Η δράση της Σινεφουνγίνης στη βιοσύνθεση των μεγαλομορίων του πρωτόζωου Λεϊσμάνια
Περίληψη
Χρησιμοποιήθηκαν τρία στελέχη του πρωτόζωου λεϊσμάνια, δηλαδή ένα ευαίσθητο στη σινεφουνγίνη του είδους L. tropica και δυο φυσικώς ανθεκτικά των ειδών L. tropica και L. infantum. Η μελέτη έγινε με τη βοήθεια ραδιοσεσημασμένων ουσιών που ήταν η τριτιωμένη θυμιδίνη, η ουριδίνη και η λευκίνη. Τα μεγαλομορια του παρασίτου που είχαν σημανθεί με τα ως άνω ραδιενεργά στοιχεία βρίσκονταν σε δυο διαφορετικές φάσεις, στερεά και υγρή, και αναλύονταν με τη μέθοδο του Schneider. Οι μετρήσεις διενεργούνταν σε μετρητή υγροΰ σπινθηρισμοΰ (Beckman) και η ενσωμάτωση των ραδιοϊσοτόπων εκφραζόταν σε κρούσεις ανά λεπτό (cpm). Η συγκέντρωση των πρωτεϊνών των παρασίτων καθορίστηκε με τη μέθοδο Lowry. Η ενσωμάτωση των ραδιενεργών στοιχείων στα μεγαλομορια εκφράζεται σε cmp/mg πρωτεϊνών του πρωτόζωου. Παρατηρήθηκε σημαντικού βαθμού αναστολή της ενσωμάτωσης της θυμιδίνης που ήταν ανάλογη της συγκέντρωσης της σινεφουνγίνης και του χρόνου έκθεσης των καλλιεργειών των προμαστιγωτών μορφών του ευαίσθητου στελέχους L. tropica στο αντιβιοτικό. Η αναστολή της βιοσύνθεσης του DNA που επέφερε η σινεφουνγίνη σε συγκέντρωση 2,6 μΜ (υπερδεκαπλάσια της λεϊσμανιοστατικής και υποδεκαπλάσια της λεϊσμανιοκτόνου) στο ευαίσθητο στέλεχος L. tropica κυμάνθηκε από 25% έως 64% σε χρόνους δράσης της μιας και είκοσι τεσσάρων ωρών αντίστοιχα. Δε σημειώθηκε αναστολή της βιοσύνθεσης του RNA στο πρωτόζωο. Σχετικά με την ενσωμάτωση της λευκίνης παρατηρήθηκε μικρότερου βαθμού αναστολή στο ίδιο στέλεχος σε σχέση με την αντίστοιχη της θυμιδίνης που κυμάνθηκε από 10% έως 24%. Αντίθετα, η σύνθεση του DNA των ανθεκτικών στελεχών δεν επηρεάστηκε ακόμα και όταν οι χρησιμοποιούμενες συγκεντρώσεις της σινεφουνγίνης για έξι ώρες ήταν η λεϊσμανιοκτόνος 26 μΜ και πολλαπλάσιες αυτής. Η δράση του αντιβιοτικού σινεφουνγίνη στις βιοσυνθετικές λειτουργίες του πρωτόζωου λεϊσμάνια είναι ανεξάρτητη του είδους και συσχετίζεται με την έκφραση της ευαισθησίας ή ανθεκτικότητας του στελέχους. Η σινεφουνγίνη παρεμβαίνει στη σύνθεση του DNA των πρωτόζωων που έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας σ' αυτήν.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
TZORA (Α. ΤΖΩΡΑ) A., LAWRENCE, F., & ROBERT-GERO, M. (2018). Η δράση της Σινεφουνγίνης στη βιοσύνθεση των μεγαλομορίων του πρωτόζωου Λεϊσμάνια. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 49(2), 137–142. https://doi.org/10.12681/jhvms.15765
- Τεύχος
- Τόμ. 49 Αρ. 2 (1998)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.