Presence of methicillin-resistant Staphylococcus aureus in raw cow’s milk: adhesive capacities and extracellular enzymes characterization
Περίληψη
Raw milk contamination by Methicillin-resistant S. aureus (MRSA) threatens food safety and leads to public health problems. Our study evaluates biofilm formation and virulence factors among 21 MRSA in raw cow’s milk. Methicillin resistance was confirmed by cefoxitin screening using the automated VITEK2 system, with a minimum inhibitory concentration greater than 8 mg/l. Qualitative characterization of biofilm-producing strains was performed on Congo red agar (CRA), with a semi-quantitative adhesion test on 96-well tissue culture plates (TCP). The ability to produce different enzymes was evaluated, such as caseinase, lipase, and phospholipase (lecithinase). The surface hydrophobicity of the bacteria was determined, and the autoaggregation test was used to predict the interactions between bacterial cells. Among the tested strains, 61.9% were biofilm producers in the CRA, developing a positive and variable phenotype. Furthermore, 19.05% and 80.95% of isolates were high and low biofilm formation on TCP. The enzymatic activity showed that lécithinase, caseinase, and lipase activities were detected in 100%, 80.95%, and 80.95% of cases. Highly hydrophilic (85.71%) and weakly hydrophobic (14.29%) were detected in MRSA isolates. The strains showed that 71.43% were moderate autoaggregation and 28.57% were low autoaggregation. No significant difference was found between the CRA method and TCP (P> 0.05). A significant association was found between adhesion capacity and bacterial autoaggregation in S. aureus strains (p>0.05). On the other hand, no statistical association between the hydrophobicity of microbial strains and adhesion capacity (p<0.05) was found. The same result was for the hydrophobicity of microbial strains and autoaggregation (p<0.05). This investigation could be beneficial for developing new control measures, prevention, and effective treatment against staphylococcal bacterial resistance.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Belmamoun, A., Ammam, A., Mhamdia, C., Chadli, R., Baki, A., & Madouni, N. (2023). Presence of methicillin-resistant Staphylococcus aureus in raw cow’s milk: adhesive capacities and extracellular enzymes characterization. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 74(3), 6269–6273. https://doi.org/10.12681/jhvms.31440
- Τεύχος
- Τόμ. 74 Αρ. 3 (2023)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.