Impact of modified atmosphere packaging on the microbiological and physicochemical analyses of mirror carp (Cyprinus Carpio L., 1758) fish balls
Περίληψη
Σε αυτή τη μελέτη, διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις των ανόμοιων επεξεργασιών συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας στη μικροβιολογική και φυσικοχημική ποιότητα των ψαρόσφαιρων κυπρίνου καθρέφτη. Στη μελέτη, μία ομάδα ελέγχου (Κ: υπό αέρα) και τρεις πειραματικές ομάδες (D1: 55% CO2 + 15% O2 + 30% N2, D2: 65% CO2 + 10% O2 + 25% N2, D3: 75% CO2 + 10% O2 + 15% N2) αποτελούνταν από δείγματα ψαρόμπαλων που παρασκευάστηκαν από φιλέτα κυπρίνου καθρέφτη αλιευμένου φρέσκου. Οι μπάλες ψαριού για αυτές τις ομάδες παρασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας φιλέτα από φρέσκο κυπρίνο-καθρέφτη. Αφού υποβλήθηκαν στις αντίστοιχες κατεργασίες ΜΑΡ, τα δείγματα τυριού αποθηκεύτηκαν στους 4°C. Οι αξιολογήσεις της ποιότητάς τους πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες αποθήκευσης 0, 3, 6, 9, 12, 15 και 18. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθήκευσης, οι ομάδες D2 και D3 εμφάνισαν χαμηλότερους αριθμούς εντεροβακτηριδίων, κολοβακτηριδίων και μούχλας ζυμομύκητα σε σύγκριση σε άλλες ομάδες (P≤0,05). Τα επίπεδα του ολικού αζώτου πτητικής βάσης και του δείκτη θειοβαρβιτουρικού οξέος παρουσίασαν προοδευτική άνοδο σε όλες τις ομάδες, με ευδιάκριτες διαφορές να σημειώνονται μεταξύ τους (P≤0,05). Τα αποτελέσματα της αισθητηριακής αξιολόγησης αποκάλυψαν ότι η διάρκεια ζωής των ψαρόμπαλων επεκτάθηκε σε 9 ημέρες για την ομάδα ελέγχου, 15 ημέρες για την ομάδα D1 και 18 ημέρες και για τις δύο ομάδες D2 και D3 (P≤0,05). Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, μπορεί να συναχθεί ότι οι ψαρόμπαλες που υποβάλλονται σε υψηλό CO2 MAP έχουν ιδιαίτερα παρατεταμένη διάρκεια ζωής όταν φυλάσσονται στο ψυγείο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Doğan, E., Demir, P., & Arslan, A. (2025). Impact of modified atmosphere packaging on the microbiological and physicochemical analyses of mirror carp (Cyprinus Carpio L., 1758) fish balls. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 76(3), 9439–9452. https://doi.org/10.12681/jhvms.36409
- Τεύχος
- Τόμ. 76 Αρ. 3 (2025)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.