R and Holzaphel WH. Potential of antagonistic microorganisms and bacteriocins for the biological preservations of foods. Trends Food Sci Technol 1996,7:158-164.
Abee T, Krockel L and Hill C. Bacteriocins: modes of action and potentials in food preservation and control of food poisoning. Int J Food Microbiol 1995,28:169-185.
Hugenholtz J and de Veer GJCM. Application of nisin A and nisin Ζ in dairy technology. In: G. Jung and H.G. Sahl (editors). Nisin and novel lantibiotics, ESCOM, Leiden, 1991: 440-448.
Giraffa G, Picchioni Ν, Neviani E and Carminati D. Production and stability of an Enterococcus faecium bacteriocin during Taleggio cheesemaking and ripening. Food Microbiol 1995, 12:301-307.
Stecchini ML, Aquili V and Sarais L. Behavior of Listeria monocytogenes in Mozzerella cheese in presence of Lactococcus lactis. Int J Food Microbiol 1995,25:301-310.
Tichaczek PS, Vogenl RF and Hammes WP. Cloning and sequencing of sakP encoding sakacin P, the bacteriocin produced by Lactobacillus sake LTH 673. Microbiol 1994,140:361-367.
Hoick AL, Axelsson L, Huhne Κ and Krockel L. Purification and cloning of sakacin 674, a bacteriocin from Lactobacillus sake Lb674. FEMS Microbiol Lett 1994,115:143-150.
Berry ED, Hutkins RW and Mandigo RW. The use of bacteriocin-producing Pediococcus acidilactici to control postprocessing Listeria monocytogenes contamination of frankfurters. J Food Prot 1991,540:681-686.
Einarsson Η and Lauzon HL. Biopreservation of brined shrimp (Pandalus borealis) by bacteriocins from lactic acid bacteria. Appi Environ Microbiol 1995, 61:669-676.
Vescovo M, Orsi C, Scolari G and Torriani S. Inhibitory effect of selected lactic acid bacteria on microflora associated with readyto- use vegetables. Lett Appi Microbiol 1995, 21:121-125.
Ruiz-Barba JL, Cathcart DP, Warner PJ and Jimenez-Diaz R. Use of Lactobacillusplantarum LPC010, a bacteriocin producer, as a starter culture in Spanish-style green olive fermentations. Appi Environ Microbiol 1994, 60: 2059-2064.
Choi SY and Beuchat LR. Growth inhibition of Listeria monocytogenes by a bacteriocin of Pediococcus acidilactici M during fermentation of Kimchi. Food Microbiol 1994,11:301-307.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)