Canola oil and/or linseed oil improved growth performance, immunephysiological and metabolic responses of Nile tilapia plant oils improved tilapia health
Περίληψη
This study aimed to evaluate the synergistic effect of canola oil (CO) and linseed oil (LO) on growth performance, blood health, immune-oxidative status, and intestinal morphometry of Nile tilapia, Oreochromis niloticus fingerlings. Fish (n=270, 9.865±0.343g) were randomly distributed in 18 hapas in triplicates at a rate of 15 fish per replicate. Fish were divided into six groups: (1) fish received only basal diet (control group, CG), (2) basal diet containing 0.25% canola oil (CO 0.25%), (3) basal diet containing 0.5 % canola oil (CO 0.5%), (4) basal diet containing 1.0% canola oil (CO 1%), (5) basal diet containing 2% linseed oil (LO 2%), (6) basal diet containing a mixture of canola oil 0.1% and linseed oil 0.1% (CO1 x LO1%). The results showed that the fish that received CO and/or LO had significantly (p<0.05) better growth performance, including final weight, weight gain, specific growth rate, and feed conversion ratio, than CG. The best results were found in fish that received CO/LO. Hematological and biochemical profiles were conducted and showed that dietary CO and/or LO increased red blood cells, hemoglobin, white blood cells, total protein, globulin, cholesterol, triglycerides, and decreased lymphocytes and creatinine compared with CG (p<0.05) with the best findings in CO/LO. Antioxidant enzymes (increased catalase, superoxide dismutase, and reduced malonaldehyde), digestive enzymes (lipase and amylase), immune response (lysozyme and phagocytic index), and intestinal morphometry were improved when fish received CO and/or LO with the best results in CO/LO. To conclude, dietary incorporation of CO and/or LO improved growth performance, blood health, immune-oxidative status, and intestinal morphometry of Nile tilapia fingerlings. The best findings were reported in fish received CO/LO.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Abdelhamid, A., Elnokrashy, A., Ebied, N., Al-Deriny, S., Abdelkader, M., Abozahra, N., & Mohamed, R. (2024). Canola oil and/or linseed oil improved growth performance, immunephysiological and metabolic responses of Nile tilapia: plant oils improved tilapia health. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(2), 7457–7470. https://doi.org/10.12681/jhvms.34891
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 2 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.