Ανίχνευση, ταυτοποίηση και ποσοτικός προσδιορισμός σουλφοναμιδών στο νεφρό και το κρέας των παραγωγικών ζώων με υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης και ανιχνευτή πολλαπλών φωτοδιόδων (HPLC-PDA)


Δημοσιευμένα: janv. 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
σουλφοναμίδες κατάλοιπα κρέας χοίρος ΗPLC
A. Ε. TIRPENOU
A. D. TSIGOURI (Α. Δ. ΤΣΙΓΟΥΡΗ)
E. H. GOUTA (E.H. ΓΟΥΤΑ)
Περίληψη

Ο έλεγχος καταλοίπων φαρμακευτικών χημικών ουσιών στα ζώα και τα τρόφιμα βασίζεται στην εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου, σύμφωνα με την υφιστάμενη Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία (Οδηγία S6/469/EOK1, Π.Δ.497/892, Κανονισμός (ΕΟΚ) 2377/903, Οδηγία 96/23/ΕΕ4). Στις υποχρεώσεις μας ως Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για την ορθή εκτέλεση αυτού του προγράμματος, εκτός από τους ελέγχους διερεύνησης, περιλαμβάνονται και οι επιβεβαιωτικοί έλεγχοι. Με στόχο την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση επιβεβαιωτικών μεθόδων και για τον τομέα των αντιμικροβιακών παραγόντων τυποποιήσαμε μια αναλυτική μέθοδο για τον προσδιορισμό και την ταυτοποίηση των σουλφοναμιδών, ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται εκτενέστατα τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική κτηνιατρική. Η μέθοδος των Diserens και συν. 19915 με δικές μας τροποποιήσεις, χρησιμοποιείται στο εργαστήριο μας για την επιβεβαίωση των υπόπτων, από τη βιολογική Μέθοδο των Τεσσάρων Τρυβλίων (Four Plate Test)6, δειγμάτων νεφρού και κρέατος που μας αποστέλλονται από τα Περιφερειακά Εργαστήρια του Υπουργείου Γεωργίας. Η μέθοδος περιλαμβάνει την εκχύλιση και παραλαβή των σουλφοναμιδών με εκχύλιση στερεάς φάσης (SΡΕ) και την ανίχνευση, ταυτοποίηση και τον ποσοτικό προσδιορισμό τους με Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης και ανιχνευτή πολλαπλών φωτοδιόδων (HPLC/UV, PDA detector). Η στήλη που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Hypersil ODS, 5 μηι (250 x 4.6 mm) με πρόγραμμα βαθμιαίας έκλουσης (gradient) 0.01Μ οξικού αμμωνίου pH 4.6/Μεθανόλης. Το μήκος κύματος ήταν 266 nm, η ροή κινητής φάσης 1.1 mL.min-1 και ο όγκος έγχυσης 20 μL. 12 σουλφοναμίδες μπορούν να προσδιορισθούν με μια ανάλυση σε συγκεντρώσεις έως και 20 μg/kg, η δε ανάκτηση της μεθόδου κυμάνθηκε από 60 έως 88% για δείγματα επιβαρημένα στο

Ανώτατο Επιτρεπτό Όριο (MRL) των 100 μg/kg.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Οδηγία 86/469/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΟΚ, σχετικά με τη λ' εξέταση των ζώων και του νωπού κρέατος για την παρουσία καταλοίπων. Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, L257/36.
Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμ. 497/89, Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, ΦΕΚ 212, τεύχος πρώτο, Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 1989.
Κανονισμός (ΕΟΚ) 2377/90 του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΟΚ, για τη θε'σπιση Κοινοτικής Διαδικασίας για τον Καθορισμό Ανωτάτων Ορίων Καταλοίπων Κτηνιατρικών Φαρμάκων στα Τρόφιμα Ζωικής Προέλευσης, Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, L224/1.
Οδηγία 96/23/ΕΕ του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, για με'τρα ελέγχου καταλοίπων ουσιών στα ζώντα ζώα και ζωικά τρόφιμα, σε αντικατάσταση των Οδηγών 85/358/ΕΟΚ, 86/469/ΕΟΚ και των Αποφάσεων 89/187/ΕΟΚ και 91/664/ΕΟΚ, Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων LI 25/10.
Diserens JM, Renaud-Bezot C, Savoy-Perroud MC. Simplified Determination of Sulfonamide Resigues in Milk, Meat and Eggs. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 1991, 87:205-211
Bogaerts R and Wolf F. A standardise method for the detection of residues of anti-bacterial substances in fresh meat. Fleischwirtschak 1980, 60:672-673
Jawetz E. Sulfonamides Ec Trimethoprim. In: Basic and Clinical Pharmacology. Sixth ed, Appleton and Lange Paramount Publishing Business and Professional Group, USA, 1995:716-722.
Korsrud GO, Papich MG, Fesser ACE, Salisbury CDC, Macneil JD. Residue depletion in tissues and Quids &om swine fed sulphamethazine, Chlortetracycline and penicillin 6 in combination. Food Additives and Contaminants 1996, 13:2S7-292
Kindred T, Patel B, Walcott J. The FSIS National Residue Program. In: Proseedings of the Euroresidue III conference, FECS nr.213, Veldhoven, The Netherlands, 1996:175-184
Woodward KN. Antibiotic Use in Animal Production in the European Union-Regulation and Current Methods for Residue Detection (Chapter 3). In: Chemical Analysis for Antibiotics Used in Agriculture.AOAC International, USA, 1995:47-76
Αεγάκης NI, Περόγαμβρος ΤΗ. Σουλφοναμιδες. Στο: Λεγάκης NI, Περόγαμβρος (εκό.) Αντιβιοτικά 1990:173-183.
Wegener pC and Bager F. Antibiotics for growth promotion - Assessment of health risks for humans and animals. In: Proceedings of the Scientific conference on growth promotion in meat production, Brussels 29,30/1 1-1/12/1995, ECSC - EC - EAEC, Office for Official Publications of the European Communities, Luxembourg 1996.
de Pozuelo MM, Gomez J, Reuvers Th, Marcos V. Rapid creening and confirmatory method for sulfonamides residues in milk. In: Proseedings of the Euroresidue III conference, FECS nr.213, Veldhoven, The Netherlands, 1996:685-689
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO-UN). Residues of veterinary drugs in foods. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation.FAO Food and Nutrition Paper 32, Rome 29 October-5 November 1984:1-17
Bond D. ANTIBIOTICS - The hidden threat. Food Processing Hygiene Supplement 1995:1
Wall PG, Morgan D, Lamden K, Rayan M, Griffin M. Threfall EJ, Ward LR and Rowe B. A case control study of infection with an epidemic strain of multi – resistan Salmonella typhimurium DTI 04 in England and Wales.Communicable Disease Report, 1994, 4, 11R130-R135
Wyhowski de Bukanski B, Degroodt J-M, Beernaert H. A two-dimentional high-performance thin-layer chromatographic screening method for sulfonamides in animal tissues. Z.Lebensm Unters Forsch 1988, 187:242-245
Haagsma Ν, van de Water C. Rapid determination of five sulfonamides in swine tissue by high- performance liquid chromatography. Journal of Chromatography 1985, 333:256-261
Takatsgki Κ and Kikuchi T. Gas chromatographic massspectrometric determination of six sulfonamides residues in egg and animal tissues.. J. Assoc. Off. Anal. Chem.1990, 73:886-892
Bui LV. Liquid chromatographic determination of six sulfonamide residues in animal tissues using post column derivatization. J Assoc OfFAnal Chem 1993,76:966-976
Kn Tsai C, Condo F, Ueyama Y and Azama J. Determi nation of Sulfamethazine Residue in Chicken Serum and Egg by High-Performance Liquid Cgromatography with
Chemiluminescence Detection. Journal of Chromatographic Science 1995,33:365-369
Lindsay DG. Monitoring and testing for residues of therapeutics in meat. The Veterinary Record 1983:469-471
Boison JO, Keng LY. Determination of Sulfadimethoxine and Sulfamethazine Residues in Aumal Tissues by Liquid Chromatography and Thermospray Mass Spectrometry. Journal of AOAC International 1995,78:651-658
Nouws JFM, Broex NJG, den Hartog JMP, Driessens F. The Dutch Kidney Test. Archiv fur Lebensmittelhvgiene 19S8, 39:133-156
Koenen-Dierick K, Okerman L, de Zutter L, Degroodt JM, van Hoof J, Srebrnik S. A one- plate microbiological screening test for antibiotic residue testing in kidney tissue and meat:an alternative to the EEC four plate method? Food Additives and Contaminants 1995,12( 1 ):77-82
Lund C. Identification of antibiotic residues in animal tissues under practical conditions. In: Proceedings from the 2nd World Congress "Foodborne Infections and Intoxications". Berlin, 1986:819-824
Calderoe V, Gonzalez J, Diez P, Berenguer JA. Evaluation of a multiple bioassay technique for determination of antibiotic residues in meat with standard solutions of
antimicrobials. Food Additives and Contaminants 1995:715-721
Bond D. Taking out antibiotic residues.Laboratory News 1995:14
Westoo A. Screening and post-screening assays used in Sweden.Report of the National Food Administration, Biology Division, LIVSMEDELS VERKET, Uppsala Sweden 22 May 1996
Myllyniemi AL. Test media and bacteria used ih the screening test. Report of the National Veterinary and Food Research Institute, EELA Finland, 1996
Patel R. Analysis k Control - Antibiotic Residue Monitoring - National Surveillance and Due Deligence. The European Food & Drink Review 1996:63-67
Bevili RF. Factors influencing the occurrence of drug residues in animal tissues after the use of antimicrobial agents in animal feeds. Journal of the American Veterinary Medical Association 1984, 185( 15): 1124-1126
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Κτηνιατρικό Συνταγολόγιο, Πρώτο μέρος, Εκδόσεις ΦΑΡΜΕΤΡΙΚΑ, Αθήνα, 11995:41-47.
Rose MD, Shearer G, Farrington WH. The thermal stability and effect of cooking on veterinary drug residues in food. In: Proceedings of the Euroresidue III conference, Veldhoven, FECS nr.213, The Netherlands, 1996:829-834
Horwitz W. Analytical Methods for Sulfonamides in Foods and Feeds. I.Review of Methodology. J Assoc Off Anal Chemists 1981,64:104-130
Απόφαση 93/256/EOΚ της Επιτροπής της 14ης Απριλίου 1993, περί θεσπίσεων των μεθόδων ανίχνευσης ουσιών με ορμονική δράση ή θυρεοστατική δράση. Επίσημη Εφημερίδα Ευρ(υπαϊκών Κοινοτήτων LI 18/64.
Κανονισμός (ΕΚ) αριθμ. 2701/94 της Επιτροπής της 14ης Φεβρουαρίου 1996 για τροποποίηση των παραρτημάτων Ι, II, III και IV του Συμβουλίου για τη θε'σπιση κοινοτικής διαδικασίας για τον καθορισμό ανωτάτων ορίων καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα ζιυϊκής προέλευσης, Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκίόν Κοινοτήτων L287/7.
Κανονισμός (ΕΚ) αριθμ. 282/96 της Επιτροπής της 14ης Φεβρουαρίου 1996, για τροποποίηση τοον παραρτημάτων Ι, II και III του κανονισμοί' (ΕΟΚ) αριθμ. 2377/90 του Συμβουλίου, για τη θε'σπιση κοινοτικής διαδικασίας γιατ ον καθορισμό ανωτάτων ορίων καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα ζωικής προε'λευσης. Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L37/12.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)