Εκτίμηση της ποιότητας σφαγίου τύπου "αμνός γάλακτος" του Μπουτσκου προβάτου της Ηπείρου
Περίληψη
Σε ένα ποίμνιο από 244 πρόβατα της ορεινής φυλής Μποΰτσκο της Ηπείρου (Καλαρρΰτικο), ηλικίας 1-6 ετών και εκτρεφομενα κατά το ημιεκτατικο σύστημα, στα βορειοανατολικά του Ν. Καρδίτσας (Χειμώνας) και στα ορεινά της Πίνδου (Καλαρρυτες-Θέρος) μελετήθηκε η κρεοπαραγωγική αύξηση των γαλουχουμένων αρνιών και η ποιότητα των σφαγίων τους. Από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής προέκυψαν τα ακόλουθα : 1. Το σωματικό βάρος (χλγ.) των αρνιών στη γέννηση ήταν 4,3 ±0,12 (μονόδυμα αρσενικά), 3,9±,10 (μονόδυμα θηλυκά, Ρ<0.05) και 3,6±0,08 (δίδυμα, Ρ<0.01) και στη σφαγή 11,2±0,25, 10,7±0,23 και11,3±0,36, αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα βάρη σφαγίου ήταν 7,1 ±0,17, 7,1 ±0,17 και 6,96 ±0,25 χλγ. 2. Το ότι το Μποΰτσκο πρόβατο που μελετήθηκε, αν και διαθέτει ένα πολΰ ενδιαφέροντα γενότυπο, έχει χαμηλή κρεοπαραγωγική ικανότητα και για τη βελτίωση της επιβάλλεται η περαιτέρω εντατικοποίηση της εφαρμοζόμενης επιλογής.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
FOLINAS (Γ. Σ. ΦΩΛΙΝΑΣ) G. (2018). Εκτίμηση της ποιότητας σφαγίου τύπου "αμνός γάλακτος" του Μπουτσκου προβάτου της Ηπείρου. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 51(2), 114–123. https://doi.org/10.12681/jhvms.15667
- Τεύχος
- Τόμ. 51 Αρ. 2 (2000)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.