Effect of black cumin (Nigella sativa) and high fat supplemented diet on lipid profile, C-reactive protein and cardiac histopathology in rabbits
Περίληψη
Present study determined effects of Nigella sativa on risk factors associated with cardiovascular disease. A typical marker for predicting cardiovascular risk is lipid profile. An independent predictor of future coronary heart disease has recently been found to be the inflammatory marker C-reactive protein. People who consume a high fat diet have been shown to have higher amounts of the CRP (C-reactive protein) levels and lipid profile. Current was purposefully designed to evaluate the effects of Nigella sativa and high fat diet and their co-administration in 7 months old rabbits (Oryctolagus cuniculus) for 30 days. Effects of Nigella sativa and high fat diet were analyzed on the structure of heart, lipid profile and C-reactive protein in rabbits. For this purpose, rabbits (n=15) were kept in animal house under standard laboratory condition. 15 rabbits were divided into three groups, one control and two experimental groups. Control group was treated with standard diet. Experimental group 1 was treated with high fat diet and experimental group 2 was treated with 5% Nigella sativa and high fat diet. Body weight showed significant (P>0.05) increase in group 1 fed high fat diet and significant (P>0.05) decrease in body weight was observed in group2 (5% Nigella sativa). Cholesterol, triglycerides, LDL, VLDL and C-reactive protein showed significant (P>0.05) increased in group1 (fed high fat diet) and in contrast significant decreased level of HDL was found in group1 (fed high fat diet). Group 2 (5% Nigella sativa) showed significant (P>0.05) decrease in C-reactive protein levels, cholesterol, triglycerides, LDL, VLDL compared to the high fat diet group. Histomorphological study of heart showcd moderate congestion, loss of sarcoplasm and fragmentation in many cardiac muscle fibers in group 1(fed high fat diet) however group 2 (5% Nigella sativa) heart tissues showed no morphometric changes in the heart structure which indicate that 5% Nigella sativa might rescue or protect the heart structure from damage. It was concluded from present study that 5% Nigella sativa had anti-atherogenic cardioprotective properties. Using this plant with fat-rich diets simultaneously may reduce their adverse health effects.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Fatima, S., Naureen, I., Naeem, M., Aman, S., & Ullah, R. (2024). Effect of black cumin (Nigella sativa) and high fat supplemented diet on lipid profile, C-reactive protein and cardiac histopathology in rabbits. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(2), 7429–7434. https://doi.org/10.12681/jhvms.34692
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 2 (2024)
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.