Comparison of growth, carcass and meat quality characteristics of triploid and diploid Black Sea trout (Salmo trutta labrax) under laboratory conditions
Περίληψη
This study compared the growth performance of triploid and diploid Black Sea trout (Salmo trutta labrax) during their fry (initial weight 0.21 – 0.21 g), fingerling (1.97 – 2.08 g) and juvenile (52.15 – 57.81 g) stages. The carcass ratio, gonadosomatic index (GSI), hepatosomatic index (HIS), proximate and fatty acid composition for the juvenile fish were also investigated. The results evinced no metabolic advantage resulting from triploidy before sexual maturation of Black Sea trout as the triploid growth was equal to diploid siblings. The juvenile triploid Black Sea trout grew faster than diploid having significantly higher weight gain, length increment, thermal growth coefficient, specific growth rate, and lower feed conversion ratio. The GSI values tended to increase over time in diploid and their significantly lower values were observed in triploid in the last three months of the trial. The HSI of triploids were significantly higher than diploid siblings. Triploid had significantly higher fat contents, and possessed higher levels of saturated and monounsaturated fatty acids than diploid. Diploid had higher polyunsaturated fatty acids than triploid siblings. These findings indicate the potential for superior triploid growth with better carcass ratio suggesting a great benefit of induced triploidy in Black Sea trout culture.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Delihasan Sonay, F., Başçınar, N., & Akhan, S. (2024). Comparison of growth, carcass and meat quality characteristics of triploid and diploid Black Sea trout (Salmo trutta labrax) under laboratory conditions. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(2), 7235–7246. https://doi.org/10.12681/jhvms.31899 (Original work published 9 Ιούλιος 2024)
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 2 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.