Effect of microbial transglutaminase addition on reconstructed frozen rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) meatballs’ quality
Περίληψη
In this study, MTGase (Control (without enzyme), A-0.5% MTGase (Group A), and B-0.8% MTGase (Group B) were added to rainbow trout meatballs at two different rates and the samples were stored at -18±1°C. The chemical (TVB-N, TBARS), physical (pH, water activity, color, texture, and cooking loss), microbiological (TMAB, TPAB, TYM, TCB, TAB, E. coli, and S. aureus), and sensory properties of the trout meatballs were examined for 210 days.
The TVB-N and TBARS values remained within the limit values during frozen storage. The pH and cooking loss values of the control group were different from those of Groups A and B. The water activity values generally remained stable. The L* and a* values were affected by the addition of MTGase. Moreover, the textural properties and sensory quality of the trout meatballs improved. During the frozen storage, the limit values were not exceeded in all groups, except for the TCB values.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kocatepe, D., Corapci, B., Altan, C., Kőstekli, B., & Turan, H. (2024). Effect of microbial transglutaminase addition on reconstructed frozen rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) meatballs’ quality. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 74(4), 6427–6440. https://doi.org/10.12681/jhvms.30845
- Τεύχος
- Τόμ. 74 Αρ. 4 (2023)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.