Detection of antimicrobial residues in bovine meat marketed at Tizi-Ouzou area (Algeria), by a microbial screening assay
Περίληψη
To determine the incidence of antimicrobial residues in bovine meat using a microbiological method, 209 samples of bovine meat (imported: 153; 56 locals: 56) were collected through various retail outlets in Tizi-Ouzou area, Algeria. The collected samples were tested according to the European Union four-plates method (EU4pt), using Bacillus subtilis and Micrococcus luteus ATCC 9341. Only 60 (34/56 local meat and 26/153 imported meat) samples were free from antibiotics residues. Higher prevalence of residues was observed in imported bovine meat (83.01%) than local produced bovine meat (39.29%). High frequencies of contamination for all classes of antibiotics were observed in imported meat rather than local produced meat. From this latter, contamination with β-lactams and/or tetracyclines and sulfonamides was observed in 23.21% and 19.64% respectively. Sulfonamides were the most detected residues in the imported meat with 81.05%. 59.73% of samples were contaminated at least with two families of antibiotics residues, but in proportion that significantly (p<0.05) differ between imported (67.71%) and local produced meat (13.64%). Besides, one antibiotic residue family was detected in most (86.36%) of the contaminated bovine meat produced in Algeria. Our results confirm the non-respect of the withdrawal period between the treatment and slaughter of bovines. For this, further procedures for rational use of antibiotics in livestock and food quality control are required.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
TITOUCHE, Y., Akkou, M., & Houali, K. (2022). Detection of antimicrobial residues in bovine meat marketed at Tizi-Ouzou area (Algeria), by a microbial screening assay. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 73(2), 4063–4068. https://doi.org/10.12681/jhvms.26396
- Τεύχος
- Τόμ. 73 Αρ. 2 (2022)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.