Η διαγνωστική προσέγγιση της αναιμίας στο σκύλο και τη γάτα
Περίληψη
Η αναιμία είναι σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των ερυθροκυττάρων και της τιμής του αιματοκρίτη. Με βάση παθοφυσιολογικά κριτήρια, η αναιμία ταξινομείται σε μη αναγεννητική, που χαρακτηρίζεται από την απουσία δικτυοερυθροκυττάρων (ΔΕΚ) λόγω μηδαμινής παραγωγής και απελευθέρωσής τους από το μυελό των οστών, και σε αναγεννητική, όπου διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού των ΔΕΚ ως αντιστάθμισμα της μείωσης του συνολικού όγκου των ερυθροκυττάρων. Στην πρώτη περίπτωση η αναιμία συνήθως οφείλεται σε λοιμώδη, μεταβολικά ή νεοπλασματικά νοσήματα που δρουν ανασταλτικά στην παραγωγή ερυθροκυττάρων ή στην άμεση καταστολή της αιμοποίησης στο μυελό των οστών (ιδιοπαθής, από τοξικές ουσίες, φάρμακα, λοιμογόνους παράγοντες). Στη δεύτερη περίπτωση η αναιμία αποδίδεται στη μείωση του προσδόκιμου ζωής των ερυθροκυττάρων εξαιτίας αιφνίδιας απώλειας σημαντικής ποσότητας αίματος ή αιμόλυσης. Η διαγνωστική προσέγγιση της αναιμίας πρέπει να γίνεται μεθοδικά, συνερμηνεύοντας τα ευρήματα της κλινικής και της αιματολογικής εξέτασης (αιματοκρίτης, αιμοσφαιρίνη, μέσος όγκος ερυθροκυττάρων, μέση συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης, μέση συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης ανά ερυθροκύτταρο, εύρος κατανομής ερυθροκυττάρων) και του αριθμού των ΔΕΚ. Η μη αναγεννητική αναιμία είναι κατά κανόνα ορθόχρωμη και ορθοκυτταρική.
Αντίθετα, η αναγεννητικού τύπου αναιμία συνήθως είναι υπόχρωμη και μακροκυτταρική με παράλληλη σημαντικού βαθμού ανισοκυττάρωση. Επισημαίνεται όμως ότι στην αναιμία που οφείλεται σε απότομη απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος η δικτυοερυθροκυττάρωση γίνεται έκδηλη μετά την παρέλευση μερικών ημερών. Η σιδηροπενική αναιμία είναι υπόχρωμη και μικροκυτταρική. Η μελέτη της μορφολογίας των ερυθροκυττάρων στα επιχρίσματα αίματος παρέχει επιπλέον σημαντική πληροφόρηση για την αιτιολογική διάγνωση της αναιμίας (παρουσία σωματίων Heinz, σφαιροκυττάρων, λοιμογόνων μικροοργανισμών). Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται να γίνουν περαιτέρω εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις όπως η κυτταρολογική εξέταση του μυελού των οστών, η δοκιμή Coomb’s και ο έλεγχος της πήξης του αίματος.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
PALTRINIERI, S. (2017). Η διαγνωστική προσέγγιση της αναιμίας στο σκύλο και τη γάτα. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 65(3), 149–164. https://doi.org/10.12681/jhvms.15529
- Τεύχος
- Τόμ. 65 Αρ. 3 (2014)
- Ενότητα
- Review Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.