Παράγοντες που επηρεάζουν την εφαρμογή του HACCP στη βιομηχανία τροφίμων


Δημοσιευμένα: Δεκ 15, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
διαχείριση ασφάλειας τροφίμων ποιότητα σφαγίων υγιεινή σφαγείων HACCP
K. MILIOS (Κ. ΜΗΛΙΟΣ)
E. H. DROSINOS (Ε. ΔΡΟΣΙΝΟΣ)
P. E. ZOIOPOULOS (Π.Ε. ΖΩΪΟΠΟΥΛΟΣ)
Περίληψη

Η εφαρμογή του συστήματος HACCP σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια των προϊόντων και να οδηγήσει σε μείωση των τροφιμογενών νοσημάτων. Η ατελής εφαρμογή ενός συστήματος HACCP σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε ύπαρξη τεχνικών εμποδίων. Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι η ανασκόπηση των ενδεχόμενων ανασταλτικών παραγόντων για την εφαρμογή HACCP σε κάποια επιχείρηση παραγωγής τροφίμων, καθώς και του οφέλους που προκύπτει από την εφαρμογή αυτού. Η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το HACCP, τα μη αντιληπτά αποτελέσματα, η έλλειψη εκπαίδευσης, οι παλινδρομήσεις της διοίκησης, η ποικιλομορφία των γραμμών παραγωγής και η ιδιαιτερότητα κάθε προϊόντος, το εύρος των απαιτήσεων των πελατών και το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αποτελεσματική εφαρμογή των συστημάτων HACCP.


Επίσης, εμπόδιο μπορεί να αποτελέσει και το κόστος ανάπτυξης, εφαρμογής και διατήρησης του συστήματος. Κατά τη γνώμη μας, τα σημαντικότερα εμπόδια που μπορούν να εντοπιστούν είναι η έλλειψη δέσμευσης της διοίκησης προς την κατεύθυνση παραγωγής ασφαλών τροφίμων, η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού και το κόστος που σχετίζεται με το σύστημα. Από την άλλη πλευρά, κίνητρα για εφαρμογή του συστήματος μπορούν να αποτελέσουν η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών παραγωγής, η μείωση των αποσύρσεων προϊόντων από την αγορά, οι απαιτήσεις της νομοθεσίας, η προστασία της φήμης της επιχείρησης, η μείωση του κόστους παραγωγής, οι απαιτήσεις των πελατών, η προηγούμενη εμπειρία σε σχέση με θέματα ασφάλειας τροφίμων, η παρουσία ήδη εκπαιδευμένου προσωπικού και η αποφασιστικότητα της διοίκησης. Τέλος, οι νομοθετικές απαιτήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν επαρκές κίνητρο για την ορθή εφαρμογή του συστήματος HACCP. Το σημαντικότερο κίνητρο για τη δέσμευση της διοίκησης αποτελούν, κατά την άποψή μας, οι απαιτήσεις της αγοράς.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Review Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)