Μικροβιολογική, ιστολογική, τεχνολογική και τοξικολογική πρόδρομη μελέτη των εγκυτιωμένων τροφών σκύλου


Δημοσιευμένα: Jan 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
Εγκυτιωμένες τροφές σκύλος ποιοτικός έλεγχος
S. RANTOS (Σ. ΡΑΝΤΟΣ)
L. PANTOULAS (Λ. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ)
I. SARAKATSIANOS (Ι. ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΣ)
G. ROZOS (Γ. ΡΟΖΟΣ)
N. PAPAIOANNOU (Ν. ΠAΠΑΪΩΑNNOΥ)
Περίληψη
Στην έρευνα αυτή εξετάστηκαν εγκυτιωμένες τροφές σκύλου έξι εταιριών (σύνολο 42 δείγματα). Ως μικροβιολογικά κριτήρια ελήφθησαν: η μικροβιακή εμπορική στειρότητα, ο συντελεστής ενεργού ύδατος, η ενεργός οξύτητα (pH), η παρουσία αερόβιων και αναερόβιων βακτηρίων μετά από επώαση των κονσερβών στους 25 ° C για 28 ημέρες, στους 32 °C για 21 ημέρες και στους 55 °C για 8 ημέρες. Ιστολογικά, έγινε έλεγχος για την παρουσία διαφόρων ιστών. Τεχνολογικά, πραγματοποιήθηκε ανάλυση κατά Weende και μηχανικός διαχωρισμός του περιεχομένου των κονσερβών. Τοξικολογικά, προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις μολύβδου και καδμίου. Δαπιστώθηκε ότι οι εγκυτιωμένες τροφές σκύλου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά υποβάλλονται σε υπεραποστείρωση. Για την Παρασκευή τους χρησιμοποιούνται μυϊκός, λιπώδης και συνδετικός ιστός και από ορισμένες εταιρίες παραπροϊόντα των σφαγίων, καθώς και φυτικές πρωτεΐνες (σόγια). Τα αποτελέσματα της ανάλυσης κατά Weende συμφωνούν με τις περιεκτικότητες σε θρεπτικές ουσίες που αναγράφονται στις ετικέτες των κονσερβών.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Τσερβένη - Γοΰση Α. Φυλές και στοιχεία εκτροφής σκύλου και γάτας. Art oftext. Θεσσαλονίκη, 1992:116-121.
Ανώνυμος. Τεχνικές εργαστηριακών εξετάσεων τροφίμων και ποτών. ΔΥΓ/ΓΕΣ. Αθήνα, 1985:224-245.
Vanderzant C & Splittstoesser F. Canine foods tests for commercial in: Compendium of Methods for the microbiological examination of foods. APHA. 3rd ed., 1992:1037-1049.
Vanderzant C & Splittstoesser F. Canned foods-tests for cause of spoilage in: Compendium of Methods for the microbiological examination of foods. APHA. 3rd ed., 1992:1060-1091.
AOAC. Examination of canned foods in: Bacteriological analytical manual. 8th ed., USA, 1995: 3-15.
Roberts D., Hooper W., Greenwood M. Canine food in: Practical food Microbiology. Public health laboratory service. K, 1995:30-31.
Müller, W.N. & Wagner B., 1985: Verarbeitung von Kollagenen gewebe zu bruhwursterzeugnissen. Fleischwirstschaft65(9):1012-1026.
Βασιλόπουλος Β. Διατροφή θηλαστικών και πτηνών. Τεύχος Α'. Αφοι Κυριακίδη. Θεσσαλονίκη. 1984.
ΑΟAC. Standard methods. 13th ed. 1980.
Κοβάτσης Αν. Ανόργανα δηλητήρια στο: Στοιχεία τοξικολογίας, τεύχος Α'. Θεσσαλονίκη, 1992:132-139.
Κοβάτσης Αν. Ανόργανα δηλητήρια στο: Στοιχεία τοξικολογίας, τεύχος Α'. Θεσσαλονίκη, 1992:149-161.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)