Μια επισκόπηση των χαρακτηριστικών και πρακτικών διαχείρισης των προβάτων στην περιοχή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και πως επιδρούν στο μικροβιακό φορτίο του γάλακτος


Λέξεις-κλειδιά:
Πρόβατο γάλα κτηνοτρόφοι διαχείριση αντίληψη εκπαίδευση
E. MANOLOPOULOU
A. AKTYPIS
C. MATARA
P. TSIOMI
E. KONSTANTINOU
K. MOUNTZOURIS
S. KLONARIS
E. TSAKALIDOU
Περίληψη

Στην έρευνα αυτή εξετάσθηκαν δημογραφικά στοιχεία, ζωοτεχνικά χαρακτηριστικά και παράμετροι της ποιότητας του γάλακτος σε εκτροφές γαλακτοπαραγωγικών προβάτων, στην περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Η έρευνα περιέλαβε 128 εκτροφείς προβάτων και διεξήχθη με χρήση προσχεδιασμένου ερωτηματολογίου. Οι παραγωγοί στους οποίους έγινε η έρευνα, ήταν υπό τον έλεγχο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και παρέδιδαν το γάλα σε μη αυτοελεγχόμενες τυροκομικές μονάδες. Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψαν τα πιο κάτω δεδομένα. Το 23.26% των κτηνοτρόφων ήταν από 31 έως40 ετών. Τo 64% αυτών ήταν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είχαν παρακολουθήσει κάποια ενημερωτικά σεμινάρια γεωργικού και κτηνοτροφικού περιεχομένου ως «Νέοι αγρότες» (17%) ή από ενημερώσεις κτηνιάτρων της κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιοχής τους (11%). Το μέσο μέγεθος της εκτροφής ήταν 148 πρόβατα. Στο 77% των ερωτηθέντων οι υποδομές ήταν παραδοσιακού τύπου.Πολύ περιορισμένη ήταν η τεχνολογική διείσδυση στο θέμα της άμελξης αφού στο 83% διεξαγόταν με παραδοσιακό τρόπο. Σε ότι αφορά την ποιότητα του γάλακτος, από τα δεδομένα των μετρήσεων που μας παραχωρήθηκαν από το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», υπολογίστηκαν οι μέσες τιμές της (%) περιεκτικότητας σε λίπος, πρωτεΐνη, λακτόζη και στο στερεό υπόλοιπο άνευ λίπους, στα 6.54 ± 0.88, 5. 56 ± 0.36, 4.59 ± 0.23 και 10.95 ± 0.42 αντίστοιχα. Επιπλέον, η μέση τιμή του συνολικού μικροβιακού φορτίου βρέθηκε στο 5.38 ± 0.55 log cfu/ml και η μέση τιμή του pH των εξετασθέντων δειγμάτων γάλακτος ήταν στο 6.71 ± 0.11. Από την επεξεργασία των απαντήσεων στις ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στους κτηνοτρόφους, προέκυψε ότι σε γενικές γραμμές, οι εκτροφείς των προβάτων είχαν καλή αντίληψη σε θέματα που αφορούσαν την ολοκληρωμένη διαχείριση και η προοπτική για την εκτροφή προβάτων στο μέλλον φάνηκε να είναι αισιόδοξη. Ως αντίκτυπος της μελέτης αυτής φάνηκε ότι ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των κτηνοτρόφων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και από τη συζήτηση μαζί τους προέκυψε ότι είναι δεκτικοί σε αλλαγές και επιζητούν την ενημέρωση και τη γενικότερη υποστήριξη.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Alexopoulos, A., Tzatzimakis, G., Bezirtzoglou, E., Plessas, S., Stavropoulou, E., Sinapis, E., & Abas, Z. (2011). Microbiological quality and related factors of sheep milk produced in farms of NE Greece. Anaerobe, 17(6):276-279.
Codex Alimentarius (2003), Vol. 2, Chapter IX, Article 80, Types of milk, p. 857.
D’Amico, D. J., & Donnelly, C. W. (2010). Microbiological quality of raw milk used for small-scale artisan cheese production in Vermont: effect of farm characteristics and practices. Journal of dairy science, 93(1):134-147.
Degen, A. A.(2007). Sheep and goat milk in pastoral societies. Small Ruminant Research 68(1):7-19.
Giannenas I. Leonidis G., Christofi a Rossios K. (2008). Overview of the situation of sheep production in the area of Eordea Kozani. Journal of the Hellenic Veterinary Medical 59(3): 247-260.
Kelly, P. T., O’Sullivan, K., Berry, D. P., More, S. J., Meaney, W. J., O’Callaghan, E. J., & O’Brien, B. (2009). Farm management factors associated with bulk tank total bacterial count in Irish dairy herds during 2006/07. Irish veterinary journal, 62(1):1.
Kitsopanidis, G. J. (2000). Economics of dairy farming in Greece. Medit, 11(4):49-55.
Kominakis, A., Volanis, M., & Rogdakis, E. (2001). Genetic modeling of test day records in dairy sheep using orthogonal Legendre polynomials. Small Ruminant Research, 39(3):209-217.
Kristensen, E., & Enevoldsen, C. (2008). A mixed methods inquiry: How dairy farmers perceive the value (s) of their involvement in an intensive dairy herd health management program. Acta Veterinaria Scandinavica,50 (1):50.
Lioutas, E. D., Tzimitra-Kalogianni, I., & Charatsari, C. (2010). Small ruminant producers’ training needs and factors discouraging participation in agricultural education/training programs. Livestock Research for Rural Development, 22(7).
Martin, B., Verdier-Metz, I., Buchin, S., Hurtaud, C., & Coulon, J. B. (2005). How do the nature of forages and pasture diversity influence the sensory quality of dairy livestock products?. Animal Science, 81(02):205-212.
Morgan, F., J-P. Bodin, and P. Gaborit. “Link between goat milk lipolysis and sensorial quality of lactic goat cheeses made from raw or pasteurised milk.” Lait 81.6 (2001): 743-756.
Nudda, A., Battacone, G., Boaventura Neto, O., Cannas, A., Francesconi, A. H. D., Atzori, A. S., & Pulina, G. (2014). Feeding strategies to design the fatty acid profile of sheep milk and cheese. Revista Brasileira de Zootecnia,43(8): 445-456.
Parpouna M., Psarrakis M., Fotias G., Theodorou S., Massouras Th.,Aktypis A., and Tsakalidou E. (2016). Dairy Sector in Greece: “Constraints and Opportunities for Existing Producers and Newcomers”. Study for Stavros Niarxos Foundation in the frame of project «Recharging Greek Youth to Revitalize the Agriculture and Food Sector of the Greek Economy» by Laboratory of Dairy Research, Agricultural University of Athens, Greece.
Pirisi, A., Lauret, A., & Dubeuf, J. P. (2007). Basic and incentive payments for goat and sheep milk in relation to quality. Small ruminant research, 68(1):167-178.
Zervas, G., Fegeros, K., & Papadopoulos, G. (1996). Feeding system of sheep in a mountainous area of Greece. Small Ruminant Research, 21(1), 11-17.
Zervas, G., & Tsiplakou, E. (2011). The effect of feeding systems on the characteristics of products from small ruminants. Small Ruminant Research, 101(1):140-149.
Zygoyiannis, D. (2006). Sheep production in the world and in Greece. Small Ruminant Research,62(1):143-147.
Web pages
Guideline for Sheep Farmers 2003.pdf
Commission Regulation (EC) No 1662/2006 of 6 November 2006 amending Regulation (EC) No 853/2004 of the European Parliament and of the Council laying down specific hygiene rules for food of animal origin (Text with EEA relevance)
Commission regulation No 510/2006 of 20 March 2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffsf