Η αβοπαρκινη ως αυξητικός παράγοντας στην πάχυνση των εριφίων


Δημοσιευμένα: Ιαν 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
αβοπαρκινη ερίφια αποδόσεις ποιότητα σφαγίου
V. A. BABIDIS (Β. Μ. ΜΠΑΜΠΙΔΗΣ)
P. FLOROU-PANERI (Π. ΦΛΩΡΟΥ-ΠΑΝΕΡΗ)
D. KUFIDIS (Δ. ΚΟΥΦΙΔΗΣ)
A. B. SPAIS (A.B. ΣΠΑΗΣ)
Περίληψη
Μελετήθηκε η επίδραση της αβοπαρκίνης ως αυξητικού παράγοντα στην πάχυνση των απογαλακτισμένων εριφίων, ηλικίας 8,5 μέχρι 20,5 εβδομάδων. Χρησιμοποιήθηκαν 32 εγχώρια ερίφια του τΰπου Capra prisca, που διαχωρίστηκαν σε δυο ομάδες (ομάδα μαρτύρων και ομάδα αβοπαρκίνης με αρχικό μέσο σωματικό βάρος 11,61 ± 1,16 kg και 11,57 ± 1,47 kg, αντίστοιχα) των 16 ζώων (8 αρσενικά και 8 θηλυκά) η καθεμιά. Όλα τα ερίφια διατράφηκαν βασικά με το ίδιο σιτηρέσιο, το οποίο αποτελούνταν από σανό μηδικής (μέση ημερήσια κατανάλωση 170 g/ερίφιο) και μίγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών (χορηγούμενο κατά βούληση). Τα ερίφια της ομάδας της αβοπαρκίνης έπαιρναν επιπλέον με την τροφή τους 20 mg αβοπαρκίνης/kg μίγματος συμπυκνωμένων ζωοτροφών. Η πρόσληψη αβοπαρκίνης από τα ερίφια βελτίωσε σημαντικά (Ρ<0,05) το σωματικό βάρος (ΣΒ) των εριφίων της ομάδας της αβοπαρκίνης έναντι εκείνου της ομάδας των μαρτύρων κατά 10,57% (19,24 ± 2,33 kg και 17,40 ± 2,30 kg, αντίστοιχα), την αύξηση σωματικού βάρους κατά 32,30% (7,66 ± 1,42 kg και 5,79 ± 1,74 kg, αντίστοιχα), τη μέση ημερήσια κατανάλωση της τροφής, σε ξηρή ουσία (ΞΟ), κατά 14,24% (551,80 ± 31,60 g ΞΟ και 483,02 ± 28,94 g ΞΟ, αντίστοιχα), το δείκτη μετατρεψιμότητας τροφής των εριφίων κατά 13,62% (6,09 ± 0,47 kg ΞΟ τροφής/kg αύξησης ΣΒ και 7,05 ± 0,56 kg ΞΟ τροφής/kg αύξησης ΣΒ, αντίστοιχα) και το βάρος σφαγίου κατά 14,86% (11,44 ± 1,48 kg και 9,96 ± 1,76 kg, αντίστοιχα). Δεν επηρέασε όμως σημαντικά (Ρ > 0,05) την απόδοση των εριφίων σε σφάγιο και τη χημική σύσταση του οΰτε τις κατά βάρος εκατοστιαίες αναλογίες του λεπτού εντέρου, του μείζονος επίπλου, των πνευμόνων, της καρδιάς, του ήπατος και του σπλήνα στο σωματικό βάρος.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Kunstmann MP, Mitscher LA, Porter JN, Shay AJ, Darken MA. LL-AV290, a new antibiotic. I. Fermentation, isolation and characterization. Antimicrob. Agents Chemother. 1968: 242-245
Cyanamid Benelux NV. Microbiology, Metabolism and Tissue Residues. In: Avotan voor Melkvee, Technical Manual, 1990: 27-28,39-40
Quirke JF, Sheehan W. Effect of avoparcin and monensin on the performance of intensively finished lambs. Ir. J. agric. Res. 1983,22(2-3): 141-148
Ochodnicky D, Margetinova J, Ochodnicka K. Vplyv avotanu na jatocnu kvalitu jahniat. (The effects of Avotan on the carcass quality of lambs). Zivocisna Vyroba 1993,38(4): 325-333
Cuthbert NH, Thickett WS, Smith H. The efficacy of dietary avoparcin for improving the performance of growingfinishing beef cattle. Animal production 1984,39(2): 195-200
Unsworth EF, McCullough II, McCullough ΤΑ, Ο' Neill DG, Steen RWJ, Titterington CI. The effect of avoparcin and monensin on the performance of growing and finishing cattle offered grass silage-based diets. Animal Production 1985, 41(1): 75-82
Flackowsky G, Richter GH, Ochrimenko WI, Matthey M. Untersuchungen zum Einfluss von Avoparcin auf scheinbare Verdaulichkeit, Kenn zahlen der Pansenfermentation sowie Mast- und Schlachtleistung wachsender Rinder. (Investigations on the influence of avoparcin on apparent digestibility, rumen fermentation as well as fattening and slaughtering results of growing cattle). Arch. Anim. Nutr.(Berlin) 1990,40(10): 991-1004
Pape HC. Wirkungsmechanismus, Wirkungsspektrum und Sicherheit des Leistungsforderes Avoparcin in der Milchviehhaltung. (Mode of action, activity spectrum and safety of the growth promoter Avoparcin in dairy cattle). Muhle+Mischfuttertechnik 1993,130(37): 454-456,459
Parker LD, Rock H, Smith DW. Evaluation of Avotan (Avoparcin) for improving milk production of dairy cows in Europe. Animal production 1987,44(6): 461 (Abst.)
Hristov M, Contchev I, Nesterova J. Results from use of 'Avotan' in specially bred dairy ewes. In: Proceedings of the 5th International symposium on machine milking of small ruminants, Budapest, Hungary, May 14-20,1993 [edited by Kukovics, S.]
Moreels A, Vuyst A De, Fockedey J. La valeur de Γ avoparcine dans Γ alimentation du porc a Γ engrais. (The value of avoparcin in the feeding of fattening pigs). Revue de l'Agriculture 1978,31(2): 225-232
Bougon M, Morisse JP, L'Hospitalier R. Influence of avoparcin on rabbit performances. Annales de Zootechnie 1979, 28(1): 133(Abst.)
Pensack JM, Wang GT, Simkins KL. Avoparcin-a growth promoting feed antibiotic for broiler chickens. Poultry Science 1982,61(5): 1009-1012
Leeson S, Summers JD. Performance and carcass grade characteristics of turkeys fed the growth promoter, avoparcin. Can. J. Anim. Sci. 1981,61(4): 977-981
Pan CM, Lin CY, Kan CL, Liu CC, Shen TF. The effect of avoparcin as a growth promoting agent for mule ducks. Journal of the Taiwan Livestock Research 1985,18(2): 217-229
Christaki E, Babidis V, Florou-Paneri P, Kufidis D, Spais AB. Effect of the dietary inclusion of the growth promoter avoparcin on the performance and carcass characteristics of growing quail. Animal Feed Science and Technology 1997, 65: 287-292
Keppens L, Groote G De. L' effet de Γ addition d' "avoparcine" a la ration d' élevage et de ponte sur les performances des poules pondeuses. (The effect of the supplementation of the antibiotic "avoparcin" during the rearing and laying period on the performances of the laying hen). Revue de l'Agriculture 1980, 33(4): 857-870
Florou-Paneri Ρ, Tserveni-Gousi A, Babidis V, Christaki E, Kufidis D, Spais AB. Influence of dietary avoparcin on egg production and some eggshell quality characteristics of Japanese quail. Επιθεώρηση Ζωοτεχνικής Επιστήμης 1997, 24:95-102
Reynolds IP, Mudd AJ. Mode of action, residues and safety of avoparcin in ruminants. Pharmacologie et Toxicologie Vétérinaires, INRA Pubi. Paris. Les Colloques de Γ I.N.R.A. 1982,8: 219-222
Ζυγογιάννης Δ, Κατσαοΰνης Ν. Γιδοτροφία. Α' έκδοση. Έκδοση: Υπηρεσία Δημοσιευμάτων Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, 1992
Χειμώνας Χ. Σημειώσεις παρασιτικών νοσημάτων των κατοικίδιων ζώων. Θεσσαλονίκη, 1991
Οδηγία 91/248/ΕΟΚ. Οδηγία της Επιτροπής της 12ης Απριλίου 1991 για την τροποποίηση των παραρτημάτων της οδηγίας 70/524/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί των προσθέτων υλών στη διατροφή των ζώων. Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 1991, L124:1-42
Οδηγία 81/715/ΕΟΚ. Ένατη οδηγία της Επιτροπής της 31ης Ιουλίου 1981 περί καθορισμού των μεθόδων κοινοτικής αναλύσεως για τον επίσημο έλεγχο των ζωοτροφών. 1. Προσδιορισμός της avoparcine δια διαχύσεως πάνω σε gelose. Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 1981, L257: 39-42
AOAC (Association of Official Analytical Chemists). In: Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, (Ed. Helrich, K.), 15th edition, Arlington, Virginia, 1990
Μπαμπίδης ΒΑ. Μελέτη της αξιοποίησης του σιτηρεσίου εριφίων μετά από προσθήκη σε αυτό αβοπαρκίνης. Διδακτορική διατριβή. Θεσσαλονίκη, 1998
Steel RGD, Torrie JH. In: Principles and procedures of Statistics. A biometrical approach. 2nd Edit, by McGraw-Hill Book Co., New York, 1980
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)