Υπερθερμία, μια μη χημική μέθοδος, περιορισμού της βαρροα
Περίληψη
Το άκαρι βαρρόα (Varroa destructor Anderson & Trueman) είναι παγκοσμίως η σημαντικότερη παρασιτική ασθένεια των μελισσών του είδους Apis mellifera L. Προκειμένου να μελετηθεί εναλλακτικός τρόπος καταπολέμησης για τη βαρρόα αλλά και να περιοριστούν τα υπολείμματα των φυτοπροστατευτικών ουσιών στα προϊόντα της μέλισσας, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της υπερθερμίας. Η μέθοδος πραγματοποιήθηκε σε 27 μελίσσια παρουσία γόνου σε αυτά οπότε χρησιμοποιήθηκε η θερμοκρασία των 42°C για 12 έως 480 λεπτά προκειμένου να μελετηθεί. Όλα τα μελίσσια στα οποία εφαρμόστηκε η μέθοδος αποτελούνταν από 10 κηρήθρες πληθυσμό (κατά προσέγγιση 10.000 μέλισσες σε κάθε μελίσσι) και γόνο όλων των σταδίων σε έκταση 5 με 8 κηρήθρες. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών η τελική θερμοκρασία στο εσωτερικό της κυψέλης κυμάνθηκε από 42,3°C έως 46,5°C. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στον έλεγχο της βαρρόα, σχετίζεται με τη διάρκεια της εφαρμογής. Στο χρονικό εύρος εφαρμογής από 12 έως 480 λεπτά, το ποσοστό πτώσης ακάρεων βαρρόα κυμάνθηκε από 29,8% έως 79,8% αντίστοιχα. Ένα μικρό ποσοστό νεκρών ακάρεων (4,7%) εντοπίστηκε στον σφραγισμένο γόνο μετά από εφαρμογή 60 λεπτών, ποσοστό που σταδιακά αυξήθηκε με την αύξηση του χρόνου εφαρμογής και έφτασε έως και 100% μετά τα 480 λεπτά. Η χρήση της συσκευής εφαρμογής της υπερθερμίας προκάλεσε ανησυχία στο μελίσσι χωρίς όμως να εμφανιστούν απώλειες μελισσών ή εκτεταμένη επιθετικότητα. Εφαρμογή της μεθόδου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 120 λεπτά, προκάλεσε νέκρωση μέρους του σφραγισμένου γόνου, ενώ το φαινόμενο εντάθηκε σε έκταση σε σχέση με το χρόνο εφαρμογής. Η μέθοδος της υπερθερμίας, ως εφαρμογή απευθείας σε μελίσσι παρουσία γόνου και πληθυσμού, είναι η πρώτη φορά που μελετάται ως τρόπος καταπολέμησης του ακάρεως βαρρόα παρέχοντας έτσι μία εναλλακτική λύση στους μελισσοκόμους για τη χρησιμοποίησή της απευθείας στο μελισσοκομείο και αποφεύγοντας τη χρήση χημικών σκευασμάτων. Ως μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περιορισμένη κλίμακα και γι’ αυτό προσφέρεται κυρίως για τους μελισσοκόμους εκείνους που έχουν μικρό αριθμό μελισσιών ή ασκούν βιολογική μελισσοκομία.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
GORAS (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΡΑΣ) G., TANANAKI (ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΑΝΑΝΑΚΗ) C. H., GOUNARI (ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ) S., DIMOU (ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΥ) M., LAZARIDOU (ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ) E., KARAZAFIRIS (ΕΜΜ. ΚΑΡΑΖΑΦΕΙΡΗΣ) E., KANELIS (ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΝΕΛΗΣ) D., LIOLIOS (ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ) V., F. EL TAJ, H., & THRASYVOULOU (ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ) A. (2018). Υπερθερμία, μια μη χημική μέθοδος, περιορισμού της βαρροα. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 66(4), 249–256. https://doi.org/10.12681/jhvms.15869
- Τεύχος
- Τόμ. 66 Αρ. 4 (2015)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.