Παράγοντες που επηρεάζουν την εφαρμογή του HACCP στη βιομηχανία τροφίμων
Περίληψη
Η εφαρμογή του συστήματος HACCP σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια των προϊόντων και να οδηγήσει σε μείωση των τροφιμογενών νοσημάτων. Η ατελής εφαρμογή ενός συστήματος HACCP σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε ύπαρξη τεχνικών εμποδίων. Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι η ανασκόπηση των ενδεχόμενων ανασταλτικών παραγόντων για την εφαρμογή HACCP σε κάποια επιχείρηση παραγωγής τροφίμων, καθώς και του οφέλους που προκύπτει από την εφαρμογή αυτού. Η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το HACCP, τα μη αντιληπτά αποτελέσματα, η έλλειψη εκπαίδευσης, οι παλινδρομήσεις της διοίκησης, η ποικιλομορφία των γραμμών παραγωγής και η ιδιαιτερότητα κάθε προϊόντος, το εύρος των απαιτήσεων των πελατών και το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αποτελεσματική εφαρμογή των συστημάτων HACCP.
Επίσης, εμπόδιο μπορεί να αποτελέσει και το κόστος ανάπτυξης, εφαρμογής και διατήρησης του συστήματος. Κατά τη γνώμη μας, τα σημαντικότερα εμπόδια που μπορούν να εντοπιστούν είναι η έλλειψη δέσμευσης της διοίκησης προς την κατεύθυνση παραγωγής ασφαλών τροφίμων, η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού και το κόστος που σχετίζεται με το σύστημα. Από την άλλη πλευρά, κίνητρα για εφαρμογή του συστήματος μπορούν να αποτελέσουν η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών παραγωγής, η μείωση των αποσύρσεων προϊόντων από την αγορά, οι απαιτήσεις της νομοθεσίας, η προστασία της φήμης της επιχείρησης, η μείωση του κόστους παραγωγής, οι απαιτήσεις των πελατών, η προηγούμενη εμπειρία σε σχέση με θέματα ασφάλειας τροφίμων, η παρουσία ήδη εκπαιδευμένου προσωπικού και η αποφασιστικότητα της διοίκησης. Τέλος, οι νομοθετικές απαιτήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν επαρκές κίνητρο για την ορθή εφαρμογή του συστήματος HACCP. Το σημαντικότερο κίνητρο για τη δέσμευση της διοίκησης αποτελούν, κατά την άποψή μας, οι απαιτήσεις της αγοράς.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
MILIOS (Κ. ΜΗΛΙΟΣ) K., DROSINOS (Ε. ΔΡΟΣΙΝΟΣ) E. H., & ZOIOPOULOS (Π.Ε. ΖΩΪΟΠΟΥΛΟΣ) P. E. (2017). Παράγοντες που επηρεάζουν την εφαρμογή του HACCP στη βιομηχανία τροφίμων. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 63(4), 283–290. https://doi.org/10.12681/jhvms.15442
- Τεύχος
- Τόμ. 63 Αρ. 4 (2012)
- Ενότητα
- Review Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.