Επιβίωση της Listeria monocytogenes στα τυριά Γαλοτύρι και Τουλουμοτύρι κατά την παραμονή τους στους 5°C και 12°C


Δημοσιευμένα: Ιαν 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
Γαλοτύρι Τουλουμοτύρι Listeria monocytogenes
D. K. PAPAGEORGIOU (Δ. Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΠΟΥ)
M. BORI (Μ. ΜΠΟΡΗ)
A. MANTIS (Α. ΜΑΝΤΗΣ)
Περίληψη
Γαλοτύρι και Τουλουμοτύρι ενοφθαλμίζονταν με L.monocytogenes [στέλεχος Scott Α ή California (CA)], έτσι ώστε να περιέχουν 3,6-7,5 x 105CFU/g τυριού. Στη συνέχεια τα τυριά παρέμειναν στους 5 και 12°C και το μεν Γαλοτύρι εξεταζόταν ανά 1 ή 2 ημέρες για 30 ημέρες, το δε Τουλουμοτύρι εξεταζόταν ανά 5 ημέρες για 40 ημέρες. Ο πληθυσμός της L. monocytogenes αριθμούνταν στο υπόστρωμα Lithiumchloridephenylethanolmoxalactamagar(L.P.M.). To pH κατά την έναρξη των πειραματισμών ήταν για το Γαλοτύρι 4,35 (S.D. ±0,08) και για το Τουλουμοτύρι 4.53 (S.D.±0,06). Κατά τη διάρκεια των πειραματισμών το Ph των τυριών δεν μετεβλήθη ουσιαστικά. Ο πληθυσμός της L. monocytogenes και στα δυο στελέχη μειωνόταν σημαντικά (Ρ < 0,01), στο Γαλοτύρι που παρέμεινε στους 5 και 12°C σε επίπεδα <10 κυττάρων/g εντός 7 έως 16 ημερών σε 7 απο τους 8 πειραματισμούς. Η μείωση στους πληθυσμούς της£. monocytogenes στο Γαλοτύρι στο χρόνο αυτό ήταν της τάξεως του 2,9-4,55 Log10 CFU/g. Η τιμή D για τους πειραματισμούς αυτούς υπολογίστηκε σε 2,17 (S.D. ± 1,02) ημέρες. Η εξέταση δειγμάτων με πληθυσμό < 10 κυττάρων/g (όριο αρίθμησης) με ψυχρό εμπλουτισμό σε Tryptose broth για 8 εβδομάδες απέδειξε οτι η Listeria ήταν παρούσα μέχρι και την 16 έως και την 27 ημέρα συντήρησης του προϊόντος. Σε έναν πειραματισμό στους 5°C, παρά τη στατιστικώς σημαντική (Ρ<0,01) μείωση του πληθυσμού της£. monocytogenesy η αρίθμηση της ήταν δυνατή μέχρι και 24 ημέρες, δεν επιβίωνε όμως πέραν των 26 ημερών. Η L. monocytogenes και για τα δυο στελέχη στο Τουλουμοτύρι, που παρέμεινε στους 5 και 12°C επιβίωσε για 40 ημέρες. Η μείωση στους πληθυσμούς της£. monocytogenes ήταν στατιστικώς σημαντική (Ρ<0,05), της τάξεως του 0,98 -1,96 Log10 CFU/g και σαφώς μικρότερη απ' ό,τι στο Γαλοτύρι. Μετά από 40 ημέρες συντήρησης του τυριού, αριθμούνταν πληθυσμοί της τάξεως του 5,3- 51xl03CFU/g. Οι πληθυσμοί αυτοί αντιπροσώπευαν το 1,1% έως και 10,6% του αρχικού ενοφθαλμίσματος.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Seeliger HPR. Diagnosis and treatment of listeriosis. In Listeriosis. Joint WHO/ROI.1987. Consultation on Prevention and Control. Berlin (West),10-12. December 1986.
Gray ML. Epidemiological aspects of listeriosis. Am. J. Public Health 1963 35:554-563.
Odegaard B, Grelland R, Henriksen SD. A case of Listeriainfection in man, transmitted from sheep. Acta Med. Scand.1952 142:231-238.
Ryser ET, Marth EH. Listeria Listeriosis, and Food Safety. Marcel Dekker Inc. New York. 1991.
Rocourt J. Listeria monocytogenes, the state of the Science. Dairy, Food and Envir. Sanit.1994 14:72-82.
Donnelly CW, Briggs EH. Psychrotrophic growth and thermal inactivation of Listeria monocytogenes as a function of milk composition. J. Food Prot. 1986 49:994-
,1002.
Papageorgiou DK, Marth EH. Behavior of Listeria monocytogenes at 4 and 22°C in whey and skim milk containing 6 or 12% sodium chloride. J. Food Prot. 1989 52:625-630.
Papageorgiou, DK., Bori M, Mantis A. Growth of Listeria monocytogenes in the whey cheeses Myzithra, Anthotyros and Manouri during storage at 5,12 and 22°C. J. Food Prot.1996 59:1193-1199.
Papageorgiou, DK, Bori M, Mantis A. Growth of Listeria monocytogenes in rice pudding (milk rice) during its storage at 5, 12 and 22°C. Milk Milchwissenschaft 1997,
:330-333.
Genigeorgis C, Carniciu M, Dufulescu D, Farver TB. Growth and survival of Listeria monocytogenes in market cheeses stored at 4 to 30°C. J. Food Prot.1991 54:662-668.
Papageorgiou DK, Marth EH. Fate of Listeria monocytogenes during the manufacture, ripening and storage of Feta cheese. J. Food Prot.1989 52:82-87.
Papageorgiou DK, Marth EH. Fate of Listeria monocytogenes during the manufacture and ripening of Blue cheese.J. Food Prot.1989 52:459-465.
Ryse ET, Marth EH. Behavior of Listeria monocytogenes during the manufacture and ripening of Cheddar cheese. J. Food Prot.1987 50:7-13.
Ryser ET, Marth EH. Behavior of Listeria monocytogenes during manufacture and ripening of brick cheese. J. Dairy Sci.1989 72:838-853.
Ryser ET, Marth EH. Fate of Listeria monocytogenes during the manufacture and ripening of Camembert cheese. J. Food Prot.1987 50:372-378.
Choi KH, Shaack MM, Marth EH. Survival of Listeria monocytogenes in cultured buttermilk and yogurt. Milchwissenschaft 1988 43:790-792.
Shaack MM, Marth EH. Survival of Listeria monocytogenes in refrigerated cultured milks and yogurt. J. Food Prot.1988 51:848-852.
Lee WH, Mclain D. Improved Listeria monocytogenes selective agar. Appi Environ. Microbiol. 1986 52:1215-1217.
Richardson GH (ed). Standard methods for the examination of dairy products, 15th ed. 1985. American Public Health Assoc, Washington, DC.
Ralovich B. Listeriosis research-present situation and perspective. 1984 Akademia Kiado, Budapest.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)