Effect of α-Tocopherol, Storage Temperature and Storage Time on Quality Characteristics and Oxidative Stability of Chicken Kavurma, traditional Turkish cooked meat product
Περίληψη
During storage of meat products, 4°C storage temperature is recommended however temperature in retails could rise to 15°C and maintaining quality of products becomes a challenge at higher temperatures. Thus, the aim of present study was determining the effects of antioxidant usage and storage temperature on some quality characteristics and lipid oxidation stability of chicken kavurma during 4-month storage at 4°C and 10°C. For this purpose, two different kavurma sample (C: without antioxidant, A:with 300 ppm α-tocopherol) were stored at 4°C and 10°C. Chemical composition, salt, texture profile analysis, color and lipid oxidation (peroxide values and TBARS values) of samples were monitored. Using α-tocopherol in formulation did not affect the chemical composition and texture of samples, all parameters were found within standards. Storage time has significant influence on pH, color and lipid oxidation of samples. Using α-tocopherol and higher storage temperature resulted higher peroxide values. During 4-month storage, lipid oxidation results significantly increased, the lowest TBARS value was found in 4A sample. Storage temperature affected only a* values while antioxidant usage affected only b* values of samples. As a result, using 300 ppm α-tocopherol can help maintaining quality and oxidative stability of chicken kavurma sold in retails.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Nacak, B., Dikici, A., Yel, N., Zaimoğulları, K., İpek, G., & Özer, M. (2023). Effect of α-Tocopherol, Storage Temperature and Storage Time on Quality Characteristics and Oxidative Stability of Chicken Kavurma, traditional Turkish cooked meat product . Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 74(2), 5623–5632. https://doi.org/10.12681/jhvms.29331 (Original work published 4 Ιούλιος 2023)
- Τεύχος
- Τόμ. 74 Αρ. 2 (2023)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.