Evaluation of Some Roughages for Ruminant Nutrition
Περίληψη
The present study was conducted to determine the feed quality of the plants cultivated for the production of roughage plants at 186 different locations in the Western Mediterranean region, Türkiye. The main material of the study, 11 different roughage sources (Legume and Wheatgrass Forages) or their mixtures were collected from the center and 24 districts of three provinces (Antalya (8), Isparta (10) and Burdur (9)) representing the region. Legumes; alfalfa hay (37), vetch stalk (8), Wheatgrass; barley stalk (28), wheat fodder (2), wheat stalk (49), oat stalk (12), grass hay (18), and mixtures; Barley-oat stalk (11), barley-wheat stalk (5), barley-vetch stalk (13) and vetch-oat stalk (3) mixtures of roughages were the main materials of the study that were determined nutrient contents, feed and energy values.
The relative feed value (RFV) and the relative feed quality (RFQ) results of all roughages; vetch stalk 102.42±11.01 & 113.69±13.22, alfalfa hay 99.17±3.03 & 112.41±3.42 for legumes; among the wheats; grass hay 99.50±9.54 & 113.05±11.01, oat stalk 80.84±3.22 & 84.27±2.89, wheat fodder 78.69±1.59 & 83.83±1.59, barley stalk 67.72±3.46 & 69.45±2.56, wheat stalk 48.88±1.97 & 56.97±1.44 and mixed roughages were determined as vetch-oat stalk 100.49±7.12 & 108.18±7.53, barley-vetch stalk 92.58±5.32 & 97.14±5.37, barley-oat stalk 93.21±5.61 & 92.93±4.75 and barley-wheat stalk 81.97±10.73 & 81.36±9.34.
Grass hay, vetch stalk and vetch-oat stalk were determined as a third quality roughage according to the RFV. According to RFQ; grass hay, vetch stalk and alfalfa hay are used in feeding heifer, 12 to 18 months beef cow-calf, while vetch-oat stalk is in the class of roughage to be used in feeding heifer are described as 18 to 24 months dry cow. As a result, due to the wrong harvesting time and harvests made with inappropriate equipment, serious nutrient losses occur in roughages until they reach the animal's feed.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Filik, A., & Ertürk, M. (2023). Evaluation of Some Roughages for Ruminant Nutrition. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 74(1), 5379–5386. https://doi.org/10.12681/jhvms.29586
- Τεύχος
- Τόμ. 74 Αρ. 1 (2023)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.