Υποπτευομένη τοξίκωση αποδιδόμενη σε βιολογικό λύμμα και μόλυνση από νηματώδη των αεροφόρων σάκων σε έναν ελεύθερο πετρίτη (Falco peregrinus)
![](https://ejournals.epublishing.ekt.gr/public/journals/37/cover_issue_900_el_GR.png)
Περίληψη
Το παρόν περιστατικό περιγράφει μια ασυνήθιστη, επιπλεγμένη αιτία θανάτου σε έναν ελεύθερο πετρίτη (Falco peregrinus). Το πτηνό (γεράκι) παρουσιάστηκε βρεγμένο με βιολογικά απόβλητα, και το δέρμα του ήταν μετρίως φλεγμαίνον. Αρχκά δεν εμφάνιζε αναπνευστικά συμπτώματα. Η ορθοπεδική, νευρολογική, οφθαλμιατρική και ακτινολογική εξέταση ήταν ασυμπτωματικές. Η παρασιτολογική εξέταση, από τον οροφάρυγγα και τα κόπρανα, αποκάλυψε ωά από Capillaria spp. και Serratospiculum spp. Το θεραπευτικό σχήμα περιελάμβανε μείωση της καταπόνησης, υποστηρικτική αγωγή με υποδόρια υγρά, αντιμυκητιακά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιπαρασιτικά φάρμακα και διατροφική διαχείριση. Επίσης πραγματοποιήθηκε έκπλυση του πτερώματος για απομάκρυνση του λύμματος, αλλά η απομάκρυνση ήταν μερική. Παρά την εντατική θεραπεία, ο ασθενής επέδειξε οξεία, αναπνευστική ανεπάρκεια και απεβίωσε, την πέμπτη μέρα της νοσηλείας του. Στην νεκροτομική εξέτα- ση πλήθος ενήλικων νηματοδών παρασίτων του γένους Serratospiculum tendo ήταν παρόντα στους αεροφόρους σάκους καθώς και ωά Capillaria spp. στο παχύ έντερο. Η βακτηριολογική και μυκητολογική καλλιέργεια αποκάλυψε αυξημένη ανάπτυξη Klebsiella pneumoniae σε όλα τα δειγματισμένα όργανα (δέρμα, καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρά και έντερο) και μέτρια παρουσία Candida albicans στο έντερο. Ο ρόλος τους θεωρήθηκε δευτερογενής. Μέτρια, πολυεστιακή αιμορραγία με ουδετεροφιλικές και λεμφοιστιοκυτταρικές διηθήσεις, ινική και κυλινδρικά βακτήρια αποτελούσαν τα ευρύματα της ιστοπαθολογικής εξέτασης του δέρματος, επιβεβαιώνοντας την δερματική φλεγμονή. Ως αιτία θανάτου καθορίστικε η ασφυξία, προκαλούμενη από πνευμονική συμφόρηση, οίδημα και αιμορραγίες. Η συνεισφορά του νηματώδους S. tendo τόσο στην προσγείωση στο βιολογικό λύμα όσο και στην εξέλιξη του περιστατικου συζητείται. Παρά την αναποτελεσματίκη έκβαση, το περιστατικό ξεδιπλώνει την πολυπλοκότητα των περιστατικών άγριας ζωής με την οποία έρχεται αντιμέτωπο το κτηνιατρικό προσωπικο που εξετάζει πτηνά ή το προσωπικό των κέντρων περίθαλψης αγρίων πουλιών. Παράτην εφαρμογή απλών αλλά και εξελιγμένων διαγνωστικών τεχνικών
το αποτέλεσμα μπορεί να είναι άκαρπο. Το οικονομικό κόστος επιτάσσει την κριτική εφαρμογή των κατάλληλων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων. Η ανάγκη αναλυτικού διαγνωστικού σχεδιασμού και της εις βάθος γνώσης του είδους βοηθάει στην επιλογή των παραπάνω μεθόδων. Η σερρατοσπικουλίαση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας σε ελεύθερους πετρίτες που προσέρχονται ως ασθενείς σε κέντρα περίθαλψης και ιδιωτικά ιατρεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
AZMANIS (Π.Ν. ΑΖΜΑΝΗΣ) P. N., KRAUTWALD-JUNGHANNS, M.-E., & SCHMIDT, V. (2017). Υποπτευομένη τοξίκωση αποδιδόμενη σε βιολογικό λύμμα και μόλυνση από νηματώδη των αεροφόρων σάκων σε έναν ελεύθερο πετρίτη (Falco peregrinus). Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 65(4), 243–256. https://doi.org/10.12681/jhvms.15540
- Τεύχος
- Τόμ. 65 Αρ. 4 (2014)
- Ενότητα
- Research Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.