Κατάλοιπα νιτρικών και νιτρωδών αλάτων στον ελληνικό παστουρμά


Δημοσιευμένα: Jan 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
νιτρικά άλατα νιτρώδη άλατα παστουρμάς
A. E. TYRPENOU
E. H. GOUTA (E.H. ΓΟΥΤΑ)
A. D. TSIGOURI (Α.Δ. ΤΣΙΓΟΥΡΗ)
Ch. N. VLASIOTIS (Χ.Ν. ΒΛΑΣΙΩΤΗΣ)
Περίληψη
Στην έρευνα αυτή, για τη διερεύνηση του επιπέδου των νιτρικών και νιτρωδών αλάτων στον ελληνικό παστουρμά, εξετάστηκαν δείγματα που προέρχονταν από διάφορες βιομηχανικές επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος της χώρας μας. Ο προσδιορισμός των νιτρικών και νιτρωδών αλάτων έγινε με την εφαρμογή των πρότυπων τεχνικών του Λιεθνοΰς Οργανισμού Τυποποίησης ISO No. 2918/751 και 3091/75.2 Συμφωνά με το πρότυπο ISO No. 2918/75, η αναγωγική ικανότητα της στήλης καδμίου πρέπει να είναι πάντα >90%. Επειδή το κρίσιμο αυτό σημείο συνήθως παρουσιάζει προβλήματα [ουδέποτε ξεπέρασε το 70%], επιτύχαμε τη βελτιστοποίηση του με τροποποίηση 3 σημείων της Τυποποιημένης Μεθόδου Ελέγχου [ΤΜΕ]. Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούσαν στην αντικατάσταση του ρυθμιστικού διαλύματος με pH 9,6 της στήλης του καδμίου από το ρυθμιστικό διάλυμα με pH 12,0 συμφωνά με την τεχνική των Margeson et al., 1980.3 Η τροποποίηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αναγωγικής ικανότητας της στήλης καδμίου, η οποία αυξήθηκε από 70% σε 90-105%. Εξετάστηκαν τριάντα δείγματα παστουρμά και οι συγκεντρώσεις που υπολογίστηκαν κυμάνθηκαν από 0,85 έως 189,65 mg/kg για τα νιτρώδη και από 2,66 έως 639,67 mg/kg για τα νιτρικά άλατα εκφραζόμενα ως νιτρώδες νάτριο. Σε ποσοστό 56,66% των δειγμάτων οι συγκεντρώσεις των νιτρωδών αλάτων και σε ποσοστό 83,33% των δειγμάτων οι συγκεντρώσεις των νιτρικών αλάτων, ήταν μέσα στα προβλεπόμενα από τη Νομοθεσία όρια.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
International Standard-ISO 2918(E). Meat and meat products-Determination of nitrate content (Reference method). International Organization for Standardization, 1975:1-3
International Standard-ISO 3091(E). Meat and meat products-Determination of nitrite content (Reference method). International Organization for Standardization, 1975:28-32
Margeson JH, Suggs JC, Midgett MR. Reduction of Nitrate to Nitrite with Cadmium. Analytical Chemistry 1980,52:1955-1957
Jones JM. Food Safety. Eagan Press. St. Paul, MN, USA 1992
Πανέτσος ΑΓ. Υγιεινή του καπνιστού κρέατος-Είδη καπνιστών κρεάτων. Υγιεινή Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως. 4η έκδοση, θεσσαλονίκη, 1978:839-840
Κώδικας Τροφίμων-Ποτών, Φυλλάδιο Τροποποιήσεων 1996. Έκδοση Γ.Σ.Αλυσανδράτος, 1996:448-449
Οδηγία 95/2/ΕΚτης 20ης Φεβρουαρίου 1995 για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών, Παράρτημα III, τμήμα Γ-Άλλα συντηρητικά. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, L 61/18.3.95
Schuddeboom LJ. Nitrates and Nitrites in Foodstuffs. Council of Europe Press, Belgium, 1993
CAST. Examination of Dietary Recommendations for Salt-Cured, Smoked, and Nitrite-Preserved Foods. CAST Issue Paper No.8, Council for Agricultural Science and Technology, USA 1997
Serbaneck JG, Cassens RG, Hoekstra WG, Winder WH. 15N tracer studies of nitrite added to a comminuted meat product. Journal of Food Science, 1973, 38:7
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)