Επίδραση του Genex, μιας πρόσθετης ύλης ζωοτροφών με οργανικά οξέα και εκχυλίσματα βοτάνων, στις αποδόσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων


Δημοσιευμένα: Jan 25, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
Genex προσθετικά ζωοτροφών οργανικά οξέα εκχυλίσματα βοτάνων φλαβομυκίνη κρεοπαραγωγά ορνίθια.
A. B. SPAIS (A.B. ΣΠΑΗΣ)
I. A. GIANNENAS (Η.Α.ΓΙΑΝΝΕΝΑΣ)
P. FLOROU-PANERI (Π. ΦΛΩΡΟΥ-ΠΑΝΕΡΗ)
E. CHRISTAKI (Ε ΧΡΗΣΤΑΚΗ)
N. A. BOTSOGLOU (Ν.Α. ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ)
Περίληψη

Σε αυτήν την πειραματική εργασία εξετάστηκε η επίδραση του Genex, μιας πρόσθετης ύλης ζωοτροφών που περιέχει μυρμηκικό και προπιονικό οξυ, τα άλατα τους με αμμωνία και εκχυλίσματα βοτάνων, στις αποδόσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων. Χρησιμοποιήθηκαν 17.340 ορνίθια τύπου Cobb, ηλικίας ημέρας,τα οποία κατανεμήθηκαν τυχαία σε 3 ομάδες και εγκαταστάθηκαν σε δάπεδο με στρωμνή από ροκανίδια. Καθ' όλη τη διάρκεια του πειραματισμού, που ήταν 40 ημέρες, τα ορνίθια της ομάδας των μαρτύρων διατράφηκαν με συνήθη τροφή του εμπορίου, εκείνα της δεύτερης ομάδας με την ίδια βασική τροφή στην οποία είχε προστεθεί φλαβομυκίνη σε αναλογία 8 g/τόννο, ενώ στην τροφή της τρίτης ομάδας είχε προστεθεί Genex σε αναλογία 3 kg / τόννο μέχρι την ηλικία των 21 ημερών και 4 kg /τόννο από την επόμενη ημέρα και μέχρι τη λήξη του πειραματισμού. Για την εκτίμηση των αποδόσεων των κρεοπαραγωγών ορνιθίων προσδιορίστηκαν τα σωματικά βάρη, η κατανάλωση τροφής, ο δείκτης μετατρεψιμότητας τροφής, η θνησιμότητα των πτηνών και ο δείκτης παραγωγικότητας. Ακόμη μετρήθηκε η ρυθμιστική ικανότητα των τροφών που χορηγήθηκαν στις ομάδες των ορνιθίων καθώς και όλων των πρώτων υλών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ορνίθια που πήραν Genex με την τροφή τους εμφάνισαν ευνοϊκότερη αύξηση σε σχέση με τους μάρτυρες, ενώ παρουσίασαν την ίδια αύξηση με εκείνα στα οποία χορηγήθηκε με την τροφή τους φλαβομυκίνη.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Adam Κ, Sivropoulou A, Kokkini S, Lanaras Τ, Arsenakis M (1998) Antifungal Activities of Origanum vulgare susp. Hirtum, Mentha spicata, Lavandula angustifolia, and Salvia fruticosa Essential Oils against human pathogenic fungi. J Agric Food Chem, 46:1739-1745
Adams C (1999) Nutricines: Food Components in Health and Nutrition. University Press Nottingham:20-35
Best Ρ (2000) How do acids work as growth promoters? Feed International, May: 23-24
Botsoglou NA, Florou-Paneri P, Christaki E, Fletouris DJ, Spais AB (2002) Effect of dietary Oregano essential oil on performance of chickens and iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Brit Poultry Sci, 42:223-230
Cave NAG (1984) Effect of dietary propionic and lactic acids on feed intake by chicks. Poultry Sci, 63:131-134
Chimi Η, Cillard J, Rahmani M, (1991) Peroxyl and hydroxyl radicals scavenging activity of some natural phenolic antioxidants. J Am Oil Chem Soc, 68:307-312
Cromwell GL (1990) Antimicrobial agents. In: Swine Nutrition. ER Miller, DE Ullrey, AJ Lewis, eds, Butterworth-Heinemann, Boston, MA, USA:297-313
Economou KD, Oreopoulou V, Thomopoulos CD (1991) Antioxidant properties of some plant extracts of the Labiatae family. J Am Oil Chem Soc, 68:109-113
Eidelsburger U, Kirchgessner M (1994) Effect of organic acids and salts in the feed on fattening performance of broilers. Archiv Fuer Geflugelk, 58:268-277
Emborg HD, Ersboll AK, Heuer OE, Wegener HC (2001) The effect of discontinuing the use of antimicrobial growth promoters on the productivity in the Danish broiler production. Prevent Vet
Med, 50:53-70.
European Commission Regulations (EC) No 97/6 of 30 January 1997 amending Council Directive 70/524/EC concerning additives in feedingstuffs, OJ L 96,28/3/1998:39
European Commission Regulations (EC) No 2821/98 of 17 December 1998 amending, as regards withdrawal of the authorization of certain antibiotics, Council Directive 70/524/EC concerning additives in feedingstuffs, OJ L 351/4:1-5
Evans JL, Kornegay ET (1991) Performance, intestinal digesta, bone protein diets with varying titratable acidity. J Anim Sci, 69 (suppl. 1):167-168
Falkowski JF, Aherne FX (1984) Fumarie acid and citric acid as feed additives in starter pig nutrition. J Anim Sci, 58:935-938
Florou-Paneri P, Christaki E, Botsoglou NA, Kalousis A, Spais AB (2001) Performance of broilers and the hydrogen ion concentration in their digestive tract following feeding of diets
with different buffering capacities. Archiv Fuer Geflugelk, 65:1-5
Giesting DW, Easter RA (1985) Response of starter pigs to supplementation of corn-soybean meal diets with organic acids. J Anim Sci, 60:1288-1294
Government Official Reports (1997) Antimicrobial Feed Additives, report from the Commission on Antimicrobial Feed Additives, Ministry of Agriculture, Stockholm, Sweden, 132:165-185
Hubbard MR (1990) Statistical Quality Control for the Food Industry. Van Nostrand Reinhold, ed, AVI, New York: 94-95
Kornegay ET, Evans JL (1991) Growth, intestinal digesta, bone and tissue measurements of weanling pigs fed diets with two calcium sources and varying titratable acidity. J Anim Sci, 69 (suppl. 1):170.
Makkink C (2001) Acid binding capacity in feedstuffs. Feed International, October: 24-27
Mathew AG, Sutton AL, Scheldt AB, Forsyth DM, Patterson JA, Kelly DT (1991) Effects of propionic acid containing feed additive on performance and intestinal microbial fermentation
of the weanling pig. Proc. 6th Int Symp on the digestive Physiology in pigs, PUDOC Wageningen, The Netherlands:464-469
Miller BF (1987) Acidifier poultry diets and their implications for the poultry industry. In: Biotechnology in the Feed Industry. TP Lyons, ed, Alltech Technical Publications, Nottingham: 199-219
Nikolakakis I, Efremidis K, Dotas Β, Agelopoulos St (2002) Feed acidification as biological factor of piglets growth. Geoponica, lo semester, (enclosure): 1-14
Optivite International Ltd (1997) Nottinghamshire, United Kingdom Partanen K, Silj ander-Rasi Η, Alaviuhkola Τ, Suomi Κ, Fossi M (2002) Performance of growing-finishing pigs fed medium- or high-fibre diets supplemented with avilamycin, formic acid or formic acid-sorbate blend. Livest Prod Sci, 73:139-152
Patience JF, Austic RE, Boyd RD (1987) Effect of dietary electrolyte balance on growth and acid-base status in swine. J Anim Sci, 64:457-466
Salah N, Miller N, Paganga G, Tijburg L, Bollwell G, Rice-Evans C (1995) Polyphenols flavanols as scavengers of aqueous phase radicals and as chain-breaking antoxidants. Arch Biochem Biophys, 322:339-346
Sivropoulou A, Papanikolaou E, Nikolaou C, Kokkini S, Lanaras T, Arsenakis M (1996) Antimicrobial and cytotoxic activities of Origanum Essential oils. J Agric Food Chem, 44:1202-1205
Steel RGD, Torrie JH (1980) Principles and procedures of Statistics. A Biometrical Approach. 2nd edit, McGraw-Hill Book Co, New York:38-55
Straw ML, Kornegay ET, Evans JL, Wood CM (1991) Effects of dietary pH and phosphorus source on performance, gastrointestinal tract digesta, and bone measurements of weanling pigs. J Anim Sci, 69:4496-4504
Sturkie PD (1976) Protein metabolism. In: Avian Physiology. 3rd Ed, Springer-Verlag, New York:233-251
Voeten AC, Jansen BAP (1983) The monitoring and evaluation of coccidiostats in broilers. Archiv Fuer Geflugelk, 47:181-185
Waldroup A, Kaniawati S Mauromustakos A (1995) Performance characteristics and microbiological aspects of broilers fed diets supplemented with organic acids. J Food Protect, 58:482-489.
Watkins Β A, Miller BF (1983) Competitive gut exclusion of avian pathogens by Lactobacillus acidophilus in gnobiotic chicks. Poultry Sci, 62:1772-1779
Wegener HC, Aarestrup FM, Jensen LB, Hammerum AM, Bager F (1998) The association between the use of antimicrobial growth promoters and development of resistance in pathogenic bacteria towards growth promoting and therapeutic antimicrobials. J Anim Feed Sci Technol, 7:7-14
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)