Γαλλικό σύστημα των πεπτών πρωτεϊνών μέσα στο λεπτό έντερο (Σύστημα PDI)


Δημοσιευμένα: Jan 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
πεπτές πρωτεΐνες μηρυκαστικά μεγάλη κοιλία αποδομησιμότητα
P. FLOROU-PANERI (Π. ΦΛΩΡΟΥ - ΠΑΝΕΡΗ)
Περίληψη
. Τα μηρυκαστικά έχουν ανάγκη να λαμβάνουν με την τροφή ορισμένη ποσότητα αζωτούχων ουσιών, με σκοπό να καλύψουν τις απώλειες αζώτου που υπόκεινται, όταν βρίσκονται σε κατάσταση συντήρησης ή παραγωγής. Μέχρι το 1978 χρησιμοποιούνταν στη Γαλλία τόσο για τον υπολογισμό της απαιτούμενης ποσότητας των αζωτούχων ουσιών των μηρυκαστικών όσο και για την εκτίμηση της πρωτεϊνικής αξίας των ζωοτροφών, το σύστημα των πεπτών γενικά αζωτούχων ουσιών. Το σύστημα όμως αυτό παρουσιάζει ορισμένα σοβαρά μειονεκτήματα, κυρίως γιατί δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στο πρωτεϊνικό και μη πρωτεϊνικό άζωτο, καθώς και γιατί δε λαμβάνει υπόψη του την πρωτεϊνολυτική και πρωτεϊνοσυνθετική δράση των μικροοργανισμών των προστομάχων και κυρίως της μεγάλης κοιλίας. Στην προσπάθεια απάλειψης των μειονεκτημάτων αυτών, τέθηκε σε εφαρμογή από το 1978 στη Γαλλία το σύστημα PDI ή σύστημα των πεπτών πρωτεϊνών μέσα στο λεπτό έντερο.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Special Article
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Orskov ER and I McDonald. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. J Agric Sci Camb 1979, 92:499-503
Michalet-Doreau B, R Verite et Ρ Chapoutot. Mithodologie de mesure de la digradabiliti in sacco de l'azote des aliments dans le rumen. Bull Tech C.R.Z.V. Theix. INRA 1987, 69: 5-7
Βασιλόπουλος Β. Διατροφή θηλαστικοί και πτηνών. Τεύχος Γ'. Εκδοτικός οίκος Αφών Κυριακίόη, Θεσσαλονίκη, 1992
Le Goffe Ρ, C Mesnil et R Verite. Variabiliti de la degradation dans le rumen "in sacco" des constituants des fourrages verts. Reprod Nutr Develop 1987, 27 ( 1 Β): 263-264
Gonzalez J, Β Michalet-Doreau et C Poncet. Effets du niveau d'ingestion et du pourcentage de concentri dans la ration sur la digradabiliti de l'azote in sacco chez le mouton. Reprod Nutr Develop 1987, 27 ( 1 Β): 255-256
Poncet C, J Gonzalez et Β Michalet-Doreau. Effets du pourcentage de concentri de la ration et du niveau d'ingestion sur la vitesse de passage dans le rumen de diffirents types d'aliments chez le mouton. Reprod Nutr Develop 1987, 27 (IB): 257-258
Grovum WL and VJ Williams. Rate of passage of digesta in sheep. 4. Passage of marker through the alimentary tract and the biological relevance of rate-constants derived from the changes in concentration of marker in faeces. Br J Nutr 1973, 30:313-329
Mehrez AZ and ER Orskov. A study of the artificial fibre bag technique for determining the digestibility of feeds in the rumen. J Agric Sci Camb 1977, 88: 645-650
Crawford RJ, Jr, WH Hoover, CJ Sniffen and BA Crooker. Degradation of feedstuff nitrogen in the rumen VS nitrogen solubility in three solvents. J Anim Sci 1978,46 (6): 1768-1775
Setala J. The nylon bag technique for determination of ruminai feed protein degradation. J Sci Agric Soc Fini 1983, 55:1-78
Stern MD and LD Satter. Evaluation of nitrogen solubility and the dacron bag technique as methods for estimating protein degradation in the rumen. J Anim Sci 1984, 58 (3): 714-724
Elinam ME and ER Orskov. Estimation of rates of outflow of protein supplement from the rumen by determining the rate of excretion of chromium- treated protein supplements in faeces. Anim Prod 1984a, 39: 77-80
Elinam ME and ER Orskov. Factors affecting the outflow of protein supplements from the rumen. 1. Feeding level. Anim Prod 1984b, 38: 45-51
Elinam ME and ER Orskov. Factors affecting the outflow of protein supplements from the rumen. 2. The composition and particle size of the basal diet. Anim Prod 1984c, 39: 201-206
INRA. Alimentation des ruminants: Revision des systOmes et des tables de l'INRA. 1987. Bulletin technique No 70. Décembre, CRZV de Theix - 63122 CEYRAT
INRA. Alimentation des bovins, ovins et caprins. 1988. INRA. Paris
Αιαμάδης Δ. Περιγραφή και κριτική του συγχρόνου Γαλλικού συστήματος των πραγματικά πεπτών στο λεπτό έντερο πρωτεϊνών (σύστημα PDI). Θεσσαλονίκη, 1992
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)