Η επίδραση στα χαρακτηριστικά του σφαγίου διαφορετικών τύπων ενσίρωσης που χρησιμοποιούνται στα σιτηρέσια των αμνών πάχυνσης
Περίληψη
Αυτή η μελέτη διεξήχθη για τη διερεύνηση των επιπτώσεων στα χαρακτηριστικά του σφαγίου αρνιών που τρέφονται με διαφορετικούς τύπους ενσίρωσης (ενσίρωση καλαμποκιού, ενσίρωμα ηλίανθου και τα μείγματά τους) και των μειγμάτων τους σε διαφορετικά επίπεδα. Στη μελέτη, τα επίπεδα των πτητικών λιπαρών οξέων και το pH της μεγάλης κοιλίας των αμνών που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα προσδιορίστηκαν στην αρχή και στο τέλος της πάχυνσης. Για ενσίρωση καλαμποκιού και ενσίρωμα ηλίανθου, προσδιορίστηκε η αερόβια σταθερότητα και οι μετρήσεις βακτηρίων γαλακτικού οξέος και μαγιάς-μούχλας. Στη θεραπεία χρησιμοποιήθηκαν ως ζωικό υλικό 40 αρσενικά αρνιά Kıvırcık ηλικίας 2,5-3 μηνών. Τα αρνιά χωρίστηκαν σε 5 διαφορετικές ομάδες ενσίρωσης (100% ενσίρωμα καλαμποκιού, 75% καλαμπόκι + 25% ενσίρωση ηλίανθου, 50% ενσίρωμα καλαμποκιού + 50% ενσίρωση ηλίανθου, 25% ενσίρωση καλαμποκιού + 75% ενσίρωση ηλίανθου, 100% ενσίρωση ηλίανθου) και σχεδιάστηκε να έχει 8 αρνιά σε κάθε ομάδα. Τα αρνιά στεγάστηκαν σε ξεχωριστά διαμερίσματα κατά τη διάρκεια του πειράματος και τα ζώα τράφηκαν μεμονωμένα. Δόθηκαν ενσίρωμα στα αρνιά κατά βούληση και επιπλέον της ενσίρωσης 700, 900 και 1400 g συμπυκνωμένης τροφής χορηγήθηκαν καθημερινά μεταξύ 0-21, 21-42 και 42-56 ημερών, αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ειπωθεί ότι η σίτιση με διαφορετικούς τύπους ενσίρωσης δεν έχει σημαντική επίδραση στα χαρακτηριστικά του σφαγίου των αμνών και τα ενσίρωμα που παρασκευάζονται με ενσίρωμα καλαμποκιού, ενσίρωμα ηλίανθου και τα μείγματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στην πάχυνση αρνιών.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Şengül, Ö, & Ak, İ. (2024). Η επίδραση στα χαρακτηριστικά του σφαγίου διαφορετικών τύπων ενσίρωσης που χρησιμοποιούνται στα σιτηρέσια των αμνών πάχυνσης. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 74(4), 6599–6606. https://doi.org/10.12681/jhvms.31705
- Τεύχος
- Τόμ. 74 Αρ. 4 (2023)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.